Pandemia i-a alungat pe toți turiștii care făcuseră rezervari pentru începutul de sezon la Pensiunile de la Orheiul Vechi. Gazdelor de acolo nu le-a rămas decât să tragă cu ochiul peste poartă, să primească anulările turiștilor străini și să îi refuze pe ai noștri, cei care au obosit de #stămacasă și „ar vrea o zeamă caldă și să stea în foișor”. Ei spun că s-au pregătit cu mult dor și bani investiți pentru noul sezon, care se pare că va chiuli în acest an. Alte surse de venit nu au și tot ce au construit în câțiva ani moare încet în zile și luni, notează AGORA.md.

Președintele Igor Dodon le-a promis că „va fi totul bine”, iar ei nu cer bani, ci „să nu li se mai ia”. Iar dacă să vorbim de întreg sectorul de turism al R. Moldova, asociațiile de profil spun că situația e gravă la propriu și cer autorităților să întreprindă măsuri urgente.

Agropensiunea „Vila Roz”

Ogăsești în satul Tribujeni din raionul Orhei, însă de această dată  Liuba Railean, gazda casei, îți va spune de peste gard să te întorci acasă, pentru că se află în grupa de risc de infectare cu noul virus, iar copii o păzesc ca ochii din cap și limita ei de mișcare e până la pragul porții. Femeia spune că a construit această mică afacere de familie timp de zece ani, iar în situația actuală nu speră la un ajutor din partea Guvernului, pentru că niciodată nu a ajutat-o. A știut doar să îi amintească de impozite. În acest an a construit un nou foișor și ar fi investit mulți bani pentru a-și fascina oaspeții, care au rezervat până în luna octombrie curent. Acum se anulează tot, cu mesaje pline de regretele lor și lacrimile ei.

„Am început să avem și oaspeți din februarie și primele zile ale lunii martie și când a apărut primul caz, am refuzat total primirea oaspeților. Am făcut niște investiții solide, pentru că am făcut niște renovări în casă. Am făcut un foișor și îmi făcusem mari speranțe pentru această vară. Am avut multe rezervări pe booking și credeam că repede vom recupera cheltuielile, dar nu a fost să fie așa. Acum se anulează pe iunie, mai avem pentru iulie și august, septembrie și octombrie, dar cred că se vor anula. Chiar ieri s-a anulat pentru patru zile.

Autoritățile nu prea ne aud pe noi și nici nu vor să știe de noi. Doar când trebuie să dăm darea de seamă și să plătim impozitele. În alte țări văd că se ajută întreprinderile mici și mijlocii, care sunt afectate de pandemie, dar la noi e liniște. Noi singuri ne protejăm, dar suntem în pierdere. Nu am nicio speranță. Nu ne-a promis nimic și nici nu ne-a întrebat cu ce trăim. Stăm de o lună și jumătate cu poarta încuiată. Mai vin la poartă oameni din Moldova și cer să se odihnească în grădină, să facă frigărui, să ia masa, dar noi nu putem să îi primim și asta e”, declară antreprenoarea pentru Agora.md.

Agropensiunea „Eco Resort Butuceni”

Anatolie Botnaru e gazda agropensiunii, una dintre cele mai vizitate gospodării de pe malul râului Răut. El spune că pandemia a pus turismul rural la pământ. Toate rezervările au fost anulate, iar acum nu i-a rămas decât să aștepte, să își înduplece angajații să îi rămână alături și să își îngrijească grădina. A avut planuri mărețe, sute de oaspeți de primit, festivaluri de organizat și mai ales de recuperat sumele de bani investite. Știe că se află pe muchie de cuțit, însă optimismul nu îl lasă la greu și merge înainte.

„Ne-a pus la total la pământ. Suntem închiși, stăm cu frica în spate să nu să se întâmple ceva, un focar, pentru că Butuceni e un sat turistic important și dorit de vizitatori. Avem noroc că suntem păziți de poliție ca să nu vină lumea și să facă îmbulzeală. Totul a fost anulat până la sfârșitul sezonului, până la sfârșitul anului. Am avut destul de multe rezervări, peste 30 de grupuri de străini a câte două zile prin agențiile de turism și e foarte important pentru țară, cât și pentru noi.

Cea mai mare problemă a noastră e că la Butuceni turismul e sezonier. Însă noi ne-am pus scopul să nu închidem iarna și cheltuiam mult ținând personalul. Cum eu spun „împletim colțuni”. Să nu pierdem personalul, astfel încât în sezon să fim activi și profesioniști cu oamenii care deja i-am învățat, cum trebuie să facem față cerințelor turismului moldovenesc. Am cheltuit și am așteptat primăvara ca să recuperăm. Vă dați seama că e asemenea celui care se îneacă la mal. Așa și noi, dar asta nu a depins de nimeni și înțelegem tare bine. Acum prășim prin grădini și facem ce putem”, declară antreprenorul.

Ce solicitări au antreprenorii din acest domeniu către autorități și cum văd ieșirea din impas, vedeți în materialul integral de pe Agora.md.