Instalații de decontaminare pentru urgențele de sănătate publică și echipamente IT au fost donate astăzi Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, în contextul fortificării sistemului de sănătate publică și sporirea capacităților de răspuns la urgențele de sănătate publică, inclusiv la pandemia COVID-19. Valoarea donației este estimată la 56.800 de dolari, scrie Agora.md

Instalațiile de decontaminare – două camere de duș mobile – vor contribui la dotarea sectorului de sănătate publică și îmbunătățirea capacităților de intervenție ale echipelor de intervenție rapidă în diverse focare. Specialiștii, implicați în investigarea epidemiologică a izbucnirilor de boli infecțioase sau evenimente/urgențe de sănătate publică cauzate de agenți necunoscuți, vor putea folosi echipamentele de decontaminare pentru a organiza investigarea epidemiologică direct în zona afectată, respectând regulile de siguranță. Camerele de duș sunt dotate cu tot echipamentul necesar (generator, rezervor, dozator de substanțe de decontaminare, pompe) pentru a asigura funcționalitatea în condiții de câmp. Instalațiile pot funcționa autonom, fiind asamblate și exploatate cu ușurință.

De asemenea, au fost donate 20 dispozitive IT pentru centrele regionale de sănătate publică și 5 dispozitive IT pentru echipele de intervenție rapidă, cu scopul de a îmbunătăți procesul de colectare a datelor, nivelul de pregătire, investigare epidemiologică a izbucnirilor de boli infecțioase, inclusiv cele cauzate de agenții patogeni respiratori.

Echipamentele au fost procurate cu suportul financiar al Biroului de cooperare al Elveției în Republica Moldova prin intermediul OMS, în contextul fortificării sistemului de sănătate publică și sporirea capacităților de răspuns la urgențele de sănătate publică, inclusiv COVID-19. Valoarea donației este estimată la 56.800 de dolari.

Donarea echipamentelor face parte din proiectul Contribuția la Programul „Măsuri de Consolidare a Încrederii” în Transnistria – sectorul sănătății”, ambele faze, în care Biroul Elveției în Republica Moldova și Biroul OMS au acordat suport tehnic și financiar în domenii precum guvernanța în sănătate, consolidarea dialogurilor de politici în sănătate la toate nivelurile, protecția financiară și accesul echitabil la serviciile de sănătate, asistența medicală primară, sănătatea mamei și a copului, imunizare și sănătate mintală.

Distribuie articolul: