Spălarea corpului în apă rece nu este o noutate, deoarece oamenii fac această „hidroterapie” de secole. Oricine poate face un duș rece acasă și se poate bucura de beneficiile acestuia. S-ar putea să nu fie cel mai confortabil lucru din lume, dar poți încerca și vei vedea cum dușul sub apă rece îți aduce bunăstare. 

Iată care sunt cele 5 beneficii ale dușurilor reci: 

Îmbunătățește circulația sângelui și se reduc durerile musculare

În momentul în care apa rece lovește corpul tău, sângele este forțat să circule mult mai repede în efortul de a-și menține temperatura. De asemenea, dușurile reci sunt ideale și pentru sportivi, deoarece îi pot ajuta să depășească leziunile mult mai repede. De aceea, de obicei se folosește gheață pe partea corpului afectat, aducând oxigen nou și circulație suplimentară în zona afectată. Nu trebuie să fii rănit pentru a face un duș rece. O poți face pur și simplu după un antrenament greu, când corpul tău trebuie readus la viață.

Dispare mâncărimea și pielea uscată

Persoanele care au pielea uscată în mod natural sau care suferă de afecțiuni ale pielii, cum ar fi eczema, simt adesea mâncărimi după un duș fierbinte. O modalitate de a combate această problemă este scăderea temperaturii apei cât mai mult posibil. Nu trebuie să stai sub dușul cu apă rece, atât de mult timp cum ai face duș cu apă fierbinte. Vei observa că mâncărimea va începe să dispară. Totuși,după baie, trebuie să aplici o cremă hidratantă bună pentru a capta toată umiditatea, dar mâncărimea va începe să dispară.

Îți stabilizează metabolismul

Un  duș rece 2-3 zile pe săptămână îți poate stabiliza și chiar îmbunătăți metabolismul. Desigur, nu vei începe să slăbești doar sărind într-un duș rece, deoarece mai întâi va trebui să faci câteva reguli în stilul de viață. Cu toate acestea, dușurile reci pot stabiliza anumite niveluri hormonale și îți pot trata sistemul gastrointestinal. În acest fel, împreună cu o dietă echilibrată, poți pierde din greutate. 

Dușurile reci, reduc stresul și îți îmbunătățesc sănătatea mintală

Modul în care funcționează dușurile reci este prin a evita stresul și șocul asupra corpului tău. Deci, începe cu procesul care se numește întărire . În acest timp, sistemul tău nervos se obișnuiește să fie „lovit” cu cantități mici de stres fizic și te pregătește pentru momentele cu adevărat stresante. Drept urmare, corpul și mintea sunt deja pregătite să facă față oricărei situații grele ori de câte ori apare.

De asemenea, apa rece eliberează endorfine în fluxul nostru sanguin și, ca rezultat, ne face mai atenți, mai energici și mai fericiți . Într-un studiu clinic, s-a arătat că persoanele care sufereau de depresie au fost ameliorate de simptomele lor după ce au făcut dușuri reci de până la 5 minute de 2-3 ori pe săptămână.

 Îți întăresc sistemul imunitar

Dușurile reci îți pot face corpul mai rezistent la o răceală comună și la gripa sezonieră. Ca dovadă a acestui lucru, un studiu clinic a constatat o scădere cu 29% a numărului de persoane care renunță la muncă după ce au început să facă dușuri reci. Acest lucru se datorează faptului că apa rece șochează corpul și îl forțează să producă mai multe leucocite, care sunt responsabile pentru protejarea organismului de infecții.

Totodată, haideți să vedem care sunt și dezavantajele dușurilor fierbinți. 

Trebuie să știi că temperatura ridicată a apei îți  poate crea mai multe probleme. Cum ar fi: 

  • Îți poate irita pielea: Apa fierbinte dăunează celulelor de keratină care se află peste tot pe pielea, făcând-o uscată și plictisitoare. În acest fel, pielea ta se simte iritată și are mâncărime, deoarece toată umiditatea este împiedicată să intre.
  • Poate agrava afecțiunile pielii: eczemele și acneea sunt destul de frecvente la mulți oameni, iar temperaturile calde le pot agrava simptomele. Asta pentru că au nevoie de umiditate suplimentară pentru a se calma, iar apa fierbinte le ia.
  • Îți poate deteriora și părul: Aceste celule de keratina nu se află doar pe corp, ci și pe cap. Și apa fierbinte îți slăbește părul și, la unii oameni, provoacă căderea părului.
  • Poate crește tensiunea arterială: Da, dacă suferi de anumite afecțiuni cardiace sau probleme cardiovasculare, este mai bine să renunți la apa fierbinte.

Tu preferi dușul rece sau dușul fierbinte?

Sursa: brightside

Trăim vremuri grele și îți aducem informații vitale oră de oră. Ajută-ne să rezistăm. Fii alături de jurnalismul de calitate și noi te vom răsplăti cu cele mai noi știri!
Donează pe Patreon ca să putem continua activitatea portalului mediatic ea.md.