În amalgamul sarcinilor zilnice, abia de îți mai ajunge timp să te gândești la bunăstarea ta spirituală, nu-i așa? E timpul să rezolvi problema! Cum o poți face apelând la sport, un regim alimentar sănătos și interacțiune socială echilibrată, vezi mai jos. 

Medicul neurolog Mihai Radu Ionescu, explică pentru andreearaicu.ro că bunăstarea creierului omului este strâns legată de modul de viață pentru care optează acesta. Bunăoară, o persoană care, din anumite circumstanțe, are parte de mai puține interacțiuni sociale aceasta are șanse mari să dezvolte tendințe depresive.

„Activitatea socială este foarte importantă pentru un creier sănătos. Deși este un domeniu dificil de studiat, cel mai probabil este o relație bidirectională. Izolarea socială este asociată cu simptome depresive, iar oamenii suferinzi de depresie tind să se izoleze social”, explică medicul.

Ce ar trebui să mănânci și ce ar fi mai bine să eviți

„Alimentația asociata cu un „creier sănătos” este alimentația care promovează și un sistem cardiovascular sănătos. Având o inimă sănătoasă, vom avea și un creier sănătos”, spune medicul. Consumul de grăsimi saturate în exces, de produse animale, de sare sau zaharuri simple trebuie să fie evitat. Alternativa? „Se recomandă un consum crescut de legume și fructe proaspete, de grăsimi polinesaturate precum uleiul de măsline, peștele, oleginoasele (migdalele și nucile), dar și cerealele sau pastele integrale”, sugerează specialistul. Alături de brânzeturi, toate aceste alimente se identifică cu un tip de dietă: cea mediteraneană.

În ultimii ani studiile au dovedit faptul că dietele tradiționale, precum cea mediteraneană sau cea japoneză, pot scădea riscul depresiei cu 25% sau chiar 35%. Acestea au fost comparate cu dietele „occidentale”, încărcate în alimente sau produse dăunătoare organismului nostru. Totuși, trebuie să fim precauți, deoarece orice abuz ne va cauza alte probleme de sănătate: „Toate aceste alimente trebuie consumate cu respectarea necesarului caloric zilnic pentru a ne menține o greutate optimă. Greutatea în plus este înalt asociată cu riscul cardiovascular crescut și cu multiple afecțiuni neurologice secundare”, explica neurologul.

Depresia probabil că va fi cea mai studiată problemă din domeniul sănătății, în următorii 10 ani

În același timp se pare că există o legătură directă între dietele existente în societate și riscul de a face depresie. Înainte de pandemie, în anul 2019, s-au publicat aproape 60 de studii care legau problemele mentale de lipsa unei alimentații bogate în ulei de măsline, alune, pește, legume proaspete sau fructe.

Sportul trebuie să completeze alimentația

Poate suna banal, însă sportul, alături de ce mâncam, sunt doi piloni esențiali pentru sănătatea creierului nostru. Dr. Mihai Radu Ionescu spune că mult mai benefic pentru minte, dar și organism, este practicarea unei activități sportive în detrimentul „joculețelor” pentru minte: „Joculețele, integramele, sudoku au beneficii în continuare dubitabile asupra sănătății creierului pe termen lung. Activitatea fizică regulată și sportul efectuat ca o parte integrantă a vieții are dovezi extrem de solide că promovează un creier sănătos cu vase sănătoase. Riscul de accidente vasculare și de tulburare cognitivă este diminuat și există dovezi ale unor beneficii aparent directe asupra memoriei.”

Aici se adaugă și multitaskingul, considerat în ziua de astăzi că fiind o aptitudine specială, ce se dorește a fi dezvoltată. Conform declarațiilor neurologului, nu există dovezi cum că ar influența în mod semnificativ sănătatea creierului nostru: „Multitasking-ul este aparent un termen într-o anumită măsură greșit, deoarece din cauza arhitecturii creierului și a sistemului nostru de atenție, aproape întotdeauna se face o tranziție sau o comutare repetată între două activități și nu propriu-zis două sau mai multe activități simultan. Există studii care arată că majoritatea oamenilor își supraestimează capacitatea de multitasking și că prețul plătit este reducerea aproape sistematică a performanței.

Sursa: Andreearaicu.ro

 

Distribuie articolul: