Dacă credeai că această activitate ține de mersul la sală sau exerciții fizice intense află că erai departe de adevăr. Asta pentru că s-a constat că oamenii din Sardinia (Italia) și Okinawa (Japonia) care trăiesc 100 de ani au în comun o activitate fizică foarte simplă – grădinăritul!

Expertul în longevitate Dan Buettner, autorul cărții „The Blue Zones Kitchen” („Bucătăria zonelor albastre”), a studiat felul în care trăiesc acești „superoameni” și rutina lor de wellness. Într-un curs online despre longevitate, organizat de Institutul Global de Wellness, Buettner a spus o activitate în aer liber îi ajută trăiască mai mult: grădinăritul.

În toate zonele albastre, oamenii continuă grădinărească chiar și la 90 și 100 de ani. Grădinăritul este sinteza activităților din zonele albastre pentru e un fel de imbold: plantezi niște semințe, apoi trebuie te ocupi de ele în următoarele trei sau patru luni, le uzi, le plivești, le recoltezi. Și când ai terminat, mănânci legume organice, ceea ce îți plăcea pentru tu le-ai plantat”, explică specialistul.

Asta înseamnă grădinăritul bifează trei din cei noua piloni ai unui stil de viață sănătos: unu, mișcarea naturală; doi, controlul stresului; și trei, mănânci preponderent legume și verdețuri.

Grădinăritul, mai bun decât mersul la sală

Grădinăritul răspunde la prima cerință, cea a mișcării, pentru introduce efortul moderat în rutina zilnică, așa cum o fac mersul la serviciu și pedalatul până la piață. Este o rutină mai eficientă și mai ușor de respectat decât un program de mers la sală, scrie Well+Good.

Viețile lor sunt dinamice. Nu au un du-te vino continuu, ci un amestec de mișcări, apoi se odihnesc”, a explicat Emily Kiberd, fondatoarea clinicii newyorkeze Urban Wellness. Așa poți uda plantele, apoi revii la cartea pe care o citești sau te întorci la munca cu energia pe care ți-o oferă o mică repriză de mișcare.

Cercetările arata plantarea florilor, plantelor decorative, legumelor, verdețurilor și a pomilor fructiferi creează premisele pentru o sănătate mentala bună – ceea ce reprezintă al doilea pilon al longevității din zonele albastre.

S-a demonstrat grădinăritul întârzie simptomele dementei. Exercițiile verzi, adică mișcarea în aer liber, în mijlocul naturii, încurajează longevitatea, nemaivorbind de faptul depășești lejer cele 150 de minute de mișcare pe săptămână recomandate de medici atunci când grădinărești, lucru benefic și pentru creier.

Faci mișcare și mănânci ce cultivi

Faptul ai o gradină îți asigură un acces mai ușor la alimente sănătoase. După cum subliniază Buettner, ți cultivi propriile legume și verdețuri te ajută le consumi mai ușor și, implicit, mai mult.

Ceea ce alegi plantezi și recoltezi va contribui la diversitatea dietei tale. E ceva, dacă ții cont de faptul în 2008 un studiu a arătat persoanele cu cele mai sănătoase intestine consumă săptămânal cel puțin 30 de tipuri de legume și verdețuri. Plantează inteligent și vei avea la îndemână cel puțin o parte importantă din furnizorii de nutrienți ai intestinului.

Dacă nu știi ce tip de semințe, de sol, de fertilizatori folosești, nu te descuraja: aminteșteți grădinăritul nu trebuie fie atât de complicat atunci când administrezi câteva hectare de teren agricol. Pentru început, ai putea încerci germinarea: metoda de creștere a plantelor în interior, prin care poți obține câteva legume, semințe, cereale și verdețuri. Asta te va ajuta consumi plantele când sunt tinere și mai pline de nutrienți.

Important e să începi

Dacă ai o curte mică în spatele casei sau un balcon și ai un spațiu pentru a cultiva câte ceva, fie în pământ, fie în ghivece, consideră sunt întrunite condițiile pentru a începe studiezi ce și când plantezi, cum uzi și cât de mult le expui la soare. Dacă îți place afli mai mult despre această activitate, te poți înscrie la unul dintre aceste cursuri online.

Dacă cumva te simți înțepenită și prea obosită ca te apuci de grădinărit, nu uita acest lucru simplu: oamenii din zonele albastre pornesc de la senzația de înțepenire pentru a-și câștiga stilul de viață echilibrat pe care îl au azi. Și așa cum bine scrie Well+Good, cu puțin noroc vei avea 100 de ani la dispoziție înveți cum plantezi și îngrijești roșiile perfecte. Tot ce trebuie faci este începi.

Sursa: AndreeaRaicu.ro