Când merge la maternitate, viitoarea mamă este preocupată de o listă întreagă cu tot ceea ce trebuie să aibă cu ea, la naștere și imediat după. De la scutece, traverse, haine pentru copil și până la obiecte de îngrijire pentru micuț, geanta de maternitate poate conține și obiecte pe care, consultanții în alăptare, de obicei, ne recomandă să le evităm: suzete, biberon și chiar un amestec praf. De ce nu avem nevoie de ele în primele zile de viață ale copilului și cum să evităm tentația alimentației artificiale, ne sugerează consultanta în alăptare, Olga Gutium.

Nu cheltuiți banii degeaba

„Din păcate, în societatea noastră, suzeta este un simbolul bebelușului, iar suzetele sau biberoanele devin foarte des cadouri înainte de nașterea unui copil. O să vă explic pentru ce sunt aceste articole și de ce NU trebuie să cheltuiți bani și să le cumpărați înainte de nașterea bebelușului. Una dintre recomandările OMS cu privire la alăptarea cu succes este să nu folosiți alte obiecte de supt, cum ar fi suzeta sau biberonul cu formulă. Este important să știm că procesul de supt a unui biberon sau a suzetei diferă cu mult de procesul de supt din sânul mamei. Atunci când aceste obiecte apar în viața unui copil, există mai multe riscuri în ceea ce privește alăptarea. Aceste mecanisme, fiind diferite, conduc bebelușul la confuzia suptului și, ca urmare, atașamentul la sân este perturbat. Alăptarea devine dureroasă pentru mamă, sânul este golit doar parțial, o parte din alăptare este înlocuită de suzetă, în consecință: mama are risc de lactostază și copilul nu primește nutriția necesară. Anume așa apare furia laptelui, sânul tare și refuzul copilului de a mai fi alăptat. Nu întotdeauna, dar foarte des”, explică Olga Gutium.

Olga Gutium

Puteți lăsa bebelușul și non-stop la sân

„Chiar și în cazul în care refuzul sânului nu se întâmplă, mama va face foarte des lactostaza, cam la fiecare 2-3 săptămâni. Și acest lucru se datorează faptului că bebelușul nu este aplicat corect la sân, nu suge sânul efectiv, cauza fiind prezența biberonului în viața lui. Indiferent cât de mult scriu producătorii de suzete și biberoane că acestea repetă forma sânului, nu este așa – orice biberon și suzetă este doar un biberon, iar bebelușul suge sânul. Este un aspect de care trebuie să ținem cont foarte mult. În aceste prime zile, când procesul de alăptare abia începe și se îmbunătățește cu fiecare atașare la sân, este foarte important ca bebelușul să alăpteze sânul foarte des și să fie aplicat cât mai des posibil”, spune consultanta în alăptare.

Fugiți de tentația suzetei

„În primele zile de viață ale bebelușului, când există colostru, este foarte important să hrăniți frecvent pentru a evita întărirea sânilor sau sfârcurile fisurate. Cu o suzetă cu tine în geantă vei fi întotdeauna tentată să o folosești. Mămicile sunt deseori îngrijorate de faptul că laptele nu vine imediat și, desigur, prima soluție ușoară este să ai o sticlă la îndemână. Vă rog un lucru să înțelegeți: nimeni nu are lapte în primele zile după naștere, există colostru și acesta este foarte puțin. Însă efectiv doar 5 ml să fie și el deja e suficient ca hrană pentru un nou-născut. Da, în primele zile e nevoie să alăptați de cel puțin 12 ori pe zi și, de preferință, timp mai îndelungat. Astfel veți stimula și lactația să vină”, ne recomandă Olga Gutium.

Nu vă grăbiți la formula de lapte

„Este necesar să înțelegem că este normal să fie puțin lapte în primele zile după naștere și nu este nevoie să vă grăbiți și să oferiți bebelușului biberonul cu amestec. Natura a prevăzut totul – bebelușii nou-născuți au nevoie de colostru exact în cantitatea care este. În cel mai urgent caz, farmacia funcționează non-stop și puteți cumpăra orice doriți la necesitate. Dar să cheltuiți bani în avans pe articole care nu numai că nu sunt necesare în principiu, dar prezintă și un potențial periculos pentru alăptare, cu siguranță nu merită. Le doresc mămicilor naștere ușoară și alăptare cu succes”, a mai spus în final Olga Gutium, consultată în alăptare, expert OMS în alăptare pentru Republica Moldova.

Distribuie articolul: