Copiilor le place să-i ajute pe părinţi, de aceea este bine ca pe măsură ce cresc să le găseşti lucruri pe care pot să le facă. Descoperă idei de sarcini pentru copii, ideale nu doar pentru a-i ţine ocupaţi, ci si pentru a-i învăţa lucruri utile.

Trebuie să-i plătești ceva? 

Experţii spun că fiecare copil trebuie să aibă mici responsabilităţi pe care să le facă în casă, iar asta deoarece este cea mai bună modalitate prin care el învaţă să fie responsabil. Iar aceste lucruri trebuie făcute fără ca el să fie plătit. Dar asta nu înseamnă cu el nu poate să lucreze pentru a obţine banii lui. Unele familii împart sarcinile: cele de bază şi care sunt neplătite, cele pe care le fac alături de părinţi şi cele extra – pentru care pot să primească bani.

1.Vârsta 2-3 ani – sarcini simple și laudă

În jurul vârstei de 2-3 ani, îi poţi învăţa să pună hainele în coşul de rufe, să şteargă dacă varsă alimente pe masă, să ducă ce este nevoie la coşul de gunoi sau să pună jucăriile de pe jos în cutiile mai mari.

Ti se pare că e prea mic ca să facă astfel de treburi? De fapt 2-3 ani este intervalul perfect când poţi începe să-l înveţi. Nu doar că micuţul se simte mai bine când reuşeşte să ducă sarcina la bun sfârşit, ci deprinde noi abilităţi motorii. Important este ca la final să nu uiţi să-l lauzi pentru munca depusă.

2. Vârsta 4-5 ani – implică-l în ceea ce faci 

La această vârstă copilul poate să înveţe să pună mâncare animalului de companie, să sorteze hainele, să împerecheze şosetele, să ducă hainele curate în dormitoare, să ajute când se pune masa şi chiar să ude plantele. În perioada preşcolară apar diferite sentimente, iar copilul simte nevoia să fie necesar, capabil, dar şi independent. Concentrează-te mai puţin pe rezultate şi mai mult pe implicarea lui în sarcinile casnice. A terminat de mâncat, a pus vasele în chiuveta, dar nu prea are chef să le şi spele? Spune-i că este de mare ajutor dacă face asta, după care poate să meargă şi să se joace.

3. Vârsta 6-7 ani – nu cere perfecțiunea 

La această vârstă copiii pot avea grijă ca animalul de companie să aibă mâncare şi apă, să te ajute când găteşti, să înveţe să-şi facă patul (importantă este intenţia, nu şi modul în care el arată), să şteargă chiuveta, să scoată alimentele din plasă după ce te întorci de la cumpărături, dar şi să ducă sacul de gunoi la tomberon. Astfel de sarcini pentru copii sunt o bună modalitate prin care ei învaţă treptat să fie reposabili. Ei pot să facă mai multe decât crezi, important este să-ţi faci timp ca să-i înveţi.

4. Vârsta 8-9 ani – să înceapă distracția 

Mâncărurile simple, ştergerea blatului de bucătărie, aranjarea şi strângerea mesei, pusul şi scosul de vase în maşina de spălat, împăturirea hainelor, înlocuirea hârtiei igienice şi datul cu aspiratorul sunt doar câteva dintre sarcinile pentru copii potrivite pentru aceasta vârstă. Nu trebuie neapărat să fie plictisor atunci când face astfel de activităţi. Aşa că încurajează-l pe copil să pună muzică, să cânte şi să danseze în timp ce te ajută prin casă.

5. Vârsta 10-12 ani – opțiuni și recompense 

În intervalul de vârstă 10-12 ani, copilul poate să cureţe vasele şi tigăile, să dea cu mopul, să care cumpărăturile din maşină şi chiar să te ajute când speli maşina. Lasă-l pe el să decidă la ce crede că se pricepe şi să participe prin rotaţie la sarcinile din locuinţă. De ajutor este şi să-i faci o listă cu aceste sarcini şi să o lipeşti într-un loc unde o poate vedea des.

6. Începând cu 13 ani – pregătește-l pentru viața reală 

Copilul poate să ajute fraţii/surorile mai mici la teme, să facă cina o dată pe săptămână (mâncăruri simple), să scoată la plimbare câinele şi să cureţe în maşină. Sarcinile pe care le face prin casă îl învaţă lucruri de care o să aibă nevoie pe viitor. Bine este să nu-l înveţi că unele sarcini sunt strict pentru femei, în timp ce altele pentru bărbaţi. Şi băieţii pot să gătească sau să calce rufele, aşa cum şi fetele pot să bată cu ciocanul sau să schimbe uleiul la maşină.

SURSA