O țară cu o istorie vinicolă milenară. Așa este descrisă Republica Moldova într-un articol al publicației Forbes. Jurnaliștii americani povestesc despre amalgamul de soiuri struguri, dar și despre cele mai mari colecții de vin din lume, care se află în țara noastră. În același timp, Republica Moldova este recomandată ca „o destinație turistică unde puteți avea o vacanță extraordinară”.

Autorii articolului precizează că Republica Moldova are peste 100 de mii de hectare de podgorii, ceea ce constituie cea mai mare  suprafață de terenuri de viță de vie în raport cu suprafața totală a țării.

„Nu e de mirare că industria vinicolă este importantă pentru economie”, punctează presa.

„De ce este Moldova mai puțin cunoscută pentru vinurile sale?”. Este întrebarea la care au răspuns jurnaliștii americani. 

„Republica Moldova are o istorie  de vinificație foarte lungă. Dar o istorie milenară nu este suficientă. Vinurile moldovenești au fost ascunse de restul lumii timp de aproape 50 de ani, când țara făcea parte din Uniunea Sovietică. Atunci R. Moldova a produs cantități uriașe de vin. În 1980 suprafața viticolă era puțin peste 200 de mii de hectare, ceea ce este enorm pentru o țară atât de mică. Cu toate acestea, la mijlocul anilor 1980, președintele sovietic Mihail Gorbaciov și-a lansat campania anti-alcool. Industria vinicolă din Moldova a suferit sever. Aproape o treime din viile au fost ridicate”, se arată în articolul Forbes.

Eforturile de reformare a sistemului vinicol au început când Rusia a emis un embargo asupra importului de vinuri moldovenești.

„Acestea au fost momente dificile pentru multe vinării. Mulți au falimentat și mulți oameni și-au pierdut slujba”, a spus Arcadie Fosnea, vinificator la Château Vartely.

„Pierzând Rusia, vinificatorii trebuiau să se îndrepte spre alte piețe și să dezvolte strategii noi. Astăzi, Moldova exportă în 50 de țări diferite. Polonia, România, Republica Cehă și Slovacia sunt piețe importante, iar SUA, Asia și Europa de Vest încep să aibă un impact. Pentru mulți exportatori este important ca piața internă a vinului să fie mică”, spun jurnaliștii.

Autorii articolului au ținut să menționeze și despre diversitatea soiurilor de struguri care se regăsesc în Republica Moldova.

„Moldova are câteva soiuri de struguri locale foarte interesante. Struguri precum Feteasca Albă, Feteasca Regală, Rara Neagră și Viorica. Ele dau un caracter distinct și unic vinurilor. Cu toate acestea, în prezent, soiurile de struguri „internaționale” domină în cantitatea de producție”, se arată în articol.

Cei de la Forbes au scris și despre vinăriile din țară: „Astăzi Republica Moldova dispune de vinării de toate dimensiunile. Cele mai mari sunt cele „Cricova” și „Mileștii Mici”. Ambele au pivnițe impresionante de vinuri subterane. Acestea sunt, de fapt, cariere de piatră vechi care au fost transformate în „fabrici de vin” în perioada sovietică, în anii 1960. Acum, turiștii vin aici pentru a admira cele mai mari colecții de vinuri din lume”, se precizează în material.

Citește articolul integral despre Republica Moldova aici

Sursa

Distribuie articolul: