Acum o săptămână, aflam că un bebeluș de numai opt zile a fost salvat de medicii de la Spitalul de Urgență din Chișinău după ce s-a înecat cu laptele matern. În acest material, consultanta în alăptare Olga Gutium explică ce trebuie să facă mămicile ca să prevină asemenea situații. Facem notițe și reținem!

În primul rând, este vital ca nou-născutul să fie atașat corect la sân, indiferent dacă mămica optează pentru poziția culcat sau așezat. 

„Este important ca nou-născutul să fie întors cu fața și corpul spre mamă, să fie cât mai strâns lipit de aceasta, capul și corpul fiind poziționate pe o linie dreaptă. În așa mod, corpul copilului are susținere, iar la începutul atașării bebelușul trebuie adus la sân cu năsucul spre sfârc. Mai întâi se aduce bărbia copilului la areola sânului (suprafața întunecată din jurul sfârcului), astfel încât nou-născutul să nu apuce doar sfârcul, cauzând durere mamei. Cel mai comod este să alăptezi bebelușul în poziția așezat, dar nici poziția culcat nu este rea, dimpotrivă. Îi oferă șansa mamei să se odihnească. De ajutor sunt și pernele speciale pentru alăptare, dar nu obligatorii. Ele oferă susținere în cazul în care alăptarea durează peste o oră. Mâinile mamei nu obosesc atât de mult, fiind lăsate relaxate pe pernă.”

breastfeeding_techniques_2

Foto: ABC

Deci care sunt regulile de respectat în timpul alăptării?

„Principala regulă e că noi atașăm copilul la sân și nu îi „ băgăm” sânul copilului în guriță. E bine să nu acoperim năsucul bebelușului cu sânul, deci nu trebuie să stea prea sus copilul, căci ar fi un semn și al faptului că suge lapte neeficient. Copilul trebuie coborât sub sân, ca năsucul să fie liber și doar să atingă sânul. Este important să nu îi fie apăsată ceafa, iar susținerea capului se face de sub gât, sub urechiușe, astfel încât bebelușul să nu poată lăsa capul în spate.”

Așadar, unul din principalele motive pentru care poate surveni înecul cu lapte este atașarea greșită la sân. Se mai poate întâmpla că bebelușul se naște cu „limba legată” , ceea ce nu îi permite să sugă laptele matern corect. Bebelușul, în mod normal, folosește limba, gingiile și obrajii ca să mănânce. De aceea este bine să se intervină chiar la mternitate pentru relaxarea frenului lingual, deci înlăturarea excrescenței care ține limba fixată. Mămicile să nu își facă griji, nu este o procedură dureroasă.

1-frenul-lingual-5737-b

Foto: sunmamica.ro

Mai este important ca bebelușul să fie culcat pe o suprafață înclinată la 30 de grade. Dacă bebelușul doarme în pătuc, atunci sub saltea să fie pusă o pernă astfel încât să fie asigurat acest unghi de 30 de grade. Copilul este culcat pe spinare, iar capul trebuie neapărat sucit într-o parte. Prin urmare, nu este obligatoriu ca bebelușul să fie ținut pe verticală după alăptare, mai ales dacă a adormit în timp ce mânca. E suficient să respectați regula unghiului de 30 de grade. 

Jetul de lapte nu este o cauză a înecului. Bebelușul se poate îneca indiferent de puterea jetului de lapte, mai ales dacă s-a născut prematur, cu o greutate mică sau cu patologii ale căilor respiratorii. 

 

Abdominal thrusts for an infant: 2 steps From: 89829_2, 89829_3 References and Research (Baby only): 1. Philip Bartlett, MD (California Pacific Medical Group) 2. British Red Cross. (2007.) First aid tips (babies, 1 year old and under). Image retrieved @http://www.redcross.org.uk/standard.asp?id=72352 (accessed 10 December 2007) 3. NHS Direct. (2007.) What should I do if a baby is choking? http://www.nhsdirect.nhs.uk/articles/article.aspx?articleId=2300 (accessed 10 December 2007)Dacă este atașat corect, riscul de a se îneca se reduce la minim, dar nu se exclude. Dacă se îneacă bebelușul, nu panicați și interveniți așa cum vedeți în imagini. Mai întâi, interveniți cu lovituri pe spate, iar dacă manipulările date nu dau rezultate, atunci întoarceți copilul cu fața spre dvs și acționați în regiunea de deasupra abdomenului, dintre coaste.

La final, mai accentăm un detaliu. Un nou-născut nu trebuie să doarmă neîntrerupt, strâns, mai mult de 3-4 ore!!!

„Din păcate, multe mămici sunt induse în eroare de cei din jur, li se spune că e foarte bine atunci când nou-născutul doarme mult. Adevărul este însă că nou-născutul nu trebuie să doarmă mai mult de 3-4 ore neîntrerupt, căci nu se va trezi dacă i se va face foame așa cum se întâmplă în cazul unui bebeluș de 3 luni. Somnul adânc și îndelungat e periculos în cazul unui nou-născut, căci sistemul nervos încă nu este pe deplin dezvoltat și el nu își poate controla respirația, bătăile inimii. Poate surveni așa-zisa „moarte subită”. Apropo, statistica arată că moartea subită intervine mult mai rar, atunci când nou-născutul doarme cel puțin în aceeași odaie cu părinții. El „împrumută” ritmul cardiac de la mamă, îi urmează ritmul. Părinții trebuie să aibă grijă ca bebelușul să nu cadă într-un somn profund, îndelungat. După 3-4 ore trebuie să îl trezească, iar mămica neapărat trebuie să îl alăpteze. Anume alăptarea frecventă asigură respirația corectă și siguranța copilului.”

Alăptarea în pat și dormitul cu nou-născutul în patul părinților, a fi sau a nu fi? Noi am scris anterior despre mai multe cazuri de asfixiere survenite la noi în țară, dar și peste hotare, când mama adormea și îi bloca nou-născutului căile respiratorii, evident fără să vrea. 

„Organizația Mondială a Sănătății recomandă ca nou-născuții să se afle non-stop lângă mama, după posibilitate să doarmă împreună cu ea, subliniind că atât timp cât mama nu folosește medicamente puternice și este fizic sănătoasă riscul de asfixiere se reduce la minim.  Să dormi sau să nu dormi cu nou-născutul este decizia fiecărei familii în parte. Este important însă să fie create condiții  pentru maximă siguranță. Dacă doarme în același pat cu părinții, nicidecum să nu fie culcat între părinți. Mama să nu ia copilul în pat dacă folosește preparate puternice, cu efect de somnolență. Mai este esențial ca ambii părinți să nu fi servit alcool sau să fi fumat. Dacă bebelușul doarme în pătucul său, atenție, trebuie asigurat cu un spațiu liber de jucării, perne, cearșafuri în plus și salteaua trebuie să fie tare. E la modă să acoperi balustradele pătucului cu tot felul de cearșafuri cu fundițe și croieli sofisticate. Toate acestea pot duce la sufocarea bebelușului, de aceea renunțați la ele.”

Citește și:  „Am pierdut laptele…” Află din interviul cu Olga Gutium cum poate fi recuperat laptele matern

Olga Gutium este consultantă licențiată în alăptare, cu un stagiu de 5 ani. Mai este mamă a trei copii, toți fiind alăptați la sân. Experiența Olgăi la acest capitol este de aproape 7 ani. Pentru mai multe informații și ajutor contactați consultantele proiectului „Mămica alăptează”.