Natalia Bulat e stabilită cu întreaga familie de mai bine de trei ani în Portugalia. Mamă a doi băieți (9 ani și, respectiv, 9 luni), Natalia a trecut prin două experiențe de alăptare frumoase, despre care s-a împărtășit și cu mamele care ne citesc zi de zi.

„La momentul actual îmi dedic tot timpul meu creșterii și educării copiilor, în special celui mic pentru că este sugar. Am acceptat cu drag să fiu parte a proiectului fotografic „Mămica alăptează”, organizat de Natalia Botnari în colaborare cu fotograful Denis Radu, pentru că sunt în proces de alaptare a celui mic și în plus este o frumoasă ocazie, atât pentru mamă cât și pentru copil de a reda în poze această relație specială”, dezvăluie Natalia.

„În cazul meu, am ales cu ambii copii să alaptez exclusiv până la vârsta de 6 luni. Am optat pentru alaptatul la cerere, ceea ce a constituit doar avantaje pentru mine și bebe, atât la inițierea cu succes, cât și la stabilizarea alăptării. Cu băiatul mai mare acest proces a durat 1 an și 6 luni, perioadă de care îmi amintesc cu drag și nostalgie. Fiecare experiență este diferită, cum e și firesc, dar totodată foarte frumoasă”, recunoaște mămica celor doi băieței.

„Ca viitoare mamă, fiind însărcinată cu primul copil, m-am informat cât am putut despre procesul alăptării pentru că îmi doream extrem de mult să alăptez. Nici n-am luat în calcul opțiunea formulei de lapte pentru alimentarea bebelușului. Desigur aveam o mulțime de  temeri: că nu voi reuși, că nu voi avea lapte sau că pot apărea anumite probleme care ar crea obstacole în alăptare. Într-un final mă bucur enorm că am reușit, cu toate că nu a fost deloc ușor, dar asta mai puțin contează”, spune Natalia Bulat.

Masaj, răbdare și efort continuu

„Îmi amintesc că începutul a fost complicat, cu dureri, cu 3 zile de stat în maternitate fără lapte, lactația instalându-se la ambii copii abia în ziua a patra după naștere. Ca după asta să mă confrunt cu „furia laptelui”. Am depășit aceste momente dificile  datorită mamei mele, care mi-a fost alături în această perioadă, mi-a oferit sprijin și suport, m-a îndrumat cu sfaturi și căreia vreau să îi mulțumesc pe această cale. În mare parte m-a ajutat masajul, răbdarea și efortul depus zi de zi timp de câteva săptămâni bune până bebe începe a mânca mai mult. Am avut încredere în mama-natură și în bebe care vine pe lume cu instinctul său, de a mânca laptele matern”, povestește tânăra mămică.

Femeia recunoaște că la al doilea copil totul a fost puțin mai simplu, având deja o experiență și știind ce are de făcut și care sunt pașii de urmat.

„Pentru mine alăptatul reprezintă mai mult decât beneficiile nutrienților necesari pentru creșterea și dezvoltatrea armonioasă a copilului. Alăptatul înseamnă iubire pură, afecțiune, grijă, căldură, gingășie și nu în ultimul rând confort emoțional, atât pentru mine ca mamă, cât și pentru bebe. În plus, alăptatul este o comoditate, în special noaptea, laptele matern fiind la îndemână oricând și la temperatura potrivită.  Deasemenea este de mare ajutor și în perioadele apariției dinților și a puseelor de creștere, pentru noi a fost o salvare în asemenea momente. Știu că fiecare femeie trăiește această experiență într-un mod extrem de personal și sunt sigură că perioadă de alăptare este o experiență unică și împlinitoare”, mai adaugă în final Natalia Bulat.

Foto: Denis Radu