Se știe că domeniul IT este viitorul, iar fără tehnologie e cam greu de imaginat cum ar arăta viața obișnuit. Discutăm despre oportunitățile unei specialități în IT cu absolventul acestei facultăți de la UPSC – Tudor Nigai și Cătălina Țurcanu, studentă la aceeași facultate, în anul II. 

De ce Facultatea de informatică, Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”? 

 Am ales să îmi fac studiile la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” la specialitatea informatica și limba engleză, fiind pasionat de tehnologiile informaționale. Această specialitate avea binomul perfect pentru mine deoarece aveam oportunitatea de a învăța în limba englezăne povestește Tudor Nigai.

Cătălina Țurcanu ne zice: „ Am ales această facultate pentru că îmi plăcea foarte mult informatica, matematica, respectiv, îmi plăcea și programarea, inclusiv a jocurilor și site-urilor. În liceu îmi plăcea robotica și iubeam să construiesc, să-i programez, să-i remodific toate abilitățile ce le avea.

Anii de studenție și cum aceștia ne marchează

 Anii de studenție au fost plini de momente frumoase și unice. Îmi amintesc cu plăcere de primele prelegeri, de practica pedagogică, de balul bobocilor, și de căminul studențesc Coca 29. Profesorii care m-au marcat la facultate sunt dl. Cusca Valentin, dl. Balmuș Nicolae, dl. Port Sergiu prin abilitatea lor de a comunica și a transmite informația și aici aș continua. Îi salut cu drag pe toți și țin să le mulțumesc pe aceasta cale spune cordial Tudor.

Cătălina afirmă că a participat la tabăra de vară unde a redescoperit acest domeniu și a înțeles încă o dată cât de mult îndrăgește această specialitatea ce o studiază.

Studiile în trecut ale lui Tudor și munca în același timp 

 După absolvirea facultății, m-am înscris la studii masterat. Dl. Profesor Cușca mi-a propus să lucrez parțial, în calitate de tehnician în cadrul facultății de informatică. A fost o oportunitate pentru mine de a pune în practica cunoștințele acumulate în perioada studiilor de licență”.

Aplicarea cunoștințelor pedagogice în viața de zi cu zi

Tudor mai spune: „Atunci când am emigrat în Canada, datorită cunoștințelor în informatică, am reușit să mă integrez profesional în domeniul în care mi-am făcut studiile. Cunoștințele pedagogice, acumulate la cursurile de pedagogie, etica, psihologie mă ajută să valorific competențele de comunicare, aptitudinile de cooperare și participare activă atât în activitatea profesională, cât și în afara ei”.

Activitatea de astăzi pe care o are Tudor Nigai

 În cadrul studiilor la facultatea informatica, am acumulat cunoștințe despre diverse limbaje de programare, despre arhitectura calculatorului, baze de date, metode de programare, cum ar fi programarea orientată pe obiecte, altfel spus, la facultate ni s-au oferit mai multe piste spre alegerea unei specializări în IT, întrucât acest domeniu este foarte vast. Personal, m-am specializat in securitatea informațională, activez in calitate de analist in informatica, in cadrul unei companii de stat din provincia Québec.
Toate reușitele mele își au începutul de la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”, mai exact facultatea de informatică”.

Îndemn pentru viitorii studenți, care nu știu încă ce drum să aleagă în domeniul studiilor?

Îndemn viitorii studenți să depună dosarul de concurs la specialitatea Informatică din cadrul Universității Pedagogice de Stat Ion Creangă pentru că domeniul IT este prezentul și viitorului nostru. Tehnologiile informaționale reprezintă cheia multor altor domenii. Mai mult decât atât, aceasta specialitate îți asigură integrarea profesională și posibilitatea de a lucra în orice colț al lumii.

Cătălina Țurcanu povestește că azi studenții sunt privilegiați cu oportunități și aceștia pot să aleagă liber ce limbaj de programare pot studia, pot dezvolta abilităților din cadrul lecțiilor în „Clasa Viitorului”.

Vezi discuția integrală cu Tudor și Cătălina, află cât de interesant este domeniul IT și cât de mult le sunt utile cunoștințele acumulate la facultatea de Informatică și Științe ale Educației a UPS „Ion Creangă”.

Alegeți o facultate în domeniul informaticii și tehnologiilor Informaționale la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”.

Acest articol este realizat în cadrul proiectului „Consolidarea capacităților instituționale de comunicare ale universităților din Moldova”, ce se desfășoară cu sprijinul Proiectului TEKWILL, implementat de Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC, cu susținerea financiară a Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională și a Suediei. Conținutul acestui material reprezintă opinia exclusivă a autorului și nu reflectă neapărat poziția finanțatorilor.

P