Mulți încă mai cred în mitul că slăbitul trebuie neapărat să țină de număratul caloriilor. E adevărat că a ține evidența strictă a caloriilor ingerate te va ajuta să slăbești sau să-ți menții silueta, dar aceasta este o cale foarte grea de urmat pe termen lung și cu limitările sale. La modul practic, te simți ca la închisoare, fără un pas în stânga sau în dreapta, cu notarea a tot ce mănânci și cu calcule matematice destul de coplicate, uneori.

Evident că dacă ești o fire mai organizată, această abordare cu număratul caloriilor poate să-ți aducă anumite avantaje, cum ar fi senzaţia de control care te face să te simți mai bine. De asemenea, poţi să mai consumi şi din mâncărurile tale preferate, char dacă ele îți sabotează sănătatea. Caloric s-ar putea totul să fie OK, să te încadrezi.

De partea cealaltă, ai și o serie de dezavantaje, cum ar fi faptul că nu te uiți la ce impact au aceste alimente asupra sănătăţii tale. Or, un slăbit menținut și pe termen lung se construiește corectându-ți sănătatea, prin întinerire biologică, nu prin reducerea drastică a aportului caloric.

Mai mult chiar, mâncând orice, oricât de nociv, poţi să dezechilibrezi alte aspecte ale sănătăţii tale cum ar fi acidifierea organismului, destabilizarea rinichilor și a ficatului, sau încărcarea rinichilor.

Așadar, mai important decât număratul caloriilor este să înveți să te îngrijești de sănătatea ta: cum funcţionează corpul tău, de ce nutrienți are nevoie, care sunt cele mai bune surse de vitamine și minerale, de unde îți iei antioxidanții, când și cum poți să mai ai câte un cheat meal. Iar acestea se pot face numai prin reechilibrare alimentară.

Iată ce alimente sunt de evitat, dacă vrei să fii sănătos/oasă:

  • Alimentele acidifiante: dulciurile concentrate, fructele necoapte, alimentele alterate sau fermentate, oÈ›etul È™i murăturile etc.
  • CombinaÈ›iile alimentare nefaste: proteinele animale (carne, ouă, peÅŸte, fructe de mare, lactatele) cu carbohidraÅ£ii complecÈ™i (boboase, leguminoase, făină, cartofi, orez, linte, năut, hriÅŸcă etc.); două surse concentrate de proteine, precum ouăle È™i carnea;grăsimile în cantitate mare, cu orice altă categorie alimentară.
  • Fructele în timpul meselor principale: fructele se consumă doar separat, pe stomacul gol, la minimum două ore distanță de la orice masă. Atfel, vei avea fermentaÈ›ie, balonare È™i indigestie.
  • Prăjitul, frigerea È™i grătarele prea dese, cu surse de ulei Omega-6 (adică ulei de floarea soarelui, uleiul de palmier, uleiul de soia, uleiul de rapiță), la gătit se recomandă uleiul de măsline, adică Omega-9.
  • Zahărul rafinat: în 2022 ai o serie întreagă de înlocuitori naturali (ai grijă, nu alege îndulcitorii artificiali vreodată) ceva mai puÈ›in nocivi (miere, sirop de agave, sirop de arÈ›ar, zahăr din cocos, sirop de orez etc.), evident că dintre toate mierea este cea mai recomandată, fiind un produs natural – minune.
  • Tot ce e ultra procesat: Deja nu mai este un secret că alimentele procesate în exces aduc moartea prematură È™i boli. Dacă îți doreÈ™ti să elimini kilogramele în plus, mănâncă mai multă hrană naturală, care nu a trecut prin proceduri complexe de procesare. ÃŽnlocuieÈ™te această hrană cu cât mai multe fructe È™i legume proaspete È™i o să observi că eÈ™ti mai energic È™i cu o sete mai mare de viață.
  • Grăsimile trans: Acestea se obÈ›in printr-un  procedeu chimic numit hidrogenare sau hidrogenare parÈ›ială. Hidrogenarea se face prin adăugarea forÈ›ată a hidrogenului în grăsimile polinesaturate.

Sfaturi utile pentru nutriția conștientă:

  • Mestecând bine – È™tiai că digestia carbohidraÈ›ilor începe chiar în cavitatea ta bucală? MasticaÈ›ia ca la carte te ajută să scazi mult din timpii de digestie È™i astfel să-È›i vindeci sistemul digestiv È™i, drept urmare, să-È›i reiei energia vitală înapoi, consumat în van pe indigestii.
  • Fără a termina totul din farfurie, numai din obligaÈ›ie – da, aÈ™a îmi zicea È™i mie mama în copilărie. Și nu, nu suntem atât de săraci încât să mâncăm tot ce rămâne după copii sau tot din ceaun, numai pentru că mâine nu va mai mânca nimeni.
  • Cu cini uÈ™oare – anume cina este masa care poate face diferenÈ›a în viaÈ›a ta. Recomandarea mea este să mânânci de post la cină, căci carnea È™i alte alimente de origine animală se digeră în minimum patru ore, unele combinaÈ›ii stau chiar È™i câte 12 ore în stomac, astfel încât organismul tău va sta să digere în loc să se refacă peste noapte.
  • ÃŽnlocuieÈ™te mâncatul emoÈ›ional cu activități plăcute – Mai bine sari peste o gustare, decât să mănânci din frustrare, din supărare, din plictiseală. Alege să asculÈ›i o piesă plăcută, să faci o plimbare lungă sau să porÈ›i o discuÈ›ie profundă, în loc să îți verÈ™i amarul pe mâncare. TristeÈ›ea nu este o emoÈ›ie care trebuie combinatul cu actul hrănirii.
Uită de număratul caloriilor și începe să te hrănești eficient, sănătos și cu adevărat nutritiv și așa îți vei însănătoși întregul organism, iar slăbitul va veni doar ca o consecință a îmbunătățirii sănătății tale!

Distribuie articolul: