În lume capătă amploare conceptul internațional de „Slow Food”, lansat în 1986, ce presupune un stil de viață lent și relaxant. Până în prezent, această mișcare a devenit un manifest a tot ce înseamnă „fast food și fast life”. De când trăim în grabă nu mai știm să ne bucurăm de micile plăceri ale vieții, iar această idee, care se traduce mot a mot ca „a mânca încet”, vine în contradicție cu modul nostru de viață și încearcă să ne reeduce. Ce presupune acest fenomen și de ce ar trebui să-l implementăm în viața de zi cu zi, vedeți în cele ce urmează.

Ideologia acestui stil de viață lent, promovează ideea de a mânca încet și de a savura momentul. Se referă atât la viteza cu care devorăm mâncarea cât și la calitatea acesteia, pentru că fast food-ul nu întotdeauna presupune calitate. De asemena această mișcare presupune păstrarea tradițiilor culinare caracteristice fiecărei regiuni în parte, astfel încurajând și practicarea agriculturii. Protejarea mediului înconjurător, a patrimoniului cultural și a tradițiilor, tot fac parte din obiectivele pe care le urmează acest concept. Putem caracteriza prin trei cuvinte această ideologie: bun, curat, corect.

Care sunt avantajele conceptului de „Slow Food”:

  • satisfacerea plăcerilor alimentare cu responsabilitate și conștiință;
  • savurarea alimentelor și a băuturilor în liniște, relaxați, fără stres, astfel îmbunătățind digestia;
  • accelerarea metabolismului;
  • menținerea sau modelarea siluetei;
  • practicarea unui mod de viață mai sănătos;
  • protejarea naturii;
  • păstrarea tradițiilor gastronomice locale, etc

Începe să practici „Slow Food” urmărind acești pași:

  1. Alocă cinci minute micului dejun, cincisprezece minute prânzului și douăzeci cinei;
  2. Servește mesele stând așezat la masă, nu în picioare;
  3. Recomandarea nutriționiștilor este de a mesteca fiecare bucată de circa șaisprezece ori, astfel ameliorând digestia;
  4. Bea lichide doar la sfârșitul mesei.