Lectura are beneficii de necontestat, în special pentru copii. Însă până când cel mic poate citi singur, este important să îi citești tu, pentru a-l ajuta să îndrăgească acest obicei.În continuare, iată cele mai importante motive pentru care ar trebui să-i citești copilului tău.

1.Încurajează setea de cunoaștere
Cărțiile conțin numeroase informații despre subiecte și culturi pe care cei mici încă nu le cunosc. În plus, varietatea cărților pe care i le poți citi este foarte mare, deci va fi fascinat de câte lucruri interesante și diferite află. Astfel, va dori să afle tot mai multe, iar cultura sa generală se va dezvolta frumos.

2.Reprezintă exerciții pentru creier
Cu siguranță îl îndemni pe cel mic să facă mișcare, fie că se joacă cu prietenii sau este înscris la un sport. Însă cum rămâne cu exercițiile pentru creier? Lectura este cea mai bună modalitate de a-l ajuta pe cel mic să facă legături între cuvinte și gândirea vizuală, să înțeleagă narațiunea, să învețe cuvinte noi și să își formeze opinii.

3.Îmbunătățesc vocabularul
În viața de zi cu zi utilizăm în general cam aceleași cuvinte, deci cărțile sunt o modalitate bună de a învăța unele noi. Iar partea bună e că cel mic va învăța automat cuvinte, expresii și modalități de exprimare, într-un mod plăcut.

4.Cresc empatia
Copiii încă nu au trăit anumite experiențe, deci le este mai greu să înțeleagă lumea înconjurătoare și să empatizeze. De aceea, ei se vor pune în locul personajelor din cărți și vor reuși să empatizeze mai bine cu alte persoane.

5.Îmbunătățesc concentrarea
Concentrarea este o abilitate foarte importantă care va ajuta mult copilul în viitor, iar citirea unei cărți (sau, mai bine spus, ascultarea sa) îl va învăța cum să se concentreze asupra unei sarcini pentru o anumită perioadă de timp.

6.Îmbunătățesc creativitatea și imaginația
Atunci când citim, ne creăm în minte o imagine; descrierile ne permit să ne imaginăm lucruri și situații până atunci necunoscute. Astfel, creativitatea și imaginația, abilități importante la orice vârstă, sunt îmbunătățite cu fiecare lectură.

SURSA

Distribuie articolul: