Alexandru Bârlea este un tânăr de la Cahul care și-a transformat visul vieții într-o afacere cu elemente braziliene. Jurnalista Irina Harea-Mardari s-a văzut determinată să-i descopere pasiunea și povestea vieții lui, experiența pe care i-a povestit-o eroul interviului ei a desfășura-o într-un frumos material în cadrul proiectului  Oameni ca tine.

Ceasul digital de pe perete indică ora zece, iar sala spațioasă, colorată din toate părțile într-un albastru închis se umple, încet, încet, de bărbați de diferite vârste. O muzică de atmosferă răsună pe fundal, iar câteva zeci de tălpi pășesc pe podeaua acoperită de o saltea moale. Câteva minute mai târziu, se deschidă o ușă albă pe care intră un tânăr, îmbrăcat și el, la fel ca ceilalți – în echipament sportiv albastru. De fiecare dată când ajunge în sala de antrenamente, Alexandru Bîrlea își vede, iar și iar, visul cu ochii. Ceea ce acum câțiva ani era doar un plan cu destul de puține șanse de realizare, azi este  viața, pasiunea și motivul pentru care își începe fiecare zi cu zâmbet.

Jiu-jitsu brazilian este un stil de luptă care încă are nevoie de explicații în rândul moldovenilor. Atunci când și-a propus să-și lege viitorul de acest tip de sport, Alexandru Bîrlea bănuia că va avea nevoie de multă consecvență și încăpățânare pentru a-l transforma într-o noțiune populară.

Este un mod de viață până la urmă. Dacă începi să pătrunzi în esența acestui sport o să înțelegi că este un stil de luptă inteligent.

Primele interacțiuni ale lui Alexandru Bîrlea cu jiu-jitsu brazilian se întâmplau încă în timpul anilor de școală. Tânărul din satul Burlacu, raionul Cahul, s-a descoperit prin prisma luptelor și  și-a trasat planurile de viață legâdu-le de dragostea față de acest tip de sport. Pentru a reuși să-l cunoască îndeaproape a mers la București, unde a făcut facultatea și, totodată, s-a antrenat. Și chiar dacă în România șansele de a obține succese în acest domeniu erau mult mai mari, Bîrlea a revenit acasă.

Gândul și scopul meu era să mă întorc în țară, să fondez, să creez clubul meu, să-i dau denumirea satului de unde a început prima dată și să-l dezvolt.

Deși foarte tânăr, Alexandru Bîrlea a privit realitatea cu obiectivitate și nu și-a făcut iluzii false. Cum era și de așteptat, eșecurile, greutățile și provocările nu au întârziat să apară. Primele eforturi de a fonda un club de lupte braziliene îl lăsa, deseori, fără bani în buzunar. Totuși, dorința puternică de a reuși dar și pasiunea pentru sport l-au menținut pe aria de plutire.

Trebuie să fii încrezut și să-ți dorești foarte mult. La început întâlnești multe dificultăți –unele prevăzute, altele nu. Dorința le învinge pe toate.

Primele antrenamente aveau loc la Cahul cu 2-3 oameni în sală. Bîrlea spune că numărul mic de doritori îl impulsiona și mai mult. Așa se face cu peste câțiva ani, demersul său a început să dea roade, iar, astăzi, zeci de bărbați și femei practică jiu-jitsu și își testează propriile limite și capacități.

De la 2-3 oameni acum la Chișinău sunt peste 100 de oameni în sală, iar la Cahul – vreo 50 de oameni. Acesta a fost cel mai important lucru: mi-a plăcut ceea ce fac, asta am vrut să fac și asta continui să fac.

Îi este greu să scrie pe foaie o rețetă a succesului. Consideră că succesul, la fel ca și oamenii… Ei bine, dacă ai ajuns până aici cu lectura, cu siguranță ți-ar plăcea să descoperi continuarea povestei te încurajăm să faci acest lucru făcând click aici

Sursa: AGORA