Brazilian Jiu Jitsu este cel mai în vogă stil de lupte la sol al timpurilor noastre. Țara de origine a acestui sport inteligent este Brazilia. Alexandru Bîrlea, omul despre care urmează să vă povestim, a deprins acest sport când era un simplu elev în satul natal, de la un voluntar american stabilit pe atunci la Cahul. Cum a ajuns să-l predea și altor copii și ce succese a înregistrat sportivul de-a lungul anilor, aflați din materialul ce urmează.

O istorie despre cum cel scund îl învinge pe cel înalt

„Familia Gracie din Brazilia a găzduit în 1914 un negustor de nuci de caju, din Japonia, Eise Mitsuyo Maeda. Drept recompensă pentru ospitalitate, acesta i-a învățat Jiu Jitsu. Cei din urmă au modificat stilul de luptă, astfel ca un luptător de talie mică să-l învingă pe unul de talie mare și i-au dat denumirea din Jiu Jitsu lui Gracie sau Jiu Jitsu Brazilian. Câțiva ani mai târziu, aceștia au organizat deja primele gale de lupte, unul din feciorii lui Helio Gracie ieșind învingător”, ne povestește Alexandru Bîrlea.

Norocul de a crește alături de un american

„Acest stil eficient de luptă și-a făcut apariția pe tărâmurile noastre abia în 2004, odată cu venirea lui Robert McMasters ca voluntar (pe atunci la Corpul Păcii) la noi în țara. S-a stabilit cu traiul în comuna Burlacu, raionul Cahul, unde eu am copilărit și unde, în iarna lui 2005, a început să predea Jiu Jitsu copiilor din comună. M-a interesat atunci foarte mult acest tip de sport și, la vârsta de 14 ani, am fost primul discipol al lui Robert”, ne spune cu mândrie Alexandru Bîrlea.

Alexandru s-a atașat atat de mult de stilul respectiv de lupta și, a continuat să-l practice chiar și după plecarea lui Robert în State. Pentru a progresa și a acumula noi cunoștințe în domeniu, Alexandru pleacă să-și facă studiile la București, continuând să practice BJJ-ul și avându-l ca antrenor pe Tudor Mihăiță.

Nu erau la noi săli dotate pentru acest sport

„Am ales Bucureștiul deoarece în țara noastră nu erau săli dotate pentru acest sport. Am continuat să mă antrenez și să evoluez, atât în competițiile naționale ale României cât și in cele internaționale. Pot spune fără modestie că sunt acum multiplu campion național și internațional. În 2014 am reușit să înființez Clubul Sportiv „Burlacu Brazilian Jiu Jitsu” la Cahul, continuând la nivel național ceea ce a adus cândva Robert în Moldova”, ne-a mai povestit sportivul.

În urma rezultatelor remarcabile și dezvoltării stilului respectiv de luptă, Alexandru avansează și în centuri, astfel ajungând la cea mai înaltă performanța – prima centura neagră în Republica Moldova.