Fierul este foarte important pentru organismul nostru, iar oscilațiile sale sunt motiv de urmărit – atât scăderea, cât și surplusul. Organismul are nevoie de fier pentru a produce celulele roșii ale sângelui, care sunt necesare pentru oxigenare și arderea grăsimilor și caloriilor. Acesta este motivul pentru care dietele care înfometează nu funcționează dacă nu mâncați alimente bogate în fier. Lipsa ori, dimpotrivă, excesul de fier vă poate face letargici și obosiți. Oamenii care primesc suficient fier într-o zi tind să fie mult mai activi pe tot parcursul zilei.

Supradoza de fier nu va va ajută să ardeți mai multe grăsimi. Sângele oxigenat este o necesitate pentru arderea eficientă a grăsimilor, dar acest lucru nu înseamnă că ingestia suplimentară de fier va acceleră timpul de ardere a grăsimilor. Supradozajul cu fier poate fi la fel de simplu că și excesul de zahăr, de aceea trebuie să fiți vigilenți. Multe femei suferă de deficit de fier sau anemie, pentru că nu mănâncă alimente suficient de bogate în fier. În plus, ele pierd destul de mult fier în timpul menstruației. Din aceste motive este foarte important să adăugați la mesele zilnice alimente bogate în fier. Anemia prin deficit de fier este o problemă a copiilor care nu mănâncă suficient. Verificați lista de mai jos pentru a cunoaște care sunt alimentele bogate în fier, plus alimentele care trebuie sau nu, asociate cu acestea.

Cantitatea zilnică necesară

Aportul de fier recomandat pentru bărbați și femeile aflate la post-menopauză este de 8 mg/zi. Cantitatea indicată pentru femei înainte de menoapuză este de 18 mg/zi și recomandarea crește la 27 mg/zi pentru femeile gravide. Copiii cu vârsta cuprinsă între 7-12 luni au nevoie de 11 mg, de la 1-3 ani de 7 mg/zi, de la 4-8 ani de 10 mg/zi, de la 9-13 ani 8 mg/zi, 14-18 ani 11 mg/zi (băieți) și 15 mg/zi (fete).

Alimentele care conțin fier e bine să fie însoțite, la masă, de carne, pește, portocale, pepene galben, căpșuni, grapefruit, broccoli, varză de Bruxelles, tomate, suc de roșii, cartofi, ardei verde și roșu, vin alb pentru a crește absorbția de fier în organism.

Printre alimentele care au un conținut important de fier, conform sursei citate, se numără:

  • orez brun – o ceașcă preparată – 0.8 mg
  • pâine integrală de grâu – 1 felie – 0.9 mg
  • germeni de grâu – 2 linguri – 11 mg
  • brioșă – 1 brioșă simplă – 1.4 mg
  • fulgi de ovăz – o ceașcă preparată – 1.6 mg
  • pită de grâu – o felie – 1.9 mg
  • spaghete îmbogățite cu fier – o ceașcă preparată – 2 mg
  • tărâțe – o ceașcă – 6.3 mg
  • semințe de floarea-soarelui – 30 g – 1.5 mg
  • lapte de soia – o ceașcă – 1.4 mg
  • boabe de fasole (conservă) – jumătate de ceașcă – 1.6 mg
  • năut – 1/2 cană de conservă – 1.6 mg
  • tofu – jumătate de ceașcă – 1.8 mg
  • burger de soia – mediu – 1.8-3.9 mg
  • spanac crud – o ceașcă – 1 mg
  • spanac fiert – o ceașcă – 3.5 mg
  • semințe de dovleac – 1/2 ceașcă prăjite – 8.5 mg
  • fistic – 1/2 ceașcă – 4.4 mg
  • broccoli – 1/2 ceașcă fiert – 0.7 mg
  • fasole verde – 1/2 cană fiartă – 0.8 mg
  • fasole lima – 1/2 ceașcă fiartă – 1.8 mg
  • sfeclă – o ceașcă – 1.8 mg
  • mazăre – 1/2 ceașcă congelată fiartă – 1.3 mg
  • cartof fiert – 1 cartof mediu – 4 mg
  • pepene verde – o felie medie – 3 mg
  • legume cu frunze verzi – 1/2 ceașcă – 2 mg.

Distribuie articolul: