Nu-i așa că mulți dintre voi visează la vacanță? Cineva vrea să plece la mare, altcineva își dorește să cucerească un munte, iar unii își fac planuri să descopere marile orașe europene. Despre ultima categorie discutăm chiar astăzi. Daniela Canțîr ne-a dezvăluit că acum mai bine de un an a pornit în aventura vieții cu autorulota. Pe parcursul acestei perioade, tânăra a descoperit mai multe locații frumoase. Aceasta ne dezvăluie un top 5 de orașe preferate: ne spune care a fost experiența ei și ce sfaturi are pentru viitorii turiști.

„Mulți rulotiști sfătuiesc în blogurile lor că nu e bine să parchezi autorulota în orașe, e mai bine să o lași undeva în afară unde e mai liniștit și să iei transport public spre orașul respectiv, pentru că în orașe există șanse mai mari ca cineva să încerce să spargă mașina. Noi am ținut cont de acest sfat și, cu toate că majoritatea timpului eram în sânul naturii, vizitam câte un oraș-două din fiecare țară”, povestește Daniela.

Iată câteva dintre orașele preferate:

Ljubliana, Slovenia

 

Am parcat lângă răul Ljubljanica puțin în afara orașului, la 30 min distanță de mers pe jos până în centru. O plimbare plăcută de-a lungul răului și multe restaurante simpatice. Centrul propriu zis are acces doar pentru pietoni și bicicliști. Însă există și mașini electrice publice GRATIS. Sistemul lor de reciclare este foarte eficient. Ei încurajează consumul apei din robinet, și au multe surse în oraș unde îți poți umple sticla cu apă. Au și aparate de lapte afară unde poți să aduci sticla ta și să cumperi lapte proaspăt nepasteurizat. Nu, nu au vaci înăuntrul aparatului (glumă făcută de ghid).

 

Au multe spații verzi și multă energie alternativă. Au și companii care produc panele solare și încearcă să le eficientizeze (la moment eficientă e de doar aproximativ 20%). Nu e de mirare de ce au căpătat titlul de cea mai verde capitală în Europa în 2016. Am fost și la un tur ghidat gratuit (concept destul de răspândit în Europa, e gratis, dar poți să lași câți bani vrei la sfârșit). Căutați Free Walking Tour.

Vienna, Austria

 

Pe lângă cafenelele elegante, Vienna este cunoscută pentru calitatea de viață foarte înaltă (este clasată deja de mulți ani pe locul întâi, uneori pe locul doi în lume la această categorie). Când mergi la cafenea, trebuie să știi ce fel de cafea vrei (lista e lungă și numele complicate), însă pentru că e destul de turistic, localnicii s-au adaptat și au ușurat procesul cu traduceri și descrieri în engleză. Acolo poți cumpăra o cafea și sta cu orele fără să ți se reproșeze nimic. Așa stăteau mulți scriitori, la o cafea și schimbau idei.

 

La Vienna s-a făcut celebru Mozart, însă e și locul unde Hitler a fost refuzat de academia de artă locală. Sunt multe muzee pe care le puteți vizita și desigur, un tur ghidat gratuit (cu bacșiș opțional).

Dresden, Germania

 

În Dresden am mâncat cel mai mare brunch. Cafeneaua avea stil industrial modern. Am traversat un râu și am dat de clădiri vechi și foarte frumoase. Tot acolo am văzut cea mai mare lucrare de artă din porțelan din lume (Fürstenzug). Am avut noroc să prindem și o expoziție de pictură cu cei mai mari maeștri din toate timpurile. A fost foarte emoționant pentru mine.

 

Berlin Germania

Berlin mi-a provocat un mix de sentimente. Probabil că un mix de durere, tristețe și speranță. Desigur că orașul poartă ecourile unei istorii care nu poate fi uitată. Ea trebuie reținută și niciodată repetată. De aceea, există expoziții special dedicate holocaustului, dar și punctul Charlie care amintește de zidul Berlinului care, peste noapte, a separat familii cu multă cruzime. Însă speranța constă în faptul că orașul a înflorit, e un loc trendy cu baruri, restaurante de top, cu evenimente culturale și un loc destul de creativ.

Un lucru interesant e că Berlinul e oraș care de fapt pierde mult din punct de vedere financiar (din bugetul statului), Munich fiind locul care compensează această pierdere financiară. Noi parcasem chiar la o margine de Berlin, în o pădure și când ne-am întors seara cu metroul după o zi încărcată, trecând prin pădure ca să ajungem la rulotă, am văzut mulți mistreți sălbatici! A fost foarte amuzant pentru noi, însă se pare că ei cauzează probleme oamenilor care locuiesc în zona. Dar îmi voi aminti asta mereu, am văzut mistreți în Berlin. Iar noaptea îi auzeam roind pe lângă rulote, hehe!

 

Montpellier, Franța

Am parcat rulota la o vinărie, chiar printre struguri. În Franța, poți parca în unele ferme sau vinării gratis și este încurajat (dar nu obligatoriu) să cumperi ce produc. Mai mult, am avut parte și de o degustare gratis de vin! (Apropo, idee pentru vinăriile din Moldova, așa puteți atrage rulotiști). De acolo am luat un transport auto spre Montpellier, cred că ne-a luat vreo 15-20 min să ajungem.

 

Un oraș frumos, cu tram care te duce până la mare, cu locuri și evenimente culturale, boutique-uri vintage și mâncare excepțională (va sfătuiesc să mergeți la prânz în Franța, pentru că au meniu setat la un preț foarte convenabil).

 

San Sebastian, Spania

Noi am avut o peripeție foarte complicată pe un munte chiar lângă San Sebastian. Plănuisem să ajungem în San Sebastian, dar cu siguranță nu cu rulota pe sus, dusă de serviciile de recuperare. Reparațiile au durat cam o lună, deci a trebuit să găsim acomodare. Am stat aproape o săptămână în San Sebastian, dar foarte curând am realizat că este extrem de scump așa că pentru restul timpului am ales să plecăm în Franța unde am găsit cazare mult mai ieftină.

Dar să revenim la orașul în sine. Cel mai mare număr de restaurante cu stele Michelin per capita din întreaga lume, însă noi am decis totuși să nu cheltuim tot bugetul de un an pe restaurante. În schimb, am cam cheltuit bugetul de o lună pe baruri! Pentru că, San Sebastian este cunoscut pentru pinxos: gustări oferite la un pahar de vin (unele gratis, majoritatea cam 2.5 Euro per porție). Și se deschid de la 11 dimineața și tot mergi de la bar la bar să guști de toate.

 

Însă plimbările prin oraș sunt la fel de binevenite.

 

Dacă ajungeți în San Sebastian ( sau se mai numește Donostia în limba bascilor, o limbă care, apropo, nu are origini comune cu nici o altă limbă),  vizitați și Getaria, mie mi-a plăcut extrem de mult, e un loc liniștit cu restaurante drăguțe de-a lungul mării.

 

Așa-i că vi s-a făcut dor de vacanță? Mai răbdăm un pic până se anulează restricțiile din cauza stării de urgență și fuga la făcut bagajele. Până atunci, călătoriți virtual alături de noi!

Foto: Arhiva personală


*Urmărește canalul nostru de Telegram

Pentru mai multe știri din frumusețe și modă urmărește canalul nostru de  Viber – Revista #EAmd Join Revista #EAmd 

WhatsApp – Revista EA