Cele mai multe dintre noi primesc plăcere atunci când fac shopping, dar ți-ai imaginat vreodată că îți cumperi multe haine, dar cheltui bani puțini? Da, zic eu că ar fi perfect. De aceea și există un „rai” pentru fete, așa numitul, „Second-Hand”. 

 

Oamenii se împart în mai multe categorii, unii spun că ei își cumpără doar haine de firmă și scumpe, alții, că pentru ei nu contează suma. Probabil că și tu deseori te-ai gândit să cumperi o haină de la second-hand, dar într-un final te răzgândeai. Știu, și eu am fost într-o astfel de situație. De aceea, am și decis că vreau să întreb stiliștii de la noi: ce părere au ei despre „second-hand”? 

Dacă e să ne întoarcem un pic în timp, trebuie să recunoaștem că înainte nu era „la modă” să te duci la un second-hand. Nu era deloc un lucru de laudă, ba din contra dacă cumpărai ceva de acolo era pur și simplu un secret. Acum însă, lucrurile s-au schimbat! Second-hand este un subiect des întâlnit, în special la influenceri și stiliști. 

Eu am analizat și am înțeles că atunci când cumperi ceva de la second-hand obții și câteva beneficii, cum ar fi:  

  • poți găsi haine de firmă la prețuri pentru orice buzunar;
  • îți poți reînnoi garderoba ori de câte ori vrei indiferent de venitul pe care îl ai;
  • te poți distra de minune făcând astfel de cumpărături;
  • când nu investi mult în trenduri trecătoare este o decizie înțeleaptă;
  • îți dezvolți creativitatea și imaginația;
  • ai toate șansele să găsești ceva unic;
  • prin această acțiune arăți că îți pasă de mediu. 

Pentru mine second-hand este ca o comoară ascunsă, niciodată nu știi ce vei găsi acolo, dar cu mâna goală acasă cu siguranță nu o să te întorci. Totuși, într-un astfel de magazin ai nevoie de multă răbdare și timp, doar astfel vei găsi multe surprize.

Pentru finalul articolului am lăsat ce e mai interesant, cum se mai spune „cireșica de pe tort”. Deci, totuși, ce părere au stiliștii de la noi despre „second- hand”?

Ylianna Danko

Filosofia reciclării nu este nici pe departe o noutate în domeniul modei, și când vorbim despre second-hand nu ne referim doar la un shopping econom, ci la cumpărăturile raționale, creative și cu personalitate. Locuind în Europa de mai bine de trei ani am descoperit o mulțime de târguri cu haine și accesorii la mâna a doua din categoria premium si lux, unde poți găsi adevărate comori. Aceste târguri sunt vizitate atât de oamenii de rând cât și de fashion bloggeri și influenceri, care caută lucruri unicate. Unul dintre exemplu este celebrul târg de piese vestimentare și accesorii vintage, organizat de „Pitti Immagine”. De asemenea, și celebritățile practică moda second-hand, iar un exemplu recent apărut pot fi și copiii Agelinei Jolie. Una dintre fiicele vedetei a purtat rochie reciclată din garderoba mamei sale.

 Un alt exemplu este rochia de mireasă reinventată a Prințesei Beatrice de York, care de fapt a aparținut Reginei Elisabeta.

Mai nou și magazinele online au serviciul second-hand unde ai posibilitatea să vinzi sau să schimbi hainele și accesoriile purtate. Evident că acestea trebuie să corespundă tuturor criteriilor: fiind în stare bună, curate și fără deteriorări. Având funcția de stilist și personal shopper evident că vizitez extrem de des astfel de târguri, de asemenea, ajut diverse persoane să facă achiziții inteligente și cu stil. Totuși, eu personal nu practic shoppingul la mâna a doua, însă obișnuiesc să reinventez hainele și accesoriile mamei sau surorii mele, care la rândul lor preiau lucruri din garderoba mea. Pe lângă toate beneficiile cumpărăturilor la mâna a doua să nu uităm de cealaltă latură și anume cea a istoriei și energiei pe care o are o anumită haină. Vorbim de o lume materială, dar care păstrează energia purtătorului. Sunt o mulțime de dovezi care demonstrează că multe dintre hainele second-hand au fost sustrase de la cadavre, fiind un business din care unii fac milioane. În această ordine de idei, vă recomand ca hainele sa fie achiziționate din magazine specializate și să fie supuse unei curățări minuțioase.

Alina Carauș

Pentru mine second-hand este asociat cu „cutia pandorei”, pentru că merg acolo și nu sunt sigură că voi găsi ceea ce caut, pot pierde mult timp și nervi, dar la final găsesc ceva deosebit. Da, eu merg la second-hand, de dorit să fiu însoțită de o prietenă și să fiu cu bună dispoziție. Dar, dacă am nevoie pot să merg și singură, pentru că acolo e ca la o terapie, la final pot fi fericită sau din contra. La second mereu totul e imprevizibil. Garantez că la second-hand puteți găsi haine stilate, deosebite, dar trebuie răbdare și gust, și desigur, un pic de cunoaștere în modă, sau istoria modei, fără ele nu avem ce căuta acolo. Valoarea unui lucru nu întotdeauna constă în prețul lui, deci da, dacă e ieftin poate fi și stilat, nu neapărat scump, sunt o mulțime de lucruri scumpe care arată „ieftin” și invers. Ideea e că, la second, într-adevăr poți găsi „comori” la niște prețuri superbe, iar uneori, lumea nu știe adevărata valoare nici în bani. 

Nathaniel Kowalsky

Eu pentru prima dată am descoperit second-hand-ul la vârsta de 17 ani, cred că aș da orice ca să simt din nou acel moment. Atunci eu am înțeles că cu bani puțini pot să creez stil. Imaginați-vă cât de important este pentru un om din lumea modei să găsească un așa loc unde doar imaginația te limitează la câte stilizări poți face, pentru noi second-ul este un instrument ieftin și calitativ de a crea. Părinții mei când au aflat că fac shopping la second, imediat mi-au propus să-mi dea mai mulți bani ca să nu cumpăr de acolo, dar aici nu este vorba despre bani, dar în emoțiile pe care le trăiești căutând comori, vânătorii mă vor înțelege, azartul de la vânat îi de neînlocuit. La început eu cumpărăm orice haină care mi se părea interesantă, doar că multe dintre ele n-au supraviețuit în timp, acum eu caut strict comori – haine și accesorii de la branduri renumite și da, am găsit haine de la Prada, Louis Vuitton, Versace, Zegna, Armani, Thierry Mugler, Christian Dior, etc. Vintage-ul în prezent este mult mai valoros decât ceea ce produc acum aceste branduri, pentru că atunci când se creau piesele vestimentare, la conducerea brandului era în cele mai multe cazuri, chiar fondatorul brandului. Acest moment și m-a motivat să studiez istoria modei și pot încrezător să spun că sunt unicul expert în modă care vorbește despre istoria modei în limba română. Eu la second găsesc istorii împletite în haine. Secondul nu-i despre sărăcie, asta vorbește doar despre frustrările unora legate de copilărie. În prezent second este despre shopping rațional, sustenabil și inteligent. Industria modei este pe locul doi, cea mai poluată industrie, iar noi nu ne mai putem permite să poluăm Terra. Este o soluție perfectă de a reutiliza și de a te distra făcând shopping. 

Irina Fescenco

Toată această istorie nu este anume despre second-hand, ea e despre atitudinea ta față de mediu, față de banii tăi și față de investițiile tale. Eu cred că second-hand este o poveste adecvată, în special, în ceea ce ține de „lux”. Pentru că totul acum se dezvoltă foarte activ în ceea ce privește vânzarea, de aceea eu le-aș numi mai mult haine la mâna a doua decât second-hand. Eu de exemplu mereu sunt bucuroasă să-mi dau lucrurile pe care nu le mai port, astfel eu nu le arunc. Sau dacă hainele sunt vândute cu bani mici, la fel este o decizie bună pentru că eu din acești bani pot să-mi cumpăr oricând ceva nou. Astfel se primește că noi oamenii folosim inteligent hainele și în general garderoba noastră. Iar ce ține de acel second-hand cu sacii, pe carton și în frig să stai să te îmbraci nu este pentru mine, dar chiar dacă nu este istoria mea, oamenii pot găsi și acolo haine bune. Eu pur și simplu nu accept lucrurile fără curățătorie chimică, de asemenea trebuie să existe cabine de probe. Totul depinde de fiecare om în parte, de preferințe și confort. 

Citește și: Shoppingul conștient sau cum să nu cumperi prea multe de Black Friday pentru că crezi că „chiar ai nevoie”

Distribuie articolul: