O anumită doză de anxietate este o parte tipică a vieții. Este un produs secundar al trăirii într-o lume aglomerată. În sine, anxietatea nu este rău absolut. Te face să conștientizezi pericolul, te motivează să rămâi organizat și pregătit și te ajută să calculezi riscurile. Totuși, atunci când anxietatea devine o prezență zilnică, este timpul să acționezi înainte ca situația să scape de sub control.

Anxietatea necontrolată îți poate afecta foarte mult calitatea vieții. Preia controlul asupra vieții tale descoperind ce presupune această noțiune și încercând ideile de mai jos.

Ce este anxietatea?

Anxietatea este răspunsul natural al organismului tău la stres. Este un sentiment de teamă sau îngrijorare care ar putea fi cauzat de o combinație de factori despre care cercetătorii cred că variază de la predispoziția genetică la mediu sau la chimia sistemului nervos.

Unele simptome comune ale anxietății includ:

  • ritm cardiac crescut
  • respirație rapidă
  • nelinişte
  • probleme de concentrare

Cu toate acestea, este important de reținut că anxietatea se poate prezenta în moduri diferite pentru diferiți oameni. În timp ce o persoană poate avea o senzație de fluturi în stomac, alta ar putea avea atacuri de panică, coșmaruri sau gânduri dureroase.

Acestea fiind spuse, există o diferență între anxietatea de zi cu zi și tulburările de anxietate. A te simți anxios în fața a ceva nou sau stresant este un lucru, dar atunci când se ajunge la un punct incontrolabil sau excesiv și începe să-ți afecteze calitatea vieții, ar putea fi vorba de o tulburare specifică.

Printre tulburările de anxietate se regăsesc:

  • tulburarea de stres posttraumatictulburare obsesiv-compulsivă
  • anxietatea de separare
  • anxietatea de boală
  • fobii
  • tulburarea de anxietate generalizată
  • tulburarea de anxietate socială

Cum poate fi tratată anxietatea?

Anxietatea poate fi tratată în mai multe moduri. O opțiune de tratament comună este terapia cognitiv-comportamentală, care furnizează oamenilor instrumente pentru a face față anxietății, atunci când aceasta apare.

Există, de asemenea, anumite medicamente, cum ar fi antidepresivele și sedativele, care funcționează pentru a echilibra chimia sistemului nervos și pentru a preveni episoadele de anxietate. Ele pot alunga chiar și cele mai severe simptome.

Totuși, dacă vrei să mergi pe o cale mai naturală, există modalități prin care poți combate anxietatea.

Poți face ajustări ale obiceiurilor zilnice, cum ar fi exercițiile fizice, somnul și dieta. De asemenea, poți încerca ceva cu totul nou. Indiferent de ce necesită stilul tău de viață, există o modalitate naturală de a reduce anxietatea pentru toată lumea.

10 remedii naturiste pentru anxietate

1. Menține înalt nivelul activității fizice

Exercițiile fizice regulate nu se referă doar la sănătatea fizică, ci poate fi de mare ajutor și pentru sănătatea ta mentală.

Un studiu din 2013 a descoperit că persoanele cu tulburări de anxietate care au raportat un nivel ridicat de activitate fizică au fost mai bine protejate împotriva dezvoltării simptomelor.

Acest lucru ar putea fi din mai multe motive. Exercițiile fizice îți pot distra atenția de la ceva care te face să fii anxios.

Creșterea ritmului cardiac schimbă, de asemenea, chimia creierului pentru a crea mai mult spațiu pentru substanțele neurochimice anti-anxietate, cum ar fi:

  • serotonina
  • acid gama-aminobutiric
  • endocanabinoizi

Potrivit experților în psihologie, exercițiile fizice regulate conduc la o creștere a concentrării și a voinței.

Când vine vorba de ce tip de exercițiu să alegi, acesta este mai mult o preferință personală. Dacă doriți să crești cu adevărat ritmul cardiac, ceva de genul antrenamentelor HIIT (antrenament pe intervale de mare intensitate) sau alergarea sunt opțiuni bune.

Dar dacă vrei să începi cu ceva cu un impact puțin mai mic, antrenamentele lejere, cum ar fi pilates și yoga, ar putea fi la fel de benefice pentru sănătatea ta mintală.

elle.ro

2. Evită alcoolul

Consumul de alcool poate reduce avantaje la început, deoarece este un sedativ natural. Cu toate acestea, cercetările sugerează că există o legătură între anxietate și consumul de alcool, tulburările de anxietate și tulburările de consum de alcool merg mână în mână.

O cercetare din 2017, care a analizat 63 de studii diferite, a arătat că scăderea consumului de alcool poate ameliora atât anxietatea, cât și depresia.

Consumul excesiv de alcool poate interfera cu echilibrul neurotransmițătorilor, care pot fi responsabili pentru sănătatea mintală pozitivă. Această interferență creează un dezechilibru care poate duce la anumite simptome de anxietate.

Anxietatea poate crește temporar la sobrietatea timpurie, dar se poate îmbunătăți pe termen lung.

De asemenea, s-a demonstrat că alcoolul perturbă capacitatea naturală a corpului de a dormi, interferând cu homeostazia somnului. Și așa cum vom sublinia mai târziu, un somn bun este incredibil de util atunci când combatem anxietatea.

3. Ia în considerare renunțarea la fumat

Fumătorii se întind adesea după o țigară în perioadele stresante. Cu toate acestea, la fel ca și consumul de alcool, să optezi pentru o țigară când ești stresat este o soluție rapidă care poate agrava anxietatea în timp.

ResearchTrusted Source a arătat că, cu cât începeți mai devreme să fumezi în viață, cu atât este mai mare riscul de a dezvolta o tulburare de anxietate mai târziu. Cercetările sugerează, de asemenea, că nicotina și alte substanțe chimice din fumul de țigară modifică căile din creier legate de anxietate.

4. Limitează aportul de cofeină

Dacă ai anxietate cronică, cofeina nu este prietena ta. Cofeina poate provoca nervozitate.

Cercetările au arătat că influxul de cofeina poate provoca sau agrava tulburările de anxietate. De asemenea, poate provoca atacuri de panică la persoanele ce suferă periodic de ele. La unii oameni, eliminarea cofeinei poate îmbunătăți semnificativ simptomele de anxietate.

De exemplu, un studiu din 2008 a arătat că cofeina crește vigilența prin blocarea adenozinei chimice din creier, care este ceea ce te face să te simți obosit, declanșând în același timp eliberarea de adrenalină.

Cu toate acestea fiind spuse, un aport moderat de cofeină este sigur pentru majoritatea oamenilor.

doc.ro

5. Acordă prioritate odihnei calitative

S-a dovedit în repetate rânduri că somnul este o parte importantă a sănătății mintale. Chiar dacă un sondaj din 2012 a constatat că aproape o treime dintre adulți dorm mai puțin de 6 ore pe noapte, specialiștii recomandă ca adulții să doarmă între 7 și 9 ore în fiecare zi.

Puteți face din somn o prioritate prin asemenea acțiuni:

  • dormi doar noaptea când ești obosit
  • nu citi, nu viziona televizorul în pat
  • nu folosi telefonul, tableta sau computerul în pat
  • evită cofeina, mesele copioase și nicotina înainte de culcare
  • păstrează camera întunecată și răcoroasă
  • mergi la culcare la aceeași oră în fiecare noapte

6. Meditează și practică mindfulness

Un obiectiv principal al meditației este conștientizarea deplină a momentului prezent, care include observarea tuturor gândurilor într-un mod fără judecăți. Acest lucru poate duce la un sentiment de calm și mulțumire prin creșterea capacității tale de a tolera în mod conștient toate gândurile și sentimentele.

Cercetările lui John Hopkins, de exemplu, sugerează că 30 de minute de meditație zilnică pot atenua unele simptome de anxietate și pot acționa ca un antidepresiv.

7. Optează pentru o dietă echilibrată

Nivelurile scăzute de zahăr din sânge, deshidratarea sau substanțele chimice din alimentele procesate, cum ar fi arome artificiale, coloranți artificiali și conservanți, pot provoca schimbări de dispoziție la unele persoane. O dietă bogată în zahăr poate afecta, de asemenea, temperamentul.

Dacă anxietatea ta se înrăutățește după ce ai mâncat, verifică-ți obiceiurile alimentare. Rămâi hidratată, elimină alimentele procesate și consumă o dietă echilibrată, bogată în carbohidrați complecși, fructe, legume și proteine.

8. Practică respirația profundă

Respirația superficială și rapidă se asociază frecvent cu anxietatea. Poate duce la un ritm cardiac rapid, amețeli sau amețeli sau chiar un atac de panică.

Exercițiile de respirație profundă – procesul deliberat de a respira lent, uniform și profund- pot ajuta la restabilirea tiparelor normale de respirație și la reducerea anxietății.

9. Încearcă aromaterapia

Aromaterapia este un tratament holistic de vindecare care a fost folosit de oameni de mii de ani. Practica folosește extracte naturale de plante și uleiuri esențiale pentru a promova sănătatea și bunăstarea minții, corpului și spiritului. Scopul său este de a îmbunătăți sănătatea fizică și emoțională.

Uleiurile esențiale create de extractele naturale din plante pot fi mirosite simplu sau adăugate într-o baie caldă sau difuzor. Aromaterapia este recomandată pentru a:

  • te ajuta sa te relaxezi
  • te ajuta sa dormi
  • stimula starea de spirit
  • reduce ritmul cardiac și tensiunea arterială

Unele uleiuri esențiale despre care se crede că ameliorează anxietatea sunt:

  • bergamota
  • lavandă
  • grapefruit
  • ylang ylang

10. Bea ceaiuri de plante
O ceașcă de ceai de mușețel este un remediu obișnuit de casă pentru a calma nervii uzați și pentru a promova somnul. Poți opta și pentru tei sau ceai cu lavandă ori melisă.

Distribuie articolul: