Se consideră că vitamina C ajută la combaterea răcelii și protejează organismul de bolile sezoniere. Cu toate acestea, un nou studiu realizat de oamenii de știință sugerează contrariul. Să vedem dacă această vitamină ajută cu adevărat la prevenirea răcelii. 

Vitamina C sau acidul ascorbic este un antioxidant necesar pentru producerea de colagen în piele. Colagenul este cea mai abundentă proteină din corpul mamiferelor. Sarcina sa principală este de a oferi pielii noastre și diferitelor țesuturi rezistență și elasticitate. Colagenul protejează, de asemenea, vasele sangvine, oasele, articulațiile, organele și mușchii, formează ligamentele, dinții și oasele, și este o barieră de protecție împotriva bolilor și infecțiilor.

Vitamina C este esențială pentru sistemul imunitar, deoarece stimulează producerea de anticorpi și activitatea leucocitelor. Cu ajutorul acidului ascorbic se produce interferonul, care ajută organismul să lupte împotriva virușilor.

Mit sau realitate? Vitamina C ajută în cazul răcelii

În ultimii ani, au fost efectuate mai multe studii, în timpul cărora au fost descoperite diverse fapte interesante despre vitamina C și efectul acesteia asupra corpului nostru. Pe 1 ianuarie 2013, cea mai recentă și cea mai relevantă cercetare pe acest subiect a fost publicată pe site-ul Cochrane Community, din care pot fi derivate mai multe idei importante.

Din păcate, rezultatele sunt dezamăgitoare: vitamina C nu protejează împotriva răcelilor. Consumul acesteia nu reduce riscul de a ajunge în pat cu febră și alte simptome. Cu toate acestea, administrarea vitaminei C deja în perioada rece a anului, reduce timpul și gravitatea bolii.

Sursă: marieclaire.ru