Călin Gamurari este antrenor de stil de viață. Poate că nu ați prea auzit până acum de o astfel de profesie. Asta înseamnă să îi ajuți pe oameni să își modeleze corpul așa cum îți doresc și să găsească echilibrul alimentar. 

Povestea lui Călin a început atunci când și-a dat seama că trebuie să facă o schimbare în modul său de viață. Tânărul ne-a povestit multe secrete despre profesia sa și despre drumul către corpul la care mereu a visat.

Călin povestește-ne cum ai ajuns să fii „Antrenor de stil de viață” și de ce ai ales să faci asta? Știu că totul a început de la tine,  tu ai vrut să te schimbi.  Când s-a întâmplat acest declic și ai înțeles că trebuie să îți transformi corpul?

„Eram muzician, implicat în mai multe proiecte. Veneam acasă la ora 22:00 -23:00 și „mă băgăm în frigider”. Toată noaptea – filme, snackuri și carbogazoase. Așa am ajuns să cântăresc 93 kg la cei 21 de ani. Cifra de pe cântar m-a făcut să mă gândesc la ce va urma, dacă continui în același ritm. Deja aveam cu 25 kg în plus: dureri de coloană, inactivitate fizică, luam două pauze de odihnă până la etajul 5, eram permanent iritat, mereu somnoros și aveam indigestii.

Odată cu transformarea mea am înțeles că pot ajuta și alți oameni, fiindcă dacă eu am putut, oricine poate. Totul începe din momentul în care iei o decizie și nu te oprești la primul hop. Am renunțat să amân.”

Cum ajuți pe cineva care are probleme cu greutatea? Le elaborezi un program de sport și alimentație?

„Indiferent de scopul propus, ofer persoanei interesate de transformare o consultație în care putem să ne cunoaștem și să discutăm despre „DE CE-ul?”. Programul este alcătuit din câteva componente esențiale pentru a face o schimbare pentru tot restul vieții: educația nutrițională, nutriție personalizată, plan de mese, mișcare adaptată, sprijin și consultanță pe tot parcursul programului.”

Poți slăbi mâncând ce vrei și practicând sportul sau totuși e nevoie de echilibru între alimentație și mișcare?

„Stilul de viață contemporan în ritmul său alert, în care nu mai avem timp de nimic (nici măcar de noi), echilibrul este ceea ce ne dorim cu toții. Din păcate realitatea și alegerile zilnice nu corespund cu scopurile și idealurile pe care le urmărim. Alimentația ne influențează 80% felul în care ne simțim și arătăm pe termen lung, dar și starea sănătății, pe când mișcarea doar 20%.

Tratez cu mare atenție componența de mișcare în programele mele, fiindcă mișcarea înseamnă „stres”, astfel în timpul antrenamentelor se pierd vitamine și minerale, țesuturile musculare sunt deteriorate și ne deshidratăm. Dacă nu avem un plan personalizat, generăm deficiențe și mai mari organismului, iar de la starea noastră normală de oboseală trecem în starea de epuizare completă.”

Care sunt alimentele care trebuiesc excluse în primul rând din regim, dacă vrem să slăbim?

„Când excludem alimente, asta înseamnă o dietă. Fiecare persoană trebuie să înțeleagă că adaptarea unui stil de viață sănătos și activ este necesar, fiindcă pe termen lung miza este – sănătatea. Orice persoană ar trebui să renunțe la băuturile carbogazoase, fast-food-uri și la alimentele procesate, cum ar fi mezelurile.” 

Este adevărat că fructele îngrașă sau totuși este un mit?

„În esență fructele și legumele nu îngrașă, ceea ce ne îngrașă este surplusul de calorii pe care le îngerăm pe parcursul unei zile. Din acest motiv avem nevoie de un echilibru alimentar, fiindcă corpul nostru are nevoie de nutrienții esențiali așa cum sunt proteinele, carbohidrații, grăsimile și fitonutrienții. Realitatea este că industria alimentară este în plină dezvoltare, de la deficitul de alimente am ajuns la surplusul de mâncare lipsită de nutrienți.”

Ai un mesaj pentru cei care vor să își transforme corpul?

„Fiecare dintre noi începe neîncrezător, fiindcă din copilărie ni s-a spus că nu avem voie, nu vom reuși. Încerc să transmit mentalitatea de campion în fiecare persoană cu care lucrez, fiindcă transformarea se face nu doar la nivel fizic. Începem din diferite faze: cineva vrea să își facă regulă în planul de mese, cineva să-și remodeleze corpul, cineva să adauge kilogramele mult dorite, fiindcă fiecare dintre noi este unic – fiecare persoană este un proiect aparte.”

Vezi mai jos fotografii cu rezultatele celor care s-au adresat după ajutor la Călin Gamurari. 

Sursa foto: Arhiva personală

Distribuie articolul: