Sursă foto: organicsfood.ro

Nu știu dacă ai auzit până acum de acidifiere și felul în care aceasta îți poate săpa sănătatea. Se pare că dacă aducem în corpurile noatre zilnic alimente acide, acestea vor determina acidifierea mediului intern.

Corpul nostru este bazic, de asta concentrarea trebuie să fie pe evitatea acidifierii, pe cât este posibil. 

Doctorul nutriționist Călin Mărgineanu este de părere că trebuie să evităm tot ce e acru, acrișor și foarte dulce, pentru a nu produce acidifiere în organism. Iată ce produse recomandă acesta să evităm:

– toate alimentele de origine animală (dar mai ales lactatele);

– băuturile carbogazoase;

– cerealele decorticate (făina albă, pastele făinoase din făină albă, cornuri etc.);

– dulciurile concentrate (zahăr, miere, bomboane, prăjituri, ciocolată, tort, fursecuri etc);

– oţetul, murăturile, „moarea”, borșul de putină;

– alcoolul (dar şi tincturile);

– alimentele alterate sau fermentate;

– fructele necoapte;

– sursele alimentare de acid oxalic: drunzele de sfeclă (916 mg / 100 g produs), sfecla rădăcină (690), spanacul fiert (750), spanacul congelat (600), rubarba (500), sparanghel (500), pudra de cacao și ciocolata (450), rădăcina de sfeclă roșie (338), măcrișul (300).

– toate alimentele acre sau acrişoare sau foarte dulci (fructele confiate…);

– anumite procedee termice nefaste și nesănătoase de preparare termică a alimentelor: prăjitul (+/- în ulei omega 6), frigerea (+/- în ulei omega 6);

– băuturile „răcoritoare” la sticle PET.

Care sunt efectele acidifierii, conform doctorului?

Pentru ca să poată funcţiona bazic, corpul nostru va apela la rezervele sale de calciu, luând calciu din oase şi din coloana vertebrală, sub formă de hidroxid de calciu – Ca(OH)2 -, o bază foarte puternică, într-o cantitate mai mică şi bicarbonat de calciu – Ca(HCO3)2 – o bază mai slabă, dar într-o cantitate mai mare, cu care va tampona acidul care a intrat în organism.

Corpul va reveni astfel la pH-ul său bazic, dar vom pierde azi calciu, mâine calciu, decenii întregi calciu şi uite-aşa ajungem să facem osteoporoză etc. Dar nimeni nu ne spune motivul pentru care un adult de 70kg are nu mai puţin de… 1kg de calciu în oase. Nu-i totuși cam mult? Ei bine, calciul stocat este şi un factor natural de potenţă medie anti-cancer, și astfel pierzând decenii calciu, ne putem trezi ca la mijlocul sau la finele vieții (uneori chiar mai devreme) putem să ne trezim cu maladia canceroasă (cancer, leucemii, limfoame, mielom multiplu).

Distribuie articolul: