Vremea rece de afară aduce cu ea și primele viroze, răceli și stări proaste de sănătate. Schimbul de temperaturi influențează direct starea de bine a organismului uman. Apare deficitul de vitamine, imunitate slabă și predispoziție înaltă de a te îmbolnăvi.

Dar cei mai expuși riscului sunt cei mici. Sistemul imunitar al copiilor nu este complet maturizat. Copiii fiind parte dintr-un grup (grădiniță, școală, echipă, etc.) interacționând cu toții au șanse ridicate de a se îmbolnăvi. Plus la acestea cei mici fac mofturi sau au anumite dorințe în ceea ce privește alimentația. Lipsa fructelor, legumelor în rata zilnică favorizează apariția carenței de vitamine și duce la apariția răcelilor.

Vezi și: Preparatele pentru întărirea imunității – capcane ale companiilor farmaceutice

stratulat1

În Moldova cea mai întâlnită problemă este diagnosticul greșit de pneumonie bacteriană, ajungând să fie cap de serie în morbiditatea pediatrică din țară, scrie pediatrul Mihai Stratulat într-o postare făcută pe grupul de facebook Ask a Doctor.

Factorul care contribuie la diagnosticarea greșită sunt lipsa comunicării dintre medici și imagiști. Aceasta face ca tratamentul să decurgă cu antibiotice de ultimă generație.

Mihai Stratulat vine cu câteva puncte de reper în ajutorul părinților pentru a avea grijă de sănătatea copiilor lor și a-și putea da seama dacă copilul lor are sau nu pneumonie:

1. Pneumoniile se întâlnesc foarte rar, iar pneumoniile pe stânga și mai rar.
2. Diagnosticul de pneumonie pus la radiografie nu este unul întotdeauna veridic.
3. Pneumonia poate aparea ca o complicație abia în a 3-4 –a zi de boală.
4. Dacă copilul tușeste doar, și nu are febră, nu are pneumonie și nu este necesar de făcut radiografie.
5. Dacă copilul a avut câteva zile febra, apoi 1-2 zile nu a avut și apoi a revenit febra – nu este pneumonie, este reinfecție virală.
6. Daca copilul a început să tușească, iar peste câteva zile a apărut febra – nu este pneumonie, este reinfecție virală.

Mihai Stratulat

7. Pentru bebelușii mai mici, hârchâitul din năsuc (care poate să se audă și în piept) și tusa rară – nu este pneumonie. Cauza mai frecventă este fie reflux gastro-esofagian, fie excesul de salivă și mucușori.
8. Pentru cei mai mari, hârcâitul în piept, cu sau fără febră – nu este pneumonie. Este de la exces de muci și salivă sau de la sputa acumulată în bronhii.
9. Pneumonia la copiii nou-născuți în primele 14 zile de viață, poate să decurga fără febră și tuse, inițial cu analize bune, care mai apoi se vor inrautati precum si copilul va prezenta o insuficiență respiratorie (efort la respirație și geamăt respirator) care va progresa rapid.

Autor: Viorica Cioară, stagiară