Are 27 de ani, este căsătorită și locuiește împreună cu soțul la chirie, în municipiul Chișinău. Pe lângă jobul de bază și studiile pe care le face, Mihaela Rusu reușește să gestioneze și o mică afacere, bazată pe crearea articolelor handmade: invitații, felicitări, butoniere, buchete de mireasă etc. Tânăra recunoaște că deși investește multă muncă în hobby-ul său, o face cu multă dragoste și răbdare. 

„Prima mea facultate a fost îndreptată în Business și Administrarea Afacerilor (ASEM). Ulterior, după absolvirea acesteia, părinții au insistat mult ca să merg la facultatea de Drept, pentru ce le și mulțumesc. Acum sunt studentă la USM, anul 5, la facultatea mult dorită. Sunt angajată de doi ani în funcția de Specialist achiziții publice, în cadrul IMSP Institutului de Medicină Urgentă.

Domeniul meu de activitate sufletesc, este legat de confecționarea invitațiilor, plicurilor, listelor și numerotarea meselor, bombonierelor/mărturiilor, buchetelor de mireasă, mire și a vorniceilor, 101 motive de dragoste și tot restul felurilor de idei ce țin de papetărie și nu doar”, povestește Mihaela.

„Totul a început în februarie 2018, când am văzut o postare în Facebook și ceva din interior mi-a zis să-i scriu persoanei date și să o ajut să facă invitații, iar tot atunci am confecționat și prima mea capodoperă – invitațiile pentru cumetria a două fetițe. Ulterior, tot in acel an, am sărbătorit și nunta mult așteptată. Cred că de aici s-a manifestat cea mai mare motivație pentru a face ceea ce-mi place.

Din motiv că sunt o persoană care îi place să facă totul singură după plac – tot ce a fost  legat de decor, le-am făcut acasă, fără să apelez la prestatori. Am confecționat cu propriile mâini, tot spectrul de articole de la invitații și până la buchetul miresei. De aici și s-a pornit încrederea in forțele proprii – totul a fost testat pe noi, pe mine și pe soțul meu.

„Doamne, asta cred că o să o țin minte toata viața – prima mea experiență”

„După cum am specificat mai sus, prima mea comandă au fost invitațiile pentru cumetrie. Nu pot să vă redau cât de greu mi-a fost acest început. Inițial, trebuia ca eu și clientul să ne apreciem cu modelul invitației, în care se regăsea macheta, textul, design-ul potrivit și multă multă răbdare. Îmi era dificil să selectez mărimile precise ale machetei, să propun diverse modele de invitații. Nu știam de unde să găsesc design-ul, textul, cum să le amplasez. Ulterior trebuia să găsesc magazine de birotică ca să cumpăr cartonul și care trebuia sa fie de o culoare și grosime anumită, panglica pentru decor și alte decorațiuni și instrumente. Trebuia să mă gândesc pe ce, cu ce și unde să tai aceste invitații și alte detalii care la prima vedere ar părea banal de simple, dar care îmi creau dureri de cap”, dezvăluie aceasta.

„Investesc multă muncă, dragoste, timp și răbdare în tot ceea ce fac”

„Prietenii au fost puțin sceptici la noul meu hobby. Cel mai mult am fost susținută de părinții și soțul meu. E foarte important să ai o motivație și o credință în forțele proprii, însă dacă nu există o susținere din partea celor apropiați, motivația ta totuși își pierde din valoare.

Am avut un mare noroc de Sergiu (soțul meu), întrucât el fiind fotograf, deja avea experiență în gestionarea photoshop-ului. Știu că mulți lucrează în word, machetând invitațiile, eu însă, am ales o cale mai grea, ceea ce și mă face diferită de alții. Știu că acolo pot face diferite operațiuni, care nu le-ș putea face în word sau ilustrator.

Să remarc și faptul că mi-a fost de un mare ajutor, prietena copilăriei mele – Cristina, care fiind de ceva timp în acest domeniu, m-a ajutat și susținut cu diverse sfaturi”, mai povestește creatoarea handmade.

„Pur și simplu sunt îndrăgostită în ceea ce fac, mai ales când văd finalul reușit pentru mine și clientul meu. Confecționarea articolelor pentru nuntă, este ceea în care îmi găsesc refugiul. Unul dintre visele mele primordiale, este de a avea și gestiona propriul meu „handmade business” și ca acest hobby să fie afacerea mea de bază, care v-a îmbina perfect: pasiunea, plăcerea, talentul, venitul și emoțiile pozitive”

„E foarte greu să te promovezi într-un domeniu, în care mulți prestatori ca tine. Aș sta neîncetat, ocupându-mă de lucrul care-mi aduce satisfacție spirituală. Timpul meu liber îl acord acestui hobby. Aștept cu nerăbdare momentul când vin de la serviciu și mă apuc de comandă. Pot să stau nopți în șir pentru a o vedea realizată.

Foarte greu mi-a fost să asimilez operațiunile din photoshop, care îmi permit la moment să fac machetarea la tot ceea ce confecționez. Recunosc, îmi vine greu să contopesc lucrul de bază, hobby-ul și universitatea. Investesc foarte mult timp și răbdare în ceea ce fac, dar păcat că mulți nu înțeleg și nu apreciază suficient truda mea.

Acest hobby necesită foarte mult timp și investiții. Se mai întâmplă cazuri în care să nu găsesc ceea de ce am nevoie eu și clientul meu, vorbesc de materialele pe care le folosesc: ață, carton, panglică, hârtie de o anumită culoare, grosime sau textură – aceasta și mă pune deseori pe brânci.

Deocamdată, mă limitez la utilajul și consumabilele pe care le dețin, dar doresc mult să am tot spectrul necesar – pentru ce și depun mult efort. Poate o să vă mire faptul, dar uneltele pe care le folosesc în lucru sunt: bisturiu manual, o riglă din metal, o bucată de sticlă organică pe care tai confecțiile, foarfecă, lampa de masă, perforatoare și o bucată de lemn pentru biguirea plicurilor și invitațiilor. În cele din urmă, consider că orice greutate, are în spatele său o finalitate pozitivă”, relatează Mihaela.

„Clienții mei sunt adeseori acele persoanele căror le-am fost recomandată de la alți clienți. În special, mă promovez și sunt recomandată prin rețelele de socializare.

Vreau să spun că în practica mea, am întâlnit diferite tipuri de clienți, cum ar fi: mai indulgenți sau nu prea, cu cerințe mari sau mai puține, indeciși etc, însă mereu m-am străduit să acord o mare atenție micilor detalii, dorinței clientului, încercând să le fac pe plac și să fiu receptivă, întrucât un client mulțumit este cea mai bună carte de vizită.

Practic, la fiecare comandă pe care o fac, încerc să mai fac ceva suplimentar, un plic sau 2 invitații în plus –  ca un cadou din partea mea clientului, ce-i prinde bine acestuia la sigur și vreau să vă spun că aceasta funcționează, clientul rămâne încântat, iar eu satisfăcută sufletește. De fiecare dată încerc să creez ceva personalizat și original, nou pentru mine și interesant pentru client”, mărturisește aceasta.

„Aceasta pandemie s-a răsfrâns negativ asupra mea, a altor prestatori dar și a clienților. Totuși, încerc cumva să-i susțin. Cu siguranță, totul v-a trece cu bine, doar necesită puțină răbdare și înțelepciune. Dacă aveam careva programări în realizarea invitațiilor, ulterior, clienții au stopat comanda, întrucât situația din țară nu le permite să prevadă perioada încetării pandemiei. Respectiv, din acest motiv sunt concentrată mai mult în serviciul de bază și datorită acestei pandemii îmi revine mai mult timp pentru perfectarea tezei de licență, de care mă ocup chiar la momentul de față. Ceea ce ține de mine, eu sunt mereu deschisă spre colaborări chiar și în această perioadă dură, întrucât, cum am mai menționat anterior – acesta este universul în care mă regăsesc pe deplin, în orice clipă”, dezvăluie tânăra.

„Pentru a pune o afacere pe picioare, este nevoie de multă motivație și susținere, mai ales din partea celor apropiați, dar nu în ultimul rând și din partea clienților. Consider că un client satisfăcut, este cea mai bună strategie într-o afacere. Nu vreau sa spun că doresc să mă îmbogățesc din handmade-ul pe care-l realizez, ci doresc doar să fac ceea ce îmi stă în suflet, fără a sta opt ore în fața unui monitor, executând același lucru monoton în fiecare zi, fără a-mi lăsa amprenta personală undeva. Desigur, mai am să descopăr o mulțime de lucruri și idei noi, așa că o voi face-o cu mare placere și pasiune”, încheie Mihaela.