Aliona Plămădeală este o antreprenoare din localitatea Gura Bîcului, raionul Anenii Noi, care a reușit să-și transforme pasiunea într-un model de afacere de perspectivă, fiind motivată de dorința de a-și crește tripleții, acasă, în Republica Moldova. Totul a început atunci când s-au născut băieții.

Protagonista este asistentă socială, iar pasiunea ei pentru împletit s-a transformat într-o mică afacere de suflet cu perspectivă de dezvoltare. Totul a început când s-au născut băieții Alionei, niște tripleți minunați.

„Când au apărut băiețeii a fost nevoie să-i prindem pe toți într-un scrânciob, într-un leagăn, ca o persoană să se poată descurca de una singură cu ei”, povestește meșterița. Așa a creat prima lucrare, care a plăcut și celor apropiați, iar mai târziu au apărut și primele comenzi.

Pandemia și-a pus amprenta și pe mica ei afacere, dar faptul că a renunțat, de nevoie, la materia primă din străinătate a fost spre bine: „Am descoperit rotangul și am creat modele noi”.

Susținută și îndrumată de Grupul de Acțiune Locală „Serpentina Nistrului”, femeia a pus pe roate activitatea de producere a mobilierului decorativ împletit, iar astăzi rezultatele muncii ei pot fi admirate în toată țara – leagăne, hamace, mobilier din lemn și metal forjat.

Aliona Plămădeală susține că în cadrul inițiativei LEADER, oamenii talentați din zonele rurale se bucură de sprijinul comunității și contribuie la dezvoltarea economică a localităților în care trăiesc.

„Vă îndemn să aveți curaj și să insistați, chiar dacă nu ați reușit din prima. Abordarea LEADER este cred că cea mai aproape de antreprenorii din mediul rural”, a precizat meșterița.

Urmăriți interviul inspirațional în video de mai jos.

Prin activitatea sa, Grupul de Acțiune Locală „Serpentina Nistrului” își propune dezvoltarea și promovarea turismului rural, valorificând potențialul economic din microregiune.

LEADER reprezintă instrumentul de dezvoltare economică locală, care încurajează locuitorii din zonele rurale să identifice nevoile locale și să valorifice potențialul și patrimoniul microregiunii. Abordarea LEADER în Republica Moldova se implementează din anul 2016, cu suportul Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și a Mediului, Rețeaua Națională LEADER în Republica Moldova, Uniunea Europeană, Polish Aid și USAID.

Foto: Facebook / Aliona Plamadeala