Misiunea Socială „Diaconia” lansează astăzi prima Bancă de Alimente din țara noastră. În cadrul acestui proiect, se vor colecta, depozita şi distribui produse alimentare scoase din circuitul comercial (cu ambalaj deteriorat sau aproape de data scadenței). Beneficiarii principali sunt persoanele și familiile social-vulnerabile, organizații nonguvernamentale, cantine și centre sociale

Produsele se vor recupera de la agenți economici, producători agro-alimentari, retaileri și vor fi distribuite în termen către beneficiarii finali.

La fel, proiectul va promova prevenirea risipei de alimente, respectul pentru mâncare, resursele economice și mediul înconjurător.

Igor Belei, directorul Misiunii Sociale „Diaconia”: „Republica Moldova este una dintre cele mai sărace țări, cu o rată mare a oamenilor care trăiesc la limita existenței, oameni pentru care Diaconia depune mult efort, împreună cu toți voluntarii.  Banca de Alimente își propune să rezolve o problemă aparent simplă, dar care afectează mii de oameni – foamea. Deși suntem într-o țară agricolă, avem copii afectați de malnutriție și bătrâni care cu greu își pot permite o masă caldă zilnic. Echipa noastră este într-un proces firesc de a identifica modalități de utilizare a resurselor locale, așa cum vedem o abundență de resurse neutilizate din care ar putea fi minimalizate efectele sărăciei. La fel, ne propunem să lucrăm cu autoritățile pentru favorizarea mecanismului de donației, prin facilitare fiscală, măsuri de încurajare a donației în prevenirea risipei alimentare.”

Acest proiect:

  • va sprijini serviciile sociale care cu greu fac față costurilor zilnice;
  • va oferi o nouă viață produselor care riscă să devină deșeuri;
  • își va asuma responsabilitatea pentru: preluarea, gestionarea și distribuția produselor.

În tot acest proces, Banca de Alimente va respecta principii precum: echitatea socială, o dietă echilibrată, protecția mediului, calitatea produsului, depozitare și transport în condiții de siguranță și igienă.

Experiența de peste 10 ani în recuperarea și gestionarea produselor alimentare, organizarea celei mai mari campanii naționale de colectare a produselor neperisabile „Masa Bucuriei”,  asistarea oamenilor flămânzi și aflați la limita existenței,  dar și responsabilitatea socială corporativă a determinat echipa Diaconiei să lanseze Banca de Alimente, un mecanism arhicunoscut la nivel mondial.

Diaconia încurajează agenții economici, producători agro-alimentari, retaileri să prevină risipa de alimente și să doneze produsele alimentare scoase din circuitul comercial (cu ambalaj deteriorat sau aproape de data scadenței) Băncii de Alimente.

Contactează Banca de Alimente: 060 7 333 00 sau info@bancadealimente.md