Inna Rothmann este membru al Consiliului de administrație al Clubului Internațional al Femeilor din Moldova. Aceasta împreună cu multe alte femei din Moldova și de peste hotare organizează la Chișinău mai multe evenimente de caritate menite să ajute copiii și femeile cu o soartă mai tristă. Inna a călătorit foarte mult, a cunoscut multe culturi și mulți oameni, astfel a fost inspirată să scrie prima ei carte de versuri: „Multiversed”. Noi am vrut să-i aflăm povestea și am invitat-o să ne ofere un interviu:

Vă mulțumesc că ați acceptat să îmi oferiți acest interviu. Ați scris prima dvs carte. De unde a venit inspirația și despre ce este cartea?

„Cartea a fost scrisă în perioada în care eu și soțul meu am locuit în Dubai datorită unui contract de muncă. Unele dintre poemele mele sunt inspirate de femeile pe care le-am întâlnit acolo care încercau să își umple zilele cu activități fără sens în timp ce căutau un sens în viață.

Dubai este un oraș al contrastelor – există o viață frumoasă și plină de farmec, pe de o parte, și pe de altă parte, milioane de imigranți din Asia, care mențin această strălucire prin munca grea pe care o fac câștigând doar cât să-și susțină familiile acasă. Unele dintre poeziile mele sunt despre visele și speranța acelor imigranți.

În general, cartea mea este o reflectare a găsirii și pierderii de sine. A puterii femeilor, a viselor și a realității și cum aceste două aspecte se intersectează și cum câteodată e greu să spui ce este real și ce nu. Viața nu este liniară și unidimensională, există multe aspecte ale vieții și asta încearcă să arate cartea mea, inspirându-se din alți poeți contemporani, precum EE Cummings și Lauren Eden. În același timp, o parte din poezia mea vizează restabilirea minunii din viața noastră, de care avem nevoie cu toții, la un moment dat.”

Știu că ați călătorit foarte mult, inclusiv în Africa. Cum a fost experiența de acolo. Credeți că și asta va inspirat pentru carte?

Am fost în Africa de sud de mai multe ori și pot spune că este una dintre cele mai frumoase și spectaculoase țări pe care le-am vizitat vreodată. Imaginați-vă munți imenși, două oceane, plaje superbe, vinării vechi și rezervații naturale cu elefanți, girafe și lei.

Autostrăzi, sol roșu, avocado, arbori de mango, infrastructură dezvoltată și etnii multiple, cu moștenirea lor unică, fiecare primind o voce în țară cu 11 limbi oficiale.

Interesant este că, în ciuda faptului că sunt o națiune atât de diversă, ei sunt chiar numiți „națiune curcubeu”, toată lumea este mândră că este sud-african. Chiar dacă nu există poezii cu tematică africană în cartea mea, experiența de a fi  în acea țară și de a învăța despre diferite culturi mi-a îmbogățit orizonturile și m-a modelat în scriitoarea care sunt astăzi. Sper să mă pot întoarce acolo în curând.”

Ce mesaj v-ați dori cititorii să ia din cartea dvs?

„Crede în tine însuți și lumea o va face la fel. Toți suntem martori la ceva măreț”

Știu că faceți parte din „International Women’s Club of Moldova”. Despre ce este acest club de femei, mai exact cu ce vă ocupați?

„Sunt membru al Consiliului de Administrație al Clubului Internațional al Femeilor din Moldova, responsabilă cu organizarea evenimentelor clubului. Ultimul eveniment a avut loc în 2019, Bazarul Internațional de Caritate și apoi a trebuit să întrerupem activitățile pentru tot anul.

Clubul este o organizație socială și de caritate formată din femei atât din Moldova cât și de peste hotare și vorbitoare de limba engleză. Majoritatea membrilor clubului sunt străini veniți în Moldova și se alătură clubului pentru a-și face prieteni și a afla mai multe despre cultura locală. Există, de asemenea, un aspect caritabil pe care clubul îl sprijină. Este vorba de proiecte destinate femeilor și copiilor, prin strângerea de fonduri și organizarea de evenimente. Activez în calitate de coordonator de bazar, împreună cu colegii și prietenii mei, cu care planificăm și coordonăm evenimente de la început până la sfârșit.

Evenimentele pe care noi le organizăm sunt: Târgul de Caritate de Crăciun și primăvară, Noaptea de Arte. Fondurile acumulate la aceste evenimente sunt alocate beneficiarilor de granturi de către Comitetul de Granturi a CIFM, în marea parte beneficiarii căror sunt femeile și copiii din Moldova care sunt încercați de soartă.”

Știu că acest club de femei organizează și Bazarul International de Caritate. Aș vrea să aflu mai multe detalii. Despre ce este acest bazar?

„Bazarul Internațional de Caritate este, fără îndoială, cel mai mare eveniment anual care are loc la Chișinău. Peste 8.000 de persoane au vizitat ultimul nostru bazar în 2019, iar toate fondurile colectate au fost donate pentru diferite proiecte de caritate din Republica Moldova. Este un eveniment anual, fiind găzduit la Moldexpo.

Este singurul eveniment din țară care reunește comunități internaționale și locale și permite locuitorilor moldoveni să experimenteze diferite culturi și obiceiuri din întreaga lume. Ambasadele și organizațiile internaționale, ONG-urile locale și agențiile de dezvoltare, vânzătorii de meșteșuguri și arte se reunesc și împărtășesc culturi, obiceiuri, bucătărie și își prezintă munca, pe care vizitatorii o pot cumpăra și totodată scoate la iveală și spiritul sărbătorilor de iarnă. Beneficiarii strângerii de fonduri sunt aleși de un comitet de subvenții al clubului. A fost destul de complicat să organizăm un astfel de eveniment masiv, dar cu echipa potrivită de femei dedicate, orice este posibil”, ne-a povestit Inna Rothmann.

Foto: facebook.com

Distribuie articolul: