Nina Cristel, o tânără din capitală, a devenit mamă pentru a doua oară într-o perioadă în care peste tot în țară se vorbește despre coronavirus, interdicții și incertitudini privind viitorul apropiat, menționează AGORA.md. A născut în a 39-a săptămână de sarcină, la Spitalul Clinic Municipal nr. 1 din Chișinău. Femeia și-a povestit experiența într-un interviu pentru Fondul ONU pentru Populație (UNFPA).

„Am născut purtând mască și mănuși. De fapt, tot personalul care a asistat la naștere purta mască și mănuși. Atunci când vin în salon, medicii poartă cu ei dezinfectant, măști, ochelari de protecție și mănuși”, a spus ea.

De asemenea, povestește Nina, spitalul este destul de bine pregătit, iar personalul medical a dat dovadă de profesionalism și înțelegere. Pe holuri, peste tot sunt plasate dezinfectante, iar doamna de serviciu spală podeaua în salon de două ori pe zi, menționează UNFPA într-un comunicat.

În această perioadă însă, nu sunt permise nici vizitele, nici asistarea la naștere, astfel că pe coridoare persistă o liniște profundă. „Din când în când, doar câte un bebeluș anunță că vrea să fie hrănit”, spune proaspăta mamă.

Nina a reușit să meargă la ultima consultație pe data de 16 martie, chiar în prima zi când în țara noastră toate unitățile comerciale fuseseră obligate să-și suspende activitatea, cu excepția farmaciilor, magazinelor alimentare și a benzinăriilor.

„Unde să nasc?”. Aceasta era una dintre principalele preocupări ale viitorilor părinți. Analizau toate scenariile posibile din timpul nașterii, precum și modul în care sunt dotate maternitățile, mai ales în asemenea perioadă.

„Mă gândeam să nasc în orașul Criuleni. E aproape de satul de baștină. În plus, doream să nasc cât mai departe de Chișinău, unde erau înregistrate cele mai multe cazuri de infectare. După multe analize, am decis să nasc la Chișinău. Maternitățile de stat sunt echipate corespunzător, inclusiv pentru situații imprevizibile din timpul nașterii”, a explicat tânăra mămică.

Nu reușise să-și procure toate cele necesare pentru perioada post-natală, astfel că viitorii părinți au apelat la cumpărăturile online. Procesul este anevoios, spune ea, deoarece puține magazine conțin, într-un singur loc, toate cele necesare pentru naștere și perioada postnatală. În bagajul de maternitate a fost strecurat și un flacon cu soluție dezinfectantă.

O altă preocupare a femeilor însărcinate și a celor cu copii mici este necesitatea de a se plimba în aer liber. Femeia a observat, bunăoară, că există o lipsă de înțelegere a acestei nevoi din partea societății. Personal, nu a avut parte de niciun incident, dar a citit în grupurile pentru părinți situații când mamele cu copii mici au fost criticate pentru că au ieșit în parc cu copiii, chiar dacă au păstrat distanța socială.

„Cel mai bine e să ne păstrăm calmul și să respectăm metodele de protecție”

Până în prezent, nu există studii care ar demonstra că femeile însărcinate sunt mai predispuse la COVID-19, decât alte categorii de persoane. Cu toate acestea, sarcina aduce cu sine o serie de modificări fiziologice care ar putea face unele femei gravide mai sensibile la infecțiile respiratorii virale, anunță Fondul ONU pentru Populație.

Nina povestește că, într-adevăr, starea de alertă națională trezește frici. Însă și-a păstrat calmul, pentru că e cea mai potrivită stare pentru făt. A citit și studii despre noul tip de coronavirus, a urmărit situația din țară și de peste hotare, dar a observat că, în tot acest flux informațional, se strecoară și știri false care doar urmăresc scopul de a trezi panică:

„Dacă nu putem schimba ceva, de ce să ne agităm? Cel mai bine e să respectăm metodele de protecție, să ne informăm corect și să ne pregătim de venirea pe lume a bebelușului. Urmăresc câteva surse de informare naționale, pe care le consider veridice, precum și câteva internaționale, astfel reușesc să filtrez informația”.

Nina și Grigore mai au acasă un copil, fiica Gabriela, de 5 ani. Pentru a evita orice sursă de infectare, părinții au renunțat la vizitele rudelor și ieșirile în parc. În blocul în care locuiesc sunt doar șase apartamente și doar ei au copil mic.

Orele întregi pe care le petrecea afară sau pe terenul de joacă cu alți copii se rezumă acum la 1-2 ore pe zi în curte doar cu părinții: „Gabriela dă dovadă de multă înțelepciune și răbdare. Când ieșim în curte, de obicei face antrenamente de mers cu bicicleta sau se dă cu trotineta. În casă organizăm tot felul de activități educative, în care ne implicăm ambii – și eu, și Grigore (atunci când vine de la serviciu) – colorăm, confecționăm, citim și gătim”.

Acum, după externare, Nina are un motiv în plus să asculte cu strictețe toate recomandările medicilor. În familia ei, regulile sunt respectate de toți – evită orice contact cu persoanele din exterior, nu-și ating fața fiind afară, își spală frecvent și corect mâinile cu apă și săpun, aerisesc casa, consumă mai multe verdețuri și legume în stare proaspătă.

Cum e să fii însărcinată și să dai naștere pe timp de pandemie? „Complicat pentru mine care sunt activă, dar învăț să am mai multă răbdare și să valorific diferit timpul”, spune cu încredere Nina.

Spitalul Clinic Municipal Nr. 1 deservește femeile însărcinate în mod obișnuit

În situația Ninei se află circa 7.800 de femei din întreaga țară, care sunt la evidența medicului de familie și, în curând sau peste câteva luni, vor deveni mame.

Medicul obstetrician-ginecolog Cristina Ipati atenționează că, în Spitalul Clinic Municipal Nr. 1, nu sunt internate paciente cu semne de gripă sau suspecție la COVID-19. În secțiile Unitatea primiri urgențe și Patologia gravidității, medicii sunt echipați inclusiv cu viziere, doar în scop de protecție.

În această maternitate, gravidele și parturientele, au parte de asistență medicală în mod obișnuit. Fiecare femeie care ajunge la maternitate este supusă unei verificări minuțioase, întâi de toate, în ambulanță – îi este măsurată temperatura și tensiunea arterială, este notat istoricul călătoriilor. Doar dacă au febră sau suspecție la COVID-19, femeile sunt redirecționate imediat la Maternitatea Nr. 2.

După ce ajung la spital, le mai este măsurată o dată tensiunea și temperatura. Toate femeile însărcinate sunt verificate o dată la aptru ore.

De menționat că, până la această oră, în Republica Moldova, 38 de femei însărcinate au fost diagnosticate cu COVID-19, dintre care 27 au fost externate. Celelalte 11 viitoare mame se află la Maternitatea nr. 2 din Chișinău, care este un spital strategic unde sunt transferate femeile însărcinate care prezintă suspiciuni sau sunt deja  diagnosticate cu COVID-19. În niciun caz nu au survenit complicații.

 

Distribuie articolul: