Cristina Gheiceanu își continuă rubrica pe care a lansat-o recent pe Facebook, despre viața în Elveția. De această dată, bloggerița a povestit cum a decurs sarcina sa, complicațiile pe care le-a avut, dar și despre atitudinea lucrătorilor medicali și detalii legate de sistemul medical din țara care i-a devenit a doua casă.

Sarcina și nașterea în Elveția

„Eu nu am avut o sarcină tocmai ușoară. Bine, din punct de vedere fizic mă simțeam perfect, dar în trimestrul doi s-a descoperit că am col scurt. Respectiv, la 24 săptămâni am fost internată cu contracții, pentru că Adela voia să ne cunoască și până la urmă, am ajuns să am o sarcină provocată, pentru că Adeluței începuse să-i placă prea mult în burtică!

Din câte puteți înțelege, am avut multe „întâlniri” cu sistemul medical de aici. De aceea, îmi va fi ușor să vă povestesc cum decurg lucrurile, în situații mai complicate!

  1. Pe medicul ginecolog trebuie să-l cauți singură. Aici, există o mulțime de cabinete ginecologice!
  2. De cele mai multe ori, până a ajunge la un ginecolog bun pentru o prima consultație, va trebui să aștepți vreo 3 luni. Cam mult timp pentru o femeie ce află că e însărcinată!
  3. Cel mai bine ar fi să găsiți un medic ginecolog imediat cum veniți aici. Veți face toate controalele de rutină acolo și dacă rămâneți însărcinată, o să vă primească mult mai repede, pentru că deja sunteți pacientul lor!
  4. De fiecare dată, când mergeam la doctorul meu (o doamnă) aveam impresia că mă duc la o prietenă!
  5. Ce mi-a plăcut mult este că în aceste cabinete, imediat cum vii, îți iau toate analizele și te cântăresc! Apoi, ai consultația cu doctorul. Și până doctorul te consultă, sunt gata și rezultatele. Respectiv, e foarte ușor!
  6. Operația de cezariană se face doar dacă situația o cere, nu alege mama!
  7. Încă de la începutul sarcinii se alege spitalul la care vei naște! E foarte bine să alegeți un ginecolog care primește și nașteri la spital! Eu, respectiv am ales spitalul unde lucra medicul meu!
  8. De ce se alege spitalul atât de devreme? Pentru că toate datele cu analizele și cu evoluția sarcinii sunt transmise acolo!
  9. În momentul în care, la 24 săptămâni, au început contracțiile, am mers direct la spitalul în care urma să nasc. Le-am spus doar numele și ei au găsit în baza de date totul despre mine! Deci, știau imediat ce au de făcut și care e cauza acelor contracții (la 21 săptămâni mi s-a spus că am col scurt)! Au acționat foarte rapid!
  10. Au reușit să-mi oprească contracțiile, dar în tot acel timp mă susțineau enorm și îmi spuneau că vor face tot posibilul ca bebe să ajungă măcar la 28 săptămâni! Simțeam că sunt pe mâini bune. Doamne, cât de mult contează asta pentru o viitoare mămică!
  11. Ce m-a mirat mult în sistemul de aici este că, rezultatele analizelor mai complicate, sunt anunțate prin telefon doar dacă rezultatul e rău! Dacă e bun, nu te sună. Îmi aduc aminte că eu oricum sunam, doar ca să-mi spună că da, e bine! 😂
  12. În momentul în care deja te internezi în spital pentru naștere, vii doar cu haine pentru tine și haine pentru externarea copilului. Atât! Totul primești la spital!
  13. Moașa practic primește nașterea. Doctorul doar stă prin preajmă!
  14. Sunt extrem de atenți și mereu propun tot felul de soluții care ar diminua din dureri! Îmi aduc aminte cum mi-au pus muzică liniștită și au stins lumina, când aveam contracții puternice, doar ca să fiu relaxată. Apoi, mi-au umplut cada cu apă ca să scap nițel de dureri. Apoi, masca cu oxigen. Mereu îmi spuneau că sunt bravo! Dacă e să nu pun în calcul durerile nebune, a fost o experiență minunată la felul în care am fost tratată!
  15. A doua zi după naștere, te învață cum să faci baie copilului, cum să îi schimbi pampersul! Și acum țin minte cum mă dădea în călduri și pe mine, și pe Ovidiu!
  16. Seara, înainte de somn, mama e întrebată dacă vrea să doarmă în aceeași camera cu bebe. Dacă nu, îl iau asistentele și îl aduc doar când trebuie alăptat!
  17. Tot ele, asistentele medicale, verifică starea emoțională a mamei, cu întrebări de tot felul, că să vadă cum e. Îmi aduc aminte că eu nu aveam chef nici să mă îmbrac, nici să ies la plimbare. Atunci, a venit o asistentă să întrebe dacă eu sunt bine și mi-a propus să stea ea cu Adela, iar eu să ies, să iau un pic de aer curat. Pe mine mă durea atât de mult tot corpul, că numai de plimbări nu îmi era.
  18. Nașterea a fost acoperită în totalitate de asigurarea medicală!
  19. Tot în acest cost intră și câteva vizite la domiciliu a moașelor. Odată externați, ele vin acasă, la data și ora stabilită și cântăresc copilul, o verifică pe mama, răspund la întrebările pe care ea le are. Noi am avut cam 7 vizite – câte una pe săptămână! Incredibil cât de utile sunt, mai ales dacă ești la prima naștere. Am învățat o groază de la ele!
  20. Apoi, trebuie să găsești un pediatru și deja copilul va fi monitorizat mereu la acel pediatru!

P.S. Textul poate fi un pic subiectiv, pentru că e trecut prin prisma emotiilor mele! ❤️ Totodată, totul poate varia și în functie de spital!”, explică Cristina.

Curioase lucruri a dezvăluit bloggerița. Ce v-a plăcut mai mult din cele descrise de ea și ce credeți că ar trebui să se implementeze și în sistemul medical de la noi din țară?

Sursa: Facebook.com/CristinaGheiceanu

Vezi și: Cristina Gheiceanu a arătat ce mănâncă Adela într-o săptămână: De la struguri și usturoi, la terciuri și mămăligă (Foto)