Somnul este necesar pentru fiecare dintre noi, pentru că anume el protejează sănătatea mintală și sănătatea fizică. De aceea, înainte de somn trebuie să atragi o mare atenție la ceea ce faci și cum faci, pentru că fără să-ți dai seama îți poți afecta somnul. Deci, somnul este la fel de necesar ca apa și mâncarea.

Activitățile pe care le faci în timpul zilei depind în mare parte de ceea ce se întâmplă în timp ce dormim.

Iată ce să nu mai faci înainte de somn:

Exerciții fizice

În general, exerciţiile fizice au un efect pozitiv asupra somnului, deoarece ne ajută să adormim mai repede şi scade nivelul de stres, dar totuși, acest lucru funcţionează doar dacă termini antrenamentul cu cinci sau patru ore înainte de a merge la culcare.

Nu mai sta în telefon

Este mult mai bine să citești o carte, decât să stai în telefon înainte de somn. Astfel, se recomandă să opreşti laptopul şi telefonul, deoarece aceste dispozitive emit o lumină care cauzează somnului.

Nu te enerva

Emoţiile de nervozitate nu sunt benefice pentru somn. Dacă urmăreşti ştirile rele sau dacă te cerţi cu cineva înainte de a te culca, să nu te surprindă dacă nu poţi adormi. Chiar şi lucrurile mai inofensive pot cauza probleme de somn, cum ar fi: o carte tristă sau înfricoşătoare.

Fără duș fierbinte

Mulţi oameni cred că o baie fierbinte contribuie la un somn bun. Însă, conform eva.ro, temperatura ridicată a apei cauzează probleme de somn şi afectează pielea. Astfel, dacă faci un duş fierbinte care durează mai mult de zece minute, atunci vei curăţa stratul natural de grăsime şi pielea va deveni mai vulnerabilă.

Nu bea apă

O cantitate mică de lichide înainte de somn este bună pentru organism, dar totuși, dacă bei prea multă apă, probabil te vei trezi în timpul nopții de mai multe ori. Plus la toate dimineața vei avea o față umflată. Medicii spun că un pahar şi jumătate de apă e norma pentru majoritatea oamenilor, dar totuși fiecare persoană trebuie să-și cunoască cantitatea potrivită pentru el.

La finalul articolului află care sunt beneficiile somnului:

Îmbunătățește concentrarea și productivitatea

S-a descoperit că medicii care dorm mai puțin au avut cu 54%, 96% și 97% mai multe șanse de a raporta erori medicale semnificative clinic. Concluzia este că somnul suficient poate îmbunătăți performanța oricui, a medicilor, copiilor, adolescenților, profesorilor și nu doar.

Somnul îţi menţine inima sănătoasă

Atacurile de inimă şi infarcturile sunt foarte comune în timpul primelor ore ale zilei. Acest fapt poate fi explicat prin forma în care vasele de sânge interacţionează în timpul somnului. Lipsa somnului poate fi asociată cu presiunea arterială scăzută şi un nivel scăzut al colesterolului.

Diminuează stresul

Când este vorba despre sănătatea ta, stresul şi somnul sunt unul şi acelaşi lucru având în vedere că ambele îţi afectează, în mod pozitiv sau negativ, sănătatea cardiovasculară. Astfel, dacă dormi îți menții nivelul stresului, vei avea mai mult control și liniște.

Prelungeşte viaţa

Între orele petrecute dormind şi speranţa de viaţă există o relaţie strânsă, astfel persoanele care dorm în fiecare noapte toate orele recomandate, au o viaţă mai lungă, deşi încă nu este clar dacă acesta este cauza şi efectul, deoarece orice boală poate afecta şi o persoana care doarme bine. Într-un studiu efectuat în anul 2014, s-a descoperit că femeile care dorm mai puţin de cinci ore în fiecare noapte au o viaţă mai scurtă.

Îţi controlează apetitul

Potrivit healthline.com, lipsa somnului reduce capacitatea corpului de a regla cantitatea de hormoni care controlează apetitul, rezultatul fiind creşterea senzaţiei de foame şi preferinţa faţă de alimentele bogate în carbohidraţi. Lipsa somnului reduce cantitatea leptinei, un hormon peptidic, care transmite creierului că nu mai ai nevoie de mâncare şi crește cantitatea grelinei, hormonul care creşte senzaţia de foame.

Tu câte ore dormi pe zi?

Distribuie articolul: