Corina Gulea și-a propus să încerce o tehnică nouă de vopsire a ouălor de Paște, iar rezultatul obținut este impresionant. Gospodina le-a împărtășit prietenilor virtuali metoda încercată de ea, iar noi transmitem „secretul ouălor fantastice” cu efect de marmură.

Ingredientele pentru ouă „fantastice” :

  • sfeclă
  • varză roșie
  • ceai de flori de hibiscus
  • turmeric
  • usturoi (se folosește doar sucul din câțiva căței)
  • oțet de masă 9%
  • ouă degresate (cu săpun pentru copii sau alcool)

ustensile:

  • foi pentru aurire (se găsesc în artmagazine, eu am găsit la Crafti, sunt în culori diferite metale- aur, argint, cupru)
  • câteva pensule cu fir moale și mai rigide
  • multe vase, timp și o pereche de mâini (sau mai multe perechi)

Preparare:

„Puteți colora ouăle după bunul plac. Vă povestesc cum am pregătit eu”

Sfecla și varza se taie bucăți sau se dă prin răzătoare. Pregătim 4 cratițe pentru coloranți.

Pentru ouă albastre, punem varza în cratiță, turnăm apă și punem cratița la fiert. După ce fierbe, adăugăm ouăle de temperatura camerei ca să nu crape, le fierbem 10 minute după care le lăsăm să se răcorească în cratița cu colorant.

La fel procedăm cu sfecla (am mai adăugat niște coji de ceapă) pentru a obține culoarea roșu-maronie.

Pentru ouă galbene, în 0,5l apă am adăugat 3 linguri de turmeric. După ce apa dă în clocot, am adăugat ouăle și le-am fiert în acest amestec, după care am adăugat o linguriță de oțet.

Pentru ouă albastre-indigo, într-o cratiță cu apă clocotindă am adăugat 70 grame de flori de hibiscus și ouăle totodată. Apa se colorează rapid. După ce au fiert toate ouăle și s-au răcit, verificăm cât de mult s-au vopsit, dacă se dorește o culoare mai intensă, se lasă pentru mai multe ore în colorant la frigider. Eu am scos unele mai devreme, altele mai târziu și am obținut diferite nuanțe. Pentru un pigment mai puternic se pregătește un amestec mai concentrat, adică cu mai puțină apă. Dar țineți minte că ouăle trebuie să fie acoperite complet de apa colorată.

După ce obținem culoarea dorită, le clătim ușor sub un jet de apă, dar fără a le roade! Iată un ou interesant obținut din pigmentul florilor de hibiscus.

Pentru că îmi doream ouă vopsite neuniform, am făcut în felul următor: în 2 linguri de apă am dizolvat o linguriță de sare de lămâie și cu pensula înmuiată în acest acid am făcut „desene” pe ouă. După 3 minute le-am clătit din nou. Pe unde am dat cu pensula, pigmentul s-a decolorat ușor.

Iată un ou albastru (varză roșie) desenat cu sare de lămâie.

„Am ajuns la etapa cea mai artistică – la aurire

In artmagazine găsiți foi pentru aurire – sunt niște foițe imitație de aur, se folosesc în pictură și pe larg la poleirea icoanelor – în engleză „gold leaf”, în rusă „поталь”. Aceste foițe sunt extrem de subțiri și se lipesc pe suprafețe cu un adeziv special pe care în cazul ouălor nu-l putem folosi.

De aceea, pentru ca ouăle să fie comestibile, în calitate de adeziv eu am folosit sucul de usturoi, am pisat câțiva căței într-o bucată de tifon steril și am stors sucul.

Am uns ouăle cu pensula înmuiată în suc de usturoi, nu în întregime ci doar pe alocuri, voi puteți face ouă în buline, în flori sau simboluri, dungate sau tărcate, oricum doriți.

După asta aplicați atent foița pe suprafața oului și cu ajutorul pensulei tapetați ușor deasupra. Foițele aurite sunt foarte fragile, în proces se rup cu ușurință, tapetați doar in locurile unde ați dat cu pensula, restul de foițe se îndepărtează cu o pensulă cu fir mai rigid făcând mișcări circulare. Foița se va lipi doar în locurile unse, restul se desprinde în fulgi mărunți.

„Sper să vă prindă bine, timp mai este, reușiți cu siguranță!”, le încurajează pe gospodine autoarea acestor ouă „fantastice”!

După cum observăm, rezultatul este impresionant: ouă cu efect de marmură și detalii aurite! Picii  voștri vor fi încântați să le descopere, iar gospodinele vă vor cere neapărat rețeta!

Vă dorim un Paște fericit! 

Foto: Facebook.com/CorinaGulea