Se știe că în general, fiecare aliment ne dă multă energie și forță, dar trebuie să recunoaștem că sunt unele mult mai benefice. Alimentația joacă un rol important în buna funcționare a organismului de aceea, trebuie întotdeauna să avem grijă la tot ce consumăm. 

Atunci când ești obosit anume alimentația te poate salva, pentru că oboseala nu este cauzată doar de lipsa somnului sau un program aglomerat, ci de o alimentație deficitară, care nu îți furnizează nutrienții necesari. În acest material îți vom arăta cele zece alimente pe care să nu le mai eviți. Acestea te ajută să păstrezi un nivel de energie ridicat:

 Peștele gras

Potrivit smartliving.ro, acesta este în top alimente care îți dau energie. Somonul și tonul sunt două tipuri de pește gras care pot fi incluse în micul dejun. Sunt surse bune de proteine, acizi grași și vitamine din grupul B.

Alimentele neprocesate

În timp ce un burger cu cartofi prăjiți poate fi delicios atunci când îl mănânci, valoarea lui nutrițională este foarte mică. Alimentele procesate, precum bomboanele, conservele, fast-food-urile, etc, sunt pline de conservanți, aditivi și ingrediente artificiale care îți pot încetini organismul, fapt pentru care ar trebui să le înlocuiești cu cele neprocesate.

Băuturile fără cofeină

Cofeina este în regulă atunci când e consumată cu moderație, întrucât are și câteva beneficii pentru sănătate. Cu toate acestea, energia pe care o oferă este de scurtă durată. Dacă trebuie neapărat să bei ceva, optează pentru cafea neagră sau ceai neîndulcit.

Cerealele integrale și carbohidrații complecși

La fel ca în cazul alimentelor procesate, carbohidrații rafinați ca zaharurile și făina albă au puține elemente nutritive. Înlocuirea acestora cu cereale integrale și carbohidrați complecși asigură energia potrivită pentru corpul tău.

Nuci și semințe

Potrivit peroz.ro, nucile și semințele sunt unele dintre cele mai bune alimente în combaterea oboselii și senzației de foame. Adăugarea nucilor și semințelor în dieta ta îți va oferi nutrienți sănătoși și energie. Încearcă migdalele, nucile din Brazilia, caju-ul, semințele de floarea soarelui sau de dovleac. Este recomandat să mâncați varianta crudă, fără sare.

Apa

Consumul de apă este necesar funcționării corecte a organismului. Deși apa nu oferă energie efectivă, deoarece nu conține calorii, ajută la facilitarea proceselor din corp. Încearcă să înlocuiești sucurile, cafeaua sau alte băuturi cu apa.

Orezul brun

O jumătate de cană (50 de grame) de orez brun conține 2 grame de fibre și oferă o mare parte din aportul zilnic recomandat de mangan, un mineral care ajută enzimele să descompună carbohidrații și proteinele pentru a produce energie.

Ovăzul

Ovăzul conține fibre și chiar și puțina proteină care îți pot oferi aportul de energie necesar.

Semințele de chia

Semințele de chia conțin carbohidrați, grăsimi sănătoase și fibre. Numai două linguri de chia conțin aproximativ 24 de grame de carbohidrați și 4,8grame de omega 3.

Humus

Humusul se face din năut, pastă de semințe de susan (tahini), ulei de măsline și lămâie. Combinația acestor ingrediente face ca humusul să fie o sursă importantă de energie. Mai mult decât atât, năutul din humus este o sursă bună de carbohidrați complecși și fibre, care oferă energie pe tot parcursul zilei.

Din această listă tu ce alimente preferi cel mai mult?

Trăim vremuri grele și îți aducem informații vitale oră de oră. Ajută-ne să rezistăm. Fii alături de jurnalismul de calitate și noi te vom răsplăti cu cele mai noi știri!

Donează pe Patreon ca să putem continua activitatea portalului mediatic ea.md.

 

Distribuie articolul: