Vera Caminschi este o femeie din sudul Moldovei, care de la 18 ani coace pâine pentru întreg satul. Aceasta a reușit să deschidă 6 magazine, o brutărie, un muzeu – „Muzeului Pâinii”, să meargă la schimb de experiență în Polonia, Olanda, Cehia, Statele Unite ale Americii și să aibă experiență în domeniul afacerilor mai bine de 20 de ani. Iar în prezent este nevoită să muncească în Italia ca să întoarcă datoriile de acasă. În continuare, aflați cum s-a ajuns la una ca asta.

Istoria Verei Caminschi începe prin anii 1991-1992, când situația în țară devenea critică, iar ea a rămas fără un loc de muncă. Aceasta nu avea unde să se angajeze, așa că a decis să meargă la risc și să se avânte în lumea afacerilor.

A deschis mai întâi un magazin, dar precum situația în țară era complicată și orice schimbare în legislativ îi afecta afacerea, așa s-a întâmplat că odată cu interzicerea exportului de cereale, femeia s-a trezit cu hambarele de grâu pline. Înțelegea destul de bine că nu trebuie să aștepte ajutor de la nimeni, slabe erau șansele ca cineva s-o ajute, așa că a început să caute soluții ca să depășească pierderile care apăruse. Astfel, a decis să instaleze o brutărie.

Primul împrumut de la bancă a fost în 1998, când a procurat tot utilajul necesar pentru funcționarea brutăriei. Deși au existat multe frici și riscuri, brutăria a început să activeze. Vera Caminschi nu s-a oprit aici, a reușit să meargă în mai multe țări unde a făcut schimb de experiență, iar la fiecare întoarcere acasă încerca să implementeze idei noi și lucruri utile pentru localnici, dar și pentru promovarea țării. La scurt timp, ea a a deschis și un muzeu, a pus astfel, la loc de cinste bunurile moștenite de la părinții ei, dar și ce a adunat de la locuitorii satului, a înțeles că pentru a ne păstra ca națiune trebuie să valorificăm și să păstrăm ceea ce ne reprezintă.

Însă pentru că trăim în țara în care trăim, iar la capitolul susținere și ajutor încă suntem restanțieri și avem multe de învățat, se întâmplă că persoanele care încearcă să schimbe lucrurile spre bine, se trezesc cu o mulțime de piedici.

Ce s-a întâmplat cu brutăria, cum a ajuns cu datorii de peste 1 milion de lei?
Potrivit femeii, conformarea fiscală a fost cea care i-a cauzat bătăi de cap, pentru că în primul rând, pâinea a fost clasată la produse sociale. Ce ar fi însemnat aceasta? „Deci era o listă foarte mică de produse, care se considerau sociale, nu aveam dreptul mai mult de 10% la adaos, ceea ce pe noi ne-a afectat foarte mult”, afirmă Vera Caminschi.

„Conformarea fiscală a însemnat că noi benevol trebuia să ne conformăm acelor procente sau acelui barem de impozite pe toate categoriile și lucrul acesta a fost făcut artificial, fiindcă de la domeniu la domeniu de amplasare a întreprinderii a contat foarte mult, nu a existat acel suport care s-a considerat pentru sociali vulnerabili, ajutoare sociale”, mai spune femeia pentru sursa citată.

Vera Caminschi a ajuns în momentul în care nu mai putea achita impozitele, din această cauză, ulterior i s-au blocat toate conturile ceea ce a dus la blocarea companiei. S-a trezit cu mai multe dosare în instanță, iar din motiv că n-a fost reprezentată de către cineva, furnizorii într-un final au câștigat procesul, iar ea a rămas datoare cu sume colosale de bani.

Astfel, femeia a decis să înfrunte problemele financiare și să plece peste hotare ca să întoarcă datoriile de acasă, o decizie extrem de complicată, fiind atât de atașată de tot ceea ce a realizat în acești ani.

Situația în care a ajuns Vera Caminschi nu este prima și ultima din țară. În Republica Moldova, cei care se avântă în domeniul afacerilor trebuie să fie conștienți că atunci când ajungi în prag de faliment nu există specialiști care ar putea soluționa această problemă.