Astmul bronșic este una dintre cauzele principale ale morbidităţii cronice și mortalităţii din întreaga lume. Pe întreg globul pământesc Ziua mondială a astmului este marcată în prima zi de marţi a lunii mai.

Sărbătoarea își propune să sensibilizeze populația cu privire la această afecţiune, să informeze despre metode de tratament, măsurile de profilaxie și implicarea activă a pacientului în monitorizarea evoluției bolii, notează AGORA.md.

De cele mai multe ori astmul nu poate fi vindecat, dar cei diagnosticați cu această afecțiune pot duce o viață normală, care poate fi și foarte activă.

Totuși, specialiștii susțin că este important să fie respectate câteva reguli simple. Printre acestea se numără administrarea corectă a medicamentelor prescrise de medic, evitarea fumului de țigară și mediile poluate, dar și respectarea regulilor de profilaxie legate de expunerea la praful de casă.
La nivel mondial, 300 milioane de persoane suferă de astm bronşic. Astmul este mai frecvent în copilărie şi după 40 ani. Se estimează că în Republica Moldova sunt peste 160 mii de astmatici, aproximativ 4,0% din populaţie.