Alexandru Pleșca ne-a povestit secretele de „După Cortină” ale profesiei de actor. Artistul are un program foarte încărcat, pe lângă faptul că face repetiții zilnice la Teatrul Național „Mihai Eminescu”,  reușește să fie și  profesor la un liceu predând „Arta Actorului” și lector universitar la Academia de Arte. 

Pentru a-l urmări pe Alexandru Pleșca pe scenă, rezervează bilete online pe TNME.md

L-am cunoscut pe Alexandru mai îndeaproape și am aflat că fiica sa, Petra, este pasionată de muzică și cine știe, poate le calcă pe urme părinților. Am vorbit cu actorul despre cel mai complicat rol, cine va lua Oscarul anul acesta și cum a  reușit singur să slăbească 33 de kilograme.

De ce un actor trebuie să facă zilnic repetiții? 

„Dacă sunt spectacole unde avem foarte multă mișcare, dansuri sau trebuie să cânt, atunci trebuie să îmi încălzesc vocea. 

Dacă nu repeți înseamnă că ești un fel de amator. Un artist mare zicea: “dacă nu repet o zi simt eu, dacă nu repet două zile simte soția, iar dacă nu repet trei zile simte publicul” 

Roluri de comedie sau dramă?

„Astăzi, joc într-o comedie și atunci încerc să mă programez de dimineață să intru în pielea personajului, adică să mă simt bine, să am dispoziție, ca atunci când ajung pe scenă să mă simt ca peștele în apă. În momentul când am o dramă tot încerc de dimineață să mă programez, să văd care sunt problemele acelui personaj. Până la urmă un artist trebuie să se simtă bine în toate genurile de spectacole. Mulți mi-au spus că mă văd mai bine în spectacolele de comedie. Am jucat mult în astfel de piese și parcă aș vrea să încerc și altceva”

Teatru sau Film?

„Am avut o mică experiență de film, am făcut niște scurtmetraje. Nu pot să spun teatru sau film. Evident că acum este teatru și îmi place foarte mult. Dacă aș avea o experiență mai bogată în film, cred că aș putea să vă spun și să compar. În general, în Republica Moldova cam șchiopătează acest domeniu și sperăm cel puțin să se pornească ceva. Avem foarte mulți actori buni de teatru, care s-ar potrivi și în film și care vor să se filmeze. Chiar în România se face foarte mult film și din păcate nu avem o conexiune și nicio tangență cu ceea ce se întâmplă acolo, cu toate că sunt la câțiva kilometri de noi”

De la 106 kg, la 73 de kg

Vorbind despre cine va lua Oscarul în acest an, l-am pomenit pe actorul Joaquin Phoenix, care l-a jucat pe Joker și care a slăbit 20 de kilograme pentru acest rol. Când l-am întrebat dacă ar putea face un asemenea sacrificiu pentru un rol, Alexandru ne-a mărturisit că s-ar descurca, mai ales că a slăbit singur 33 de kilograme. Iată cum a reușit.

„Am scos din meniu tot ce ține de făinoase: pâine, paste, plăcinte. Am început să fac sport, mult sport. Făceam înot, mergeam la sală cum merg și în prezent. Nu departe de unde locuiam este un loc și alergam în jurul lui în fiecare dimineață și uite în acest mod am încercat singur să mă ajut să slăbesc.” 

Urmărește interviul pentru a vedea ce provocări deosebile i-am pregătit actorului. Ce credeți că ar face dacă fiica lui i-ar cere o sută de mii de lei sau dacă ar uita de ziua de naștere a soției sale. 

Bilete la Teatru Național „Mihai Eminescu” găsești pe  TNME.md

Vezi și: „După Cortină” cu actorul Nicu Țurcanu: „Teatrul este o jertfire de sănătate, de minte și de stare emoțională” (Video)

Distribuie articolul: