Este, ea însăși, o expresie a eleganței, rafinamentului și chiar dacă în jur nu mai e secolul al XVIII-lea, găsește în cărți precum cele scrise de Jane Austen – adevărate izvoare de bună creștere, care merită cultivate la orice vârstă. Cei care o cunosc pe Albina Cozma, vor regăsi în ea nu doar un pedagog de excepție, ci și o Lady care s-a dedicat predării manierelor elegante prin propriul exemplu. Experiența de predare a acestui curs i-a deschis un adevăr curios: bunele maniere se asimilează la orice vârstă, dacă există interes din partea subiecților. Mi-a vorbit despre cum vede eleganța în societatea noastră, despre cât de grea se face predarea acestei materii în rândul copiilor, dar și despre trăsăturile care vor fi mereu apreciate la o femeie bine crescută!

Albina, ești o Lady în adevăratul sens al cuvântului. Cine ți-a insuflat această filosofie a vieții și ți-a inspirat să transmiți mai departe cunoștințele legate de etică?

Mulțumesc pentru calitatea pe care mi-o atribui, e responsabil. Cât privește impulsul care m-a determinat să cercetez dar și să aplic bunele maniere în viața de zi cu zi, nu pot să zic că a existat o persoană care m-a determinat, în familie am primit o educație ordinară dar nu aleasă. Însă fiecare dintre noi pe parcursul vieții se descoperă, se regăsește și contează ca atunci când te intersectezi cu acel ,,ceva” foarte aproape ție, fie: locuri, oameni, activități, să le ții cât mai aproape de tine. Așa s-a întâmplat și cu etica în viața mea.

Fiind lector universitar, în cadrul unui curs care mi s-a propus, a fost necesar de a studia și etică, apoi datorită celor citite, am început a vedea lumea cu totul altfel și am înțeles că societatea noastă ar fi mai bună dacă ar cunoaște și ar aplica unele norme de etică.

12309369_1102275679782625_186311964_n

Cât de dificilă se face promovarea manierelor elegante într-o societate care se distanțează tot mai mult de ele?

Predând bunele maniere, am înțeles că aceste cunoștințe nu pot fi impuse, nu e fizică ori matematică unde ai învățat lecția și tot. Această calitate trebuie să vină din interiorul persoanei, cu adevărat să vrea ca cele învățate să le aplice – să vrea să se schimbe în primul rând. Recunosc, dorința socială de a învăța cum să mâncăm la masă corect, cum să ne îmbrăcăm pentru a nu părea vulgari, cum să ne comportăm în public respectuos, nu este prea mare, cel puțin în societatea noastră.

Ce impresii te încearcă vis-a-vis de societatea moldovenească?

Nu aș vrea să fiu critică în ceea ce privește bunele maniere în societatea noastră. Concentrația, dar și posibilitatea unei educații alese sunt mult mai mari în societățile unde aceste norme erau cunoscute de secole, cum ar fi: Marea Britanie, Franța, acolo unde au existat familii regale dar și societatea aristocrată, ca strat social, era mult mai definită. De aici putem deduce că cetățenii din Republica Moldova sunt relativ educați, dar puțini cunosc din normele bunelor maniere.

12311982_1102266416450218_1914953183_n

Găsești că ar trebui să existe şi o eleganță a seducției între bărbați şi femei? Cine se cuvine să facă primul pas?

Femeia este mult emancipată în secolul XXI, aceasta și-a pierdut un pic din feminitate. Însă dacă vorbim de etică, primul pas îl face evident bărbatul atunci când abordează o femeie. Cât privește seducția, chimia dintre două persoane, aceasta trebuie să fie cu tact, respectuos și foarte atent.

Mărturisește-ne câteva norme de etică feminină, care, în opinia ta, nu-și vor pierde actualitatea nici măcar peste câteva secole.

Feminitatea, simplitatea și modestia, cred, sunt câteva repere care vor fi mereu actuale pentru o femeie.

O adevărată Lady nu va fi niciodată… arogantă.”

Un adevărat domn își va onora de fiecare dată cuvântul.”

Din experiența acumulată, povestiți-ne cât de costisitor e să promovăm, în rândul copiilor, codul autentic al manierelor elegante. Eleganța are vârstă, ori omul este o ființă care o poate asimila oricând?

Contează ca schimbarea să se producă și în familie, acesta este primul microsistem în formarea copiilor. De multe ori și părinții nu cunosc anumite reguli de comportament privind bunele maniere. Am avut cazuri când părinții, aducându-și copii la ore, veneau cu propunerea să asiste și ei pentru a cunoaște anumite norme ale manierelor frumoase.

Cu referire la eleganță, aceasta nu are vârstă, am întâlnit persoane elegante la 30 de ani, la 40, dar și la 70 de ani, și eleganța poate fi asimilată oricând, indiferent de vârstă. Trebuie doar să-ți dorești.

12319374_1102274796449380_603928704_n

Să admitem că într-o zi, i-ai lăsa, viitorului fiu sau fiice, un bilet cu cele mai frumoase lecții pe care le-ai învățat de la viață. Ce cuvinte crezi că s-ar regăsi acolo?

Regăsește-te, fii sincer(ă) mai întâi de toate cu tine și niciodată nu ceda – asta îi voi spune. Oamenii de azi se camuflează și se pierd în stereotipurile sociale și astfel ajung să-și piardă identitatea sau să nu o descopere chiar. Tot mai mult fals descoperim în căsătorii, prietenii, activități și puțini sunt sinceri cu ei înșiși.

Recomandă-ne câteva cărți care ți-au format cele mai frumoase convingeri despre eleganța felului de a trăi.

Jane Austen – ,,Mândrie și prejudecată”

Baldrige Letitia-  ,,Bunele maniere”

Foto: Cristina Savciuc