Poți preveni sau ameliora efectele unei circulații defectuoase cu câteva exerciții fizice simple

Circulația venoasă deficitară afectează numeroase persoane și are cauze multiple. În general, această afecțiune și efectele ei apar din cauza unui sedentarism prelungit, a unor operații, accidentări, în cazul sarcinii, din cauza alimentației necorespunzătoare și a bolilor asociate cu aceasta sau a fumatului. Printre cele mai des întâlnite afecțiuni venoase se numără sindromul varicos, flebotromboza, tromboflebita, periflebita superficială, ulcerul varicos, edemele de stază.

Semnele circulației venoase deficitare

  • Amorțire sau senzație de înțepături la picioare
  • Extremități reci
  • Umflaturi ale membrelor
  • Oboseala nejustificată
  • Crampe musculare și dureri articulare
  • Aspect palid-albăstrui al pielii
  • Ulcer varicos
  • Vene varicoase
  • Dureri la nivelul picioarelor
  • Senzația de picioare grele
  • Hematoame nejustificate
  • Căderea părului
  • Răceli și infecții frecvente

Din fericire, o bună parte dintre aceste afecțiuni pot fi prevenite sau ameliorate cu ajutorul unor exerciții fizice foarte simple, ușor de executat atât de începători, cât și de cei obișnuiți să facă mișcare.

Exerciții pentru circulația venoasă

Alergatul

Clasica expresie ”să punem sângele în mișcare” este cât se poate de adevărată, pentru că acesta este unul dintre primele efecte ale alergatului. În timpul acestui tip de efort fizic, bătăile inimii sunt accelerate, capacitatea pulmonară crește, iar sângele este transportat mai ușor în țesuturi cu nutrienții necesari.

Întinderi

Marele avantaj al acestor tipuri de exerciții este faptul că nu presupun foarte mare efort fizic și contribuie la menținerea elasticității musculare, venoase și articulare. Cu toate acestea, faceți o scurtă încălzire înainte de executarea întinderilor pentru a evita accidentările, cu atât mai mult dacă aveți un stil de viață sedentar.

Poziția izometrică Superman

Acest exercițiu întinde aproape fiecare mușchi și încordează aproape toate grupele musculare din corp. Pentru executarea acestuia, trebuie să vă așezați pe podea, pe burtă. Întindeți apoi mâinile și picioarele și dezlipiți-le de podea, astfel încăt să atingeți solul doar de la regiunea pelviană la diafragmă. Pentru început, încercați să mențineți poziția 15 secunde și să alternați cu 10 secunde de pauză. Încercați să duceți la final 4 seturi.

Extensii pentru coapse

Din poziția de șezut, aduceți tălpile față în față, lipite. Prindeți-le apoi cu mâinile și executați fluturări ușoare cu picioarele, imitiând aripile unor păsări. Puteți alterna cu aplecări ușoare ale trunchiului către față.

Un alt exercițiu pentru coapse presupune întinderea pe podea, pe lateral. Ridicați apoi gamba până când că puteți prinde glezna cu mâna prin spatele piciorului. Trageți ușor de gleznă până când simțiți o ușoară presiune în zona coapselor.

Extensie pentru gambe

În yoga există o poziție denumită în lumea accidentală downward dog, respectiv câinele care privește în jos, cu efecte incredibile asupra abdomenului și trenului inferior. Cu picioarele depărtate la nivelul umerilor, trebuie să vă aplecați în față până când atingeți podeaua cu palmele. Din aceasta poziție, îndoiți genunchiul drept ușor în ritm de 1-2, apoi alternați cu genunchiul stâng. Nu vă ridicați brusc. Ieșirea din această poziție se face prin apropierea mâinilor de glezne și ridicarea lentă, vertebră cu vertebră.

Rotiri ușoare

Dacă aveți nevoie de câteva exerciții pe care să le faci atunci când simțiți că munca de birou vă amorțește, puteți încerca rotiri ale încheieturilor picioarelor. Ridicați ușor tălpile de la sol și rotiți-le pe rând întâi în sensul acelor de ceasornic apoi invers acelor de ceasornic. Daca spațiul vă permite ridicați picioarele astfel încât acestea să fie paralele cu solul. Executați același tip de rotiri, dar cu tot piciorul. Repetați de 4-5 ori cu fiecare picior.

Sursa: kudika.ro

Distribuie articolul: