„Sondajul UNDP Moldova m-a făcut să plâng. Mai toți intervievații au zis că nu există viitor în sat, că nu ai ce face la țară” – astfel își începe Anna Smolnițchi postarea prin care, încă o dată, vrea să sublinieze cât de bine, este, totuși, la sat. Jurnalista, mamă a doi copii, povestește experiența de a-și lua o casă la țară și despre esența acestui fapt, într-o eră a tehnologiilor și a poluării excesive.

Anna Smolnitchi, la Social Good Summit 2020: „Mă întristează că abandonăm satele, că nu vedem oportunități de dezvoltare. Acolo e viața. Ne-am îndepărtat atât de mult de rădăcini, de ceea ce suntem, de esența noastră. Noi, oamenii, nu avem nevoie de gaze de eșapament, de gălăgie, de poluare fonică. Avem nevoie de liniște, anume pentru asta am mers în sat. Asta am căutat. Perioada de carantină a venit ca un cadou. Noi am confirmat faptul că suntem foarte fericiți în familia noastră, în liniște, cu rutina noastră. Am înțeles că ne-am muta cu mare drag în sat. În iulie am cumpărat o căsuță bătrânească, în satul Râșcova, raionul Criuleni”, a menționat jurnalista în cadrul evenimentului.

RURAL RETREAT se poate face și în Moldova!

„Sondajul UNDP Moldova m-a făcut să plâng. Mai toți intervievații au zis că nu există viitor în sat, că nu ai ce face la țară. Și mă doare că abandonăm satele, că acolo unde clocotea viața, astăzi stă lacătul la ușă, iar casele sunt înghițite de buruieni și pomi sălbatici. Pe cuvânt, aș vrea să existe o poțiune care să ne vindece pe toți, ca să putem vedea cu alți ochi satul. Nu o să mă satur să repet, RURAL RETREAT se poate face și în Moldova. Avem pământuri roditoare, nu trebuie să fim noi toți avocați, economiști și directori de nu știu ce, mai ales că nu acolo este fericirea.

Recomand filmul documentar „The Minimalists”, care explică atât de bine de ce avem nevoie noi cu adevărat. Am relatat mai multe povești și pe apostrof.md despre oameni care au lăsat cariera pentru o existență liniștită, împlinitoare, mai aproape de natură. Fericirea nu e în asfalt, sunt convinsă. Printre altele, pe unele porțiuni, străzile din Chișinău sunt mai găurite și mai incomode decât drumurile de țară. Apoi, confortul urban poate fi adus în sat. Nu zic să ne mutam la țară, mai ales că, din motive lesne de înțeles, mai toți am alege localități rurale apropiate de capitală, dar cred că e important să investim în dezvoltarea lor. Turismul și agricultura sunt în ADN-ul nostru, facem asta de când existăm, doar că nu luăm bani pentru ospitalitatea noastră, pentru mâncarea noastră bună. Iar acum, când există atâția pionieri în jurul nostru în turismul rural, cred că putem prinde curaj ca să dezvoltăm domeniul”, mai menționează Anna, în susținerea mesajului ei din conferință.