În acest articol vă explicăm cum se realizează întinderea piriformis și unde se află acest mușchi uitat de mulți sportivi. Primul pas în a afla despre o leziune sau o întindere a triquetrului este de a avea o înțelegere detaliată a anatomiei sale. După cum se arată în imaginile de mai jos, există două straturi de mușchi în zona fesiei. Un strat superficial și unul profund.

Primele, după cum sugerează și numele, sunt situate mai aproape de suprafața corpului. Sunt mușchi puternici și se numesc gluteus maximus, gluteus medius și gluteus minimus. Toate permit o gamă largă de mișcări, inclusiv flexie, extensie, abducție, rotație internă, rotație externă și circumdicție (2, 3).

Deși regiunea gluteală acest strat superior superficial, există un strat superior mai profund care îngrijește acest lucru cel mai important. Acest strat include mușchiul piriformis sau piriformis, gastrocnemiul superior/inferior, obturatorul intern/extern și pătratul femural. Împreună acești mușchi sunt cunoscuți ca „rotatori laterali profundi” (2, 3).

De ce efectuați întinderea piramidală?
Piriformisul este unul dintre mușchii care fac posibilă rotația externă. Acest mușchi provine din suprafața anterioară a sacrului și se inserează pe marginea superioară a trohanterului mare al femurului. Cursul lui este de interes din două motive.

În primul rând, nu numai că este capabil să rotească în exterior șoldul, dar ajută și la abducție și rotatorul intern atunci când coapsa este flectată la 90 de grade.

În al doilea rând, triquetrul este un mușchi relevant, deoarece împarte foramenul sciatic mare al pelvisului în două regiuni, una deasupra și alta sub mușchiul piriform.

Vasele și nervii călătoresc între pelvis și regiunea gluteală trecând prin una dintre aceste două regiuni. Nervul sciatic, de exemplu, trece prin foramenul sciatic mai mare sub triquetru (2, 3).

Mușchiul piriform poate cauza probleme dacă este menținut excesiv de tensionat, provocând chiar dureri în partea inferioară a spatelui. Prin urmare, cunoașterea întinderii piramidei ne poate ajuta foarte mult să o relaxăm.

În acest articol, vă vom împărtăși tehnica de întindere a piriformisului, susținută de câteva videoclipuri cu caracter eminamente practic, dintre care unul are animație 3D, unde putem vedea unde se află acest mușchi și care este mecanica lui funcțională.

 

Cum se realizează întinderea piramidală? Vezi aici cum faci corect
Trebuie să avem o poziție inițială în decubit dorsal, culcat pe podea (este indicat să folosim un covoraș). Ulterior vom efectua o flexie a articulației genunchiului și vom sprijini picioarele la suprafață.
Al doilea pas este ridicarea piciorului pe partea în care dorim să executăm întinderea piramidală. O așezam pe cealaltă, sprijinind piciorul pe partea distală a coapsei, aproape de genunchi.
Al treilea pas este să îmbrățișezi coapsa celuilalt picior, cel opus. Pentru a ridica apoi ușor, împingând piciorul pentru a se întinde astfel încât să încercăm să aducem genunchiul mai aproape de pectoralul nostru.
Executarea mișcării se oprește în momentul în care observăm că mușchiul se încordează fără durere (adică are loc întinderea piriformului). Trebuie să menținem poziția cel puțin 15 secunde și maxim 30 de secunde și apoi să revenim la poziția de start.
Aceasta intindere piramidala trebuie facuta cu piciorul opus iar executia este aceeasi dar schimband laterala.

Distribuie articolul: