Doar un medic profesionist poate deveni un bun consilier și ajutor pentru mămici sau viitoarele mămici în călătoria minunată a alăptării. De data aceasta, medicul obstretician – ginecolog, Dorina Darii ne vorbește mai multe despre problemele întâlnite în alăptare: startul greşit în alăptare, poziţionarea greşită la sân, mastita, infecţia mameloanelor, luarea în greutate, diversificarea timpurie, relactaţia, alăptarea în afara casei, refluxul gastro-esofagian, alergiile, alăptarea în timpul nopţii, oboseala mamei, presiunea celor din jur atunci când mama depăşeşte un an de alăptare.

Medicul oferă mai multe detalii despre recomandările general valabile pentru orice viitoare sau proaspăta mămică cu privire la alăptare și în același timp menționează că un factor important este iformarea viitoarei mămici.

„Recomandarea principală este ca mama să se informeze înainte de naştere despre alăptare. Este necesar să înţeleagă cum se produce laptele matern, să cunoască poziţiile de ataşare corectă la sân şi să cunoască semnele – să „citească” bebeluşul. Este important pentru mamă ca să vadă şi alte mame alăptând sau să cunoască experienţele altor mame în alăptare şi să preia ceea ce îi convine şi se potriveşte ei şi bebeluşului”, povestește Dorina.

 

Aceasta nu în ultimul rând accentuiază recomandările Organizației Mondiale a Sănătății cu privire la durata alăptării exclusive.

„Recomandarea OMS şi UNICEF prevede ca alăptarea exclusivă să dureze până la 6 luni, iar apoi să fie continuată, alături de o diversificare corectă, până la vârsta de 2 ani sau mai mult. Recomandările sunt bazate pe studii ştiinţifice”, spune specialista.

Dorina Darii ne descoperă și până la ce vârstă este recomandată alăptarea în general și când este momentul oportun pentru copil să treacă la mâncarea de familie.

„Recomandarea OMS şi UNICEF prevede ca alăptarea exclusivă să dureze până la 6 luni, iar apoi să fie continuată, alături de o diversificare corectă, până la vârsta de 2 ani sau mai mult. Recomandările sunt bazate pe studii ştiinţifice”, povestește aceasta.

 

Pentru a face o concluzie, medicul accentuiază despre faptul că durata de alăptare este în strânsă legătură cu fiecare copil în mod individual, iar înțărcarea acestuia să se întâmple în momentul când copilul este pregătit.

„Durata optimă a alăptării depinde de nivelul de dezvoltare a fiecărui copil, de energia şi timpul pe care mama este dispusă să îl aloce acestei activităţi, precum şi de relaţia dintre cei doi. Dar, toate cercetările susţin recomandarea ca alăptarea să continue la cerere şi după 1 an, dacă se poate și până la 2 ani sau chiar mai mult, iar înţărcarea să se producă atunci când copilul este pregătit”, spune medicul.

SURSA