Înainte de începerea anului școlar și părinții au o temă pentru acasă: alegerea ghiozdanului potrivit pentru copilul său. Pentru că dintre toate accesoriile necesare pentru școală, ghiozdanul este cel mai important element. Ales greșit și purtat necorespunzător, poate afecta iremediabil coloana copilului, menționează click.ro.

Atunci când alegi un ghiozdan trebuie să ții cont de forma, mărimea și tipul de material al ghiozdanului, de greutatea lui și de cum se mulează pe spate. Pentru asta, cel mai bine este să mergi la cumpărături împreună cu cel mic și să-l pui să probeze înainte, fiecare ghiozdan. Doar așa vei  vedea cum se simte cu el. Iată câteva reguli esențiale: 

Dimensiunile

Ghiozdanul se alege în funcție de înălțimea copilului. Mai exact, nu trebuie să fie mai lat sau mai lung decât torsul lui, nu are voie să coboare sub linia curelei de la pantaloni.

Forma

Elevii au trei opțiuni: ghiozdan, geantă de umăr și troler. Potrivit medicului ortoped Tarek Nazer, cel mai comod de cărat e trolerul, însă trebuie adaptat înălțimii purtătorului. Ghiozdanul este următoarea opțiune bună, dacă e dreptunghiular, cu două bretele, spatele matlasat și e purtat pe ambii umeri. Geanta, fiind purtată pe un singur umăr, va cauza pe termen lung probleme ale coloanei.

Materialul

Materialul din care e confecționat trebuie să fie ușor, de bună calitate, cu spate capitonat cu bureți paravertebrali, ideal să imite curburile fiziologice ale coloanei.

Bretelele

Ele trebuie să aibă o lățime de cel puțin 4 cm, să aibă exact aceeași lungime și să fie căptușite, pentru a dispersa greutatea. Ele trebuie, de asemenea, să permită ajustarea după înălțimea copilului. O bretea de susținere în talie, după modelul rucsacilor de munte, permite o fixare mai fermă, nu-i dă voie să se încline într-o parte și în alta, iar greutatea se distribuie uniform.

Greutatea

Potrivit studiilor, ghiozdanul nu ar trebui să depășească 8-10% din greutatea copilului. Astfel, copiii de clasele I-IV nu au voie să care în spate mai mult de 3,5 kg, iar cei din clasele V-VII mai mult de 5 kg.

Iată ce riscuri pot exista pentru coloană:

Purtând frecvent o greutate prea mare, elevii au tendinţa să stea cu spatele înclinat, iar în timp pot face cifoză, cu modificări la nivelul vertebrelor. De asemenea, ghiozdanul uriaş poate dezvolta şi agrava o scolioză idiopatică, poate deforma postura şi da dureri de spate. Vârsta cea mai sensibilă este 7-9 ani.

„Din cauza greutății crescute a ghiozdanului, a modului în care copiii îl poartă sau chiar a ghiozdanului în sine, apar zone de suprasolicitare ce împing coloana vertebrală în direcție greșită. Acest lucru conduce în timp la deformarea ei. Totodată poate fi afectată creșterea corectă a copilului”, menționează medicul Tarek Nazer.

 

Distribuie articolul: