Astăzi, la #probaculinara vă recomandăm o mâncare țărănească ce o să vă ducă cu gândul la vacanțele de vară petrecute la sat și vă trezește pofta de gustul copilăriei. Scrobul țărănesc, gătit după rețeta bunicii.

Era unul dintre preparatele mele preferate, în special, pentru că „participam” și eu la gătit, atunci când dădeam fuga în grădină după verdețuri, coboram în beci după conserva de carne și compot rece, aduceam din cămară mălai și, desigur, partea cea mai interesantă era să dau buzna în coteț și să aduc ouă proaspete și încă călduțe. Bunica îmi dădea să beau un ou crud, apoi îmi cânta o romanță din tinerețe de care își amintea cu nostalgie și gătea pe plita cu lemne, scrob din ouă cu jumări, mălai și brânză, cu aromă ușor afumată. Apoi ne așezam la măsuța josuță de sub vie și ne servea această mâncare deosebită cu compot rece. Nu-i așa că amintirile noastre se aseamănă? Descoperă rețeta de scrob ca la Nord.

Ingrediente:

  • 4-5 ouă (în funcșie de mărime)
  • ceapă verde
  • mărar
  • 100-150 gr de mălai
  • 2-3 linguri de smântână
  • 100 gr brânză de oi
  • jumări (sau conservă de pui/rață etc.)
  • 1 linguriță de untură (din conservă) sau ulei.

Preparare:

  1. Tocăm verdeața și tăiem cuburi brânza (ori o dăm prin răzătoare).
  2. Călim puțin ceapa în untură și apoi adăugăm cărnița noastră cu tot cu răcitură/zeama din conservă (dacă e puțină, nu e grav, adăugați mai târziu apă).
  3. Adăugăm făină și apă dacă se îngroașă prea mult și gătim 2 minute. În locul acestora puteți adăuga 1-2 polonice de terci de mămăligă (se mai numește șir sau cir).
  4. Adăugăm smântâna și brânza omogenizăm compoziția.
  5. Adăugăm ouăle și punem capacul, dar fără a le amesteca. Când albușul s-a prins nițel, amestecăm lejer și lăsăm la foc mic pentru încă 2 minute. Adăugăm mărarul și mai lăsăm un minut sub capac, apoi stingem focul.

Servim scrobul cu smântână, verdeață, iar ca imaginea copilăriei noastre să fie întreagă, servim cu compot.

Urmăriți mai sus rețeta video, pas cu pas.

Să aveți poftă!