Nu degeaba e cea mai delicată regiune a corpului tău: vaginul are nevoie de atenție din partea ta, dacă îți dorești să fii răsplătită cu același „tratament” pozitiv. Am adunat cele mai bune sfaturi pentru o bună stare a vaginului.

Folosește prezervativul de fiecare dată când ai un nou partener sexual 

Încrederea nu își are loc aici! Indiferent cum arată tipul acela care te-a înnebunit, cum vorbește sau cât câștigă, e vital ca la primele contacte sexuale să te protejezi folosind un prezervativ. E cel mai eficient mijloc de contracepție care te apără de bolile cu transmitere sexuală și de sarcinile nedorite.

Dar mai există un avantaj al prezervativelor, care poate contribui la sănătatea vaginului tău. Este vorba despre faptul că acestea mențin echilibrul de bacterii bune la nivelul vaginului, ceea ce ajută inclusiv la prevenirea infecțiilor, așa cum este candidoza sau vaginita. Nu lăsa plăcerea să îți întunece judecata și folosește prezervativul de fiecare dată!

Nu uita de vizitele la ginecolog 

Știm că circulă teorii noi care afirmă că, dacă nu ai probleme de sănătate, nu e recomandat să efectuezi prea des controale ginecologice, dar noi considerăm că e vital ca măcar o dată pe an să faci o vizită „de curtoazie” medicului tău (și nu cea obligatorie pentru Papanicolau). Chiar și în cazul în care consultaţia va consta doar într-o simplă conversație, tot va contribui la sănătatea ta intimă.

Poartă lenjerie de bumbac 

Știm că modelele de dantelă sau de satin sunt mult mai apetisante decât „bătrânicioasa” lenjerie de bumbac, dar vaginului tău nu îi pasă de aceste aspecte. Tot ce își dorește este să poată respira în voie, iar lenjeria de bumbac îi oferă acest „privilegiu”. Mai mult, acest material absoarbe și umiditatea, un alt atu esențial pentru sănătatea ta intimă.

Specialiștii te sfătuiesc inclusiv să renunți la lenjeria intimă atunci când este posibil. De exemplu, noaptea poți lăsa regiunea intimă să se aerisească! Evită însă acest gest dacă nu ești foarte sigură de igiena locului în care te afli.

Renunță la dușurile interne

Da, vaginul se curăță singur: nu e o fabulație, ci adevărul! Și este perfect capabil să o facă, așa că nu e cazul să intervii în această chestiune „intimă”. Mediul acestuia are un pH echilibrat și este populat de bacterii benefice care îl păstrează în armonie perfectă. Această stare e însă tulburată atunci când introduci chimicale sau substanțe care nu au ce căuta în vagin. Mai mult, studiile au demonstrat că dușurile interne pot contribui și la apariţia infecțiilor intime, la propagarea bolilor cu transmitere sexuală sau chiar a cancerului.

Evită produsele de igienă intimă parfumate

Nu-ți mai face atât de multe griji: vaginul tău are un miros specific, natural, care nu ar trebui să deranjeze niciun tip. Așa că nu e nevoie să apelezi la spray-uri intime, la geluri parfumate sau la diverse loțiuni frumos mirositoare. Motivul este că vaginul e imediat afectat și sensibilizat de chimicalele din parfum. Apa caldă e suficientă, iar dacă vrei totuși să apelezi și la un gel intim, alege neapărat unul fără parfum.

Nu abuza cu antibiotice 

Să fie clar: nu ne referim aici la tratamentul prescris de doctorul tău pentru a lupta cu infecțiile serioase, ci la obiceiul nostru (și al unor medici, din păcate) de a administra antibiotice pentru tratamentul banalelor răceli. Pe lângă fenomenul rezistenței la efectul antibioticelor, unul dintre cele mai mari pericole ale societății contemporane, aceste greșeli pot perturba inclusiv echilibrul de bacterii benefice din regiunea intimă.

Folosește lubrifiant 

Uscăciunea vaginală e un fenomen tot mai prezent, mai ales că poate fi determinat și de o serie de medicamente, așa cum sunt pilulele contraceptive, antidepresivele sau antihistaminicele. Evită acest fenomen folosind un lubrifiant, pentru satisfacție pe toate planurile pentru vaginul tău.

SURSA: Divahair.ro

Distribuie articolul: