Fericirea nu este un scop ce poate fi atins din prima încercare. Este, mai degrabă, un fel de a fi și de a reacționa în fața diverselor situații care pot apărea în viața de zi cu zi. Împuternicește-ți mintea și descoperă cum „să-ți schimbi cipul” pentru a fi fericită cu tine însuți folosind sfaturile Dayanei Chávez, doctor în psihologie, din SUA.

Fericirea este relativă. Ceea ce te face fericită pe tine nu este sursa fericirii altei persoane și viceversa. Încă nu a fost inventată o regulă sau un manual universal pentru fericirea general – valabilă. Aceasta ține, de fapt, de un stil de viață, pentru că, deși există nenumărate probleme, ai posibilitatea de a alege să „vezi jumătatea plină a paharului”. Într-un articol pentru El comercio, specialista explică care sunt pașii de urmat pentru a-ți reconfigura modul de a vedea viața și a te împuternici să-ți parcurgi propriul drum către fericire.

„Antrenează-ți” respectul de sine

Fericirea începe de la stima de sine. Modul în care te vezi ca persoană sau modul în care te definești, are un impact direct asupra fericirii tale. Din moment ce toți ne folosim rațiunea, lucrăm clipă de clipă și la respectul nostru de sine chiar dacă nu ne dăm seama, întrucât, ca ființe umane, toți suntem capabili de autopercepție. Psihologa afirmă că atunci când avem descrieri negative în adresa propriei persoane, primul lucru care se întâmplă este că atentăm asupra respectului propriu, fapt care se va reflecta într-o stare de nefericire.

A avea o „concepție bună” a sinelui nu înseamnă să te înșeli pe tine însuți. Înseamnă să fii pozitivă într-un mod realist. Aceasta constă în aplaudarea propriilor virtuți și recunoașterea aspectelor care pot fi îmbunătățite. Conform specialistei, concentrarea pe lucrurile pozitive și depunerea efortului pentru minimizarea celor negative este un excelent exercițiu de creștere a nivelului stimei de sine.

Nu fi prea dur/ă cu tine

Să te concentrezi pe tine, pe succesele și greșelile tale, nu înseamnă că ești propriul tău judecător, sau călău. Vocea interioară care reacționează la deciziile pe care le iei și se exprimă despre tine poate ajunge să fie cel mai mare dușman al tău dacă nu o controlezi.

Cât de des îți trec prin minte gânduri de genul „ar fi trebuit să…”? Specialiștii recomandă încetarea ancorării în trecut și concentrarea pe prezent. Te vei simți mult mai bine dacă, atunci când eșuezi, vei folosi fraze de genul: „Știu că nu am făcut bine, dar nu va fi întotdeauna așa, o să am ocazia să mă descurc mai bine data viitoare”.

A greși este firesc și face parte din procesul de învățare. O tehnică pe care o poți aplica, de fiecare dată când simți că ai greșit, este „să te pui în pielea prietenului tău”, dar să nu fii empatică cu el, ci să fii empatică cu tine însuți. Schimbă pozițiile. Observă-te și exprimă-te despre tine așa cum ar face-o un prieten. Vei vedea că tendința ta de a critica va scădea.

Nu te compara

Cu siguranță îți este cunoscut cercul vicios al comparației: să dorești să ai înfățișarea unei persoane, atitudinea sau statutul alteia și să te gândești că întotdeauna va exista cineva mai bun decât tine. Este timpul să rupi cercul. Compararea cu ceilalți rănește și are impact negativ asupra stimei de sine.

Fii selectiv/ă

Este esențial să știi să alegi cu înțelepciune oamenii pe care îi lași să intre în viața ta. Chiar și când ești foarte sigur/ă pe tine, atitudinea oamenilor din jur te poate face să te îndoiești, să renunți sau să cazi. Prietenii și partenerul trebuie aleși cu mare atenție. Iar atunci când o relație îți alimentează sentimente negative și te face nesigur/ă pe tine, trebuie să găsești puterea de a pune punct acesteia.

Pentru cazurile când ești nevoit/ă să conviețuiești cu cineva care te face să nu te simți bine, specialista recomandă stabilirea limitelor. Dacă ai de-a face cu un partener care îți invadează spațiul personal, stabilește limite. Dacă un apropiat te critică tot timpul, pune-i limite. Oricine ar fi, găsește puterea de a trage linii roșii. Stabilitatea ta emoțională și propria fericire trebuie să fie pe primul loc.

Dacă în anturajul tău există oameni care nu țin cont de limitele pe care le impui, cel mai bine este să te îndepărtezi și să tai legăturile. Fără mustrări de conștiință. Prioritizează-ți fericirea și îmbrățișează-i doar pe cei care te motivează să fii mai bun și mai fericit.

Răsfață-te

De obicei, când ne gândim la răsfăț, în primul rând ne gândim la o persoană dragă. Însă, conform psihologilor, cea mai importantă persoană ești întotdeauna tu. Fă-ți cadouri și surprize mai întâi ție, apoi celorlalți.

Dedicându-te trup și suflet muncii, studiilor, familiei sau oricui în afară de tine, îți vei provoca sentimente de nefericire. „Nu am timp liber” nu poate fi o scuză, pentru că timpul de calitate petrecut cu tine însuți trebuie să facă parte din rutina zilnică. Organizează-ți timpul și fă activități care să-ți facă plăcere, și să-ți ofere bucurie.

Învață să-ți gestionezi emoțiile

Suntem învățați că bucuria este o emoție „bună” și că tristețea trebuie evitată, fiind o emoție negativă. Nimic mai fals. Nu există emoții rele sau bune. Toate sunt naturale și trebuie acceptate ca parte a normalității vieții. Pentru a le gestiona eficient, trebuie, întâi de toate, să recunoști ce emoție te copleșește și care a fost declanșatorul acesteia. Apoi, caută soluții, pentru că este mai productiv să înveți de la emoții decât să te concentrezi pe evitarea lor.

Cu siguranță, propria fericire merită tot efortul tău. Așa că nu amâna să faci ceea ce te va face să te simți împlinită și împăcată cu tine. Lucrează pentru propria fericire și folosește orice instrumente pentru a o atinge.

Trăim vremuri grele și îți aducem informații vitale oră de oră. Ajută-ne să rezistăm. Fii alături de jurnalismul de calitate și noi te vom răsplăti cu cele mai noi știri!
Donează pe Patreon ca să putem continua activitatea portalului mediatic ea.md.

Distribuie articolul: