Ciocolatierul Ana Egorova are 28 de ani. Ar fi trebuit să devină profesoară de informatică și economie, dar cele 6 luni lucrate la școală în timp ce își făcea studiile la Universitatea Pedagogică din Odessa au pus capăt carierei de profesor. Fiind studentă, nu a rezistat ritmului alert și și-a dat demisia, fără ca să mai revină vreodată la această meserie. Mereu însă i-au plăcut copiii, dragostea pentru proprii copii a apropiat-o de ciocolata raw vegană, care nu conține zahăr alb sau coloranți artificiali.

 „Primul meu copil avea probleme grave de sănătate. Și pentru că nu voiam să îl lipsesc de deliciul care aducă plăcere, căutam alternative sănătoase. Până în ianuarie 2017 tot adunam rețete gustoase, care să aducă doar beneficii corpului și sufletului. Am urmat cursurile Nataliei Spiteri și m-am cufundat în atmosfera fericirii, a aromelor de ciocolată. Acum și copiii mei nu se joacă cu plastilina, ci fierb ciocolată în cratițe. Iar când ei dorm, eu fac vrajă în bucătăria noastră. Cel mai curios este că în copilărie, nici măcar torturile pregătite pentru ziua mea de naștere nu le mâncam, iar ciocolata neagră pe care o găsim în comerț nu îmi plăcea pentru că este amăruie. Astăzi, însă, deși pregătesc ciocolată cu lapte fără a folosi lactate, mie îmi place cel mai mult ciocolata neagră de 75 %. E foarte gustoasă, credeți-mă! Toate ingredientele sunt de proveniență vegetală și au marcajul raw/organic, uleiul de cacao este nerafinat și presat la rece, praful de cacao nu este prăjit, deci e crud.”

Foto: facebook.com/tanya.fiodorova

Natalia Spiteri, de la care Ana a învățat să facă ciocolată este discipola ciocolatierilor faimoși din Anglia și SUA. Pregătește ciocolată raw vegană, torturi, deserturi și înghețată mai bine de 10 ani. Este autoarea unui curs online de pregătire a ciocolatei raw vegane.

„Așa cum sunt mamă, am acces deocamdată doar la cursuri online. Natalia e un învățător extraordinar, ne răspunde la toate întrebările, ne acordă ajutor și lămuriri oricând. În ciocolata mea nu veți găsi zahăr alb. Folosesc zahăr de cocos sau xylitol. Xylitolul se recomandă persoanelor care suferă de diabet zaharat sau celor care pur și simplu nu vor să folosească zahărul. Are proprietăți antifungice. Aici mă refer la Candidă, acel tip de ciupercă ce se hrănește cu zahăr în interiorul organismului. Xylitol mai este un remediu natural împotriva cariilor. În ciocolata mea nu veți găsi nici lapte de vacă. Nici praful de cacao, nici nucile nu sunt prăjite.”

Foto: facebook.com/tanya.fiodorova

Ciocolata neagră se face din 3 ingrediente: ulei de cacao, praf de cacao și zahăr de cocos. Există anumite norme la pregătirea ciocolatei, și anume la temperare nu se depășesc 45 de grade Celsius. Ana nu depășește 42.

„Folosesc zahăr de cocos, deoarece alți substituenți cum sunt mierea sau siropurile nu vor funcționa. Legile fizicii spun că uleiurile și lichizii nu sunt compatibili. Apropo, ciocolata pe care o pregătesc eu are termenul de valabilitate de 3 luni. Fac ciocolată neagră, de 75 %, pe bază de zahăr de cocos, apoi neagră de 80 %, pe bază de xylitol, cu lapte pe bază de zahăr de cocos (fără urme de lactate), ciocolată caramac pentru copii, cu gust de caramelă, fără praf de cacao.”

Savurând ciocolata Anei, puteți ușor să vă împiedicați de migdale, caju, cedru și alte nuci, fructe uscate (stafide), boabe de cacao și ardei chilli, nuci grecești și scorțișoară, ghimbir, hrișcă verde, mentă, arahide, banane, pomușoare goji.

„Ciocolata albă o folosesc mai mult pentru decor, de asemenea e din ulei de cacao, nici vorbă de lapte praf. Cea mai frumoasă ciocolată este cea colorată, pentru care folosesc doar coloranți naturali, de exemplu pentru culoarea roșie folosesc praf crud de sfeclă. Nu vă faceți griji, asta nu schimbă gustul ciocolatei.”

Ana mai face și torturi raw vegane, fără ouă, făină și fără coacere. Vă întrebați cât costă porția dulce de sănătate? Dacă vorbim despre ciocolată atunci 15 grame costă 25 lei, 40 grame – 50 lei, iar un set minim de bomboane, din 6 bucăți, costă 180 de lei. Cine sunt clienții fideli?

„Doamnele și domnișoarele care fac fitness preferă ciocolata neagră de 80 % pe bază de xylitol, deoarece conține de 3 ori mai puține calorii decât cea din comerț și contribuie la slăbire. Sportivii au nevoie de proteine, de aceea carmacul este pentru ei, căci conține făină de cocos și praf proteic pe bază de mazăre verde. Într-o zi am văzut o bătrânică procurând boabe de cacao crude. Îi explica altei băbuțe cât de sănătoase sunt și că scad tensiunea arterială.  Așadar, de ce ciocolată raw vegană? Deoarece tot ce este prelucrat termic pierde o parte esențială din beneficiile pe care le pot aduce sănătății. Vitamine și minerale practic nu rămân. Anume în boabele crude de cacao se conține cea mai mare cantitate de antioxidanți, mai mulți decât în orice alte produse ale lumii, mai mult decât în afine și goji luate împreună.  Boabele de cacao dau energie, bună dispoziție, controlează pofta de mâncare și ajută la slăbire. Dar câtă fericire aduc! Sunt o sursă de plăcere sănătoasă!”

Mai multe detalii despre bunătățile Anei găsiți aici: facebook.com/tidbit.md/