Glucoza este cel mai important combustibil pe care îl avem pentru corpul nostru. Pentru că din ea extragem energia de care avem nevoie pentru a ne mișca, a gândi sau a ne face inima să bată. Este esențială pentru funcțiile noastre vitale. Dar dacă acel nivel de glucoză (sau zahăr) din sânge nu este adecvat, acest lucru ne poate cauza probleme grave de sănătate.

Diabetul este o boală metabolică cronică caracterizată prin niveluri crescute de glucoză din sânge, care în timp duce la leziuni grave ale inimii, vaselor de sânge, ochilor, rinichilor și nervilor.

Cel mai frecvent este diabetul de tip 2, de obicei la adulți, care apare atunci când organismul devine rezistent la insulină sau nu produce suficientă insulină.

Se estimează că 62 de milioane de oameni de pe întreg continentul american trăiesc cu diabet zaharat de tip 2, spune Organizația Panamericana de Sănătate (PAHO).

Prevalența bolii a crescut mai rapid în țările cu venituri mici și medii decât în ​​țările cu venituri mari.

Care sunt alimentele pe care ar trebui să le consumăm – și care nu – pentru a ajuta la menținerea nivelului de zahăr din sânge reglat?

De ce trebuie să menții nivelul zahărului din sânge reglat?

Ai crede că dacă mănânci zahăr, glucoza din sânge crește, dar nu este cazul.

Avem un complex de enzime de dereglare hormonală care menține glucoza la niveluri ideale 24 de ore pe zi.

Dar este important să o mențineți reglementată. Adică să nu urce mult, nici să coboare excesiv. Aceasta este problema pe care o au adesea pacienții cu diabet.

Dacă cineva are glucoză foarte mare pentru perioade lungi de timp, aceasta produce toxine în organism care dăunează organismului în timp. De exemplu, vasele de sânge mici și mari.

Un pacient diabetic cu hiperglicemie cronică poate pierde, de exemplu, funcția ochilor și a rinichilor și poate fi chiar amputat. Sunt complicațiile cronice ale diabetului.

În diabet, avem puncte limită pentru a cunoaște nivelurile sănătoase de glucoză.

De exemplu, se știe că într-un post – pentru o perioadă de șase până la opt ore – trebuie să avem glucoză în jur de 100 sau mai puțin.

Și după ce ai mâncat, nu ar trebui să treacă peste 140. Dacă depășește acest punct, e o problemă.

Există alimente care ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge?

Există un model de alimentație sănătoasă. Există alimente care ajută la reglarea glucozei și altele care, dimpotrivă, o împiedică să fie reglată.

Modelul alimentar sănătos are trei componente fundamentale:

1. Consuma fructe si legume.

2. Elimina alimentele concentrate in zahar.

3. Reduceți alimentele care conțin multe grăsimi saturate și înlocuiți-le cu cele care conțin grăsimi mononesaturate.

Alimentele pe care le putem consuma care reglează foarte bine glucoza sunt cele bogate în fibre, precum tărâțele de grâu. În plus, trebuie să consumi mult lichid.

Aceasta este foaia de parcurs.

Care sunt acele fructe și legume și cât ar trebui să mâncăm?

Mănâncă cât de multe legume poți. Nu abuzăm niciodată de legume.

Cu toate acestea, abuzăm de fructe. Și acesta este mai ales cazul în America Latină, deoarece regiunea este bogată în pomi fructiferi.

Fructele trebuie consumate în porții. Recomandarea pacientului este formula 3-2: doua portii de fructe pe zi si trei portii de legume. Sau invers: trei fructe și două legume.

În general, pe măsură ce dieta din America Latină este construită, includem fructe la micul dejun. La mijlocul dimineții mâncăm fructe. Și la mijlocul după-amiezii, mâncăm din nou fructe. În timp ce legumele ar fi amplasate la prânz și cină.

Secretul este să consumi legume de trei culori diferite în porție pentru că așa se hrănește organismul cu un complex de vitamine, minerale sau microelemente pe care le aduc acele alimente.

Uneori cineva este monotematic și începe să mănânce banane. Este fructul cel mai ales de latini. Dar banana are tocmai o cantitate mai mare de zahăr decât celelalte fructe.

Majoritatea fructelor sunt 10% glucoză. Adică, în 100 de grame de fruct, 10% din acesta este glucoză. Sunt și altele care sunt 20%, precum bananele. Și mai sunt și altele care sunt 5% ca mandarina.

Daca mănânci patru mandarine este ca și cum ai mânca o banană în proporție de zahăr.

Care sunt alimentele care concentrează mult zahăr?

În multe locuri, la micul dejun se mănâncă cafea cu lapte și se adaugă zahăr. Trebuie să elimini acel zahăr pe care îl adăugăm noi. Când consumatorul îți spune: „Ah! Dar cafeaua e atât de amară”, atunci recomand un înlocuitor: îndulcitorul.

Acest îndulcitor poate fi caloric sau necaloric. Utilizarea unui îndulcitor caloric înseamnă că glucoza va crește. Prin urmare, se recomandă un îndulcitor non-caloric. Cu toate acestea, dovezile arată că îndulcitorii non-calorici afectează flora gastrointestinală. Și acest lucru are trei efecte majore asupra organismului.

Flora intestinală servește la imunitatea organismului, la reglarea greutății corporale și la favorizarea producției de neurotransmițători care sunt asociați cu fericirea, astfel încât să se simtă bine.

Multe dintre băuturi răcoritoare sunt îndulcite cu îndulcitori non-calorici care ne distrug flora gastrointestinală. Există și consumul mare de lichide zaharoase, precum sucurile.

Există un exemplu clasic pentru asta: ce este mai dulce: o căpșună sau un cartof? Toată lumea răspunde la o căpșună.

Dar care dintre cele două are mai mult zahăr? 100 de grame de căpșuni au 5% zahăr. Și 100 de grame de cartofi, sau un cartof mare, au 20% zahăr.

Daca faci un suc, zaharul din căpșuni îl faci solubil, așa că îl absorbi mai repede. Deci, este mai bine să mănânci căpșunile întregi.

În timp ce dacă mănânci întregul cartof fiert, va dura ceva timp pentru a-l digera, astfel încât zahărul din sânge nu va crește la fel de repede.

Există ceea ce se numește igiena obiceiurilor alimentare. Aceasta înseamnă a mânca la timp. Dacă mestec cartoful, după 15 minute semnalele de sațietate ajung la creier.

Ce ar trebui să mănânce un diabetic și ce nu?

Ar trebui să mănânce mai multe fructe și legume și mai puține alimente bogate în zahăr, să evite lichidele cu zahăr și să consume grăsimi pozitive precum cea din uleiul de măsline. Această grăsime se găsește și în nuci și pește din apele mari reci, adânci.

Dar, pe lângă mâncare, este esențial să mersul pe jos.

Dacă faci mișcare, mergi pe bicicletă, patinează, înoți, e foarte bine. Dar măcar poți face mai mult de 7.000 de pași pe zi.

Trebuie să renunți la orele de ședere. Ceea ce ucide este scaunul. Este un dușman tăcut.

Dacă petreceți 8 ore din zi stând jos, începeți să reduceți la jumătate sau o treime. Puteți începe să lucrați în picioare sau pe jos și să încercați să vă mișcați. Acesta este ceva ce se poate implementa.

Tot acest plan nutrițional complex trebuie să fie însoțit de activitate fizică și asta te va face să te simți mult mai bine.

Un pahar de vin este rău pentru nivelul de glucoză din sânge?

Consumul moderat de alcool are un impact pozitiv asupra sistemului cardiovascular. Dacă cineva bea un pahar de vin pe zi, nu e problemă. Dimpotrivă, face bine. Vinul are un număr mare de substanțe chimice care modifică pozitiv sănătatea.

Este o problemă sâmbătă se bea toate paharele de vin pentru săptămână. Prin urmare, nu este recomandat să beți alcool.

Dar pacientul cu diabet care este afectat de consumul de vin este unul care are dislipidemie de tip hipertrigliceridemie.

Pentru că alcoolul din ficat favorizează construcția de noi trigliceride care, în cele din urmă, pot dăuna pacientului cu diabet.

Există vreun alt factor care ne ajută să ne reglam glicemia?

Un alt lucru foarte important sunt orele de somn. Uneori, somnul hrănește mai mult decât dieta în sine.

Cum să faci pentru a îmbunătăți calitatea somnului? Practicarea activității fizice în fiecare zi.

Daca vei urma toți acești pași vei vedea ca totul va merge foarte bine.