Dacă simți că ți-e foame tot timpul, chiar și după masă, nu ești singurul. În sens fiziologic, foamea este un indiciu că organismul tău are nevoie de mai multă mâncare. Dar foamea poate fi, de asemenea, din cauze psihologice. Vrei să mănânci în încercarea de a te liniști sau din cauza tristeții, plictiselii, chiar și a fericirii. Problema este că, dacă mănânci mai mult decât are nevoie corpul tău pentru a-ți susține activitățile zilnice, atunci vei crește în greutate. Nu uita însă că starea ta psihică e mult mai importantă decât kilogramele în plus. Vestea bună e că mișcarea te ajută să te simți mai bine și să fii fericită. Mănâncă prăjitura, iar apoi dansează sau ieși la plimbare. Totuși dacă simți că mereu îți e foame, ar putea fi din cauza regimului alimentar, lipsei de somn sau medicamentelor. Iată care sunt motivele de ce îți este foame constant.

  1. Nu mănânci destule proteine

Proteinele sunt o sursă necesară pentru organismul nostru. Aceștia sunt sățioși și ne ajută să combatem senzația de foame.

Într-un studiu, 14 bărbați cu exces de greutate care au consumat 25% din calorii din proteine timp de 12 săptămâni au înregistrat o reducere cu 50% a dorinței de a lua gustări în timpul nopții, în comparație cu un grup care a consumat mai puține proteine.

Multe alimente  sunt bogate în proteine. Includerea unei surse de proteine în fiecare masă poate ajuta la prevenirea senzației de foame.

Produsele de origine animală, cum ar fi carnea, carnea de pasăre, peștele și ouăle, conțin cantități mari de proteine. Acest nutrient se găsește, de asemenea, în unele produse lactate, inclusiv în lapte și iaurt, precum și în câteva alimente de origine vegetală, cum ar fi legumele, nucile, semințele și cerealele integrale.

2. Nu dormi destul

Un somn adecvat este extrem de important pentru sănătate.  Somnul este necesar pentru buna funcționare a creierului și a sistemului imunitar, iar somnul suficient este asociat cu un risc mai mic de apariție a mai multor boli cronice, inclusiv a bolilor de inimă și a cancerului.

În plus, somnul ajută la reglarea grelinei, hormonul care stimulează apetitul. Lipsa somnului duce la niveluri mai ridicate de grelină, motiv pentru care este posibil să te simți mai înfometați atunci când ai dormit puține ore.

De asemenea, somnul ajută la asigurarea unor niveluri adecvate de leptină, un hormon care răspunde de senzația de sațietate. Așadar, dormi cel puțin 8 ore pe noapte.

3. Mănânci prea mulți carbohidrați

Carbohidrații nu oferă organismul tău cantitatea necesară de fibre, minerale și vitamine. Una dintre cele mai populare surse de carbohidrați este făina albă, care se găsește în multe alimente pe bază de cereale, cum ar fi pâinea și pastele. Alimente precum sucurile, bomboanele și produsele de patiserie, care sunt făcute cu zaharuri procesate, sunt, de asemenea, considerate carbohidrați.

În plus, consumul de carbohidrați poate duce la creșterea rapidă ale nivelului de glicemie. Acest lucru duce la creșterea nivelului de insulină. Atunci când se eliberează multă insulină, aceasta elimină rapid zahărul din sânge, ceea ce poate duce la o scădere bruscă a nivelului de zahăr din sânge, o afecțiune cunoscută sub numele de hipoglicemie. Nivelul scăzut al zahărului din sânge semnalează organismului tău că are nevoie de mai multă hrană, ceea ce reprezintă un alt motiv pentru care s-ar putea să-ți fie foame des dacă carbohidrații  sunt o parte obișnuită a dietei tale.

4. Consumi puține alimente bogate în grăsimi

Grăsimile rămân în stomac pentru o perioadă lungă de timp. În plus, consumul de grăsimi poate duce la eliberarea diverșilor hormoni care te fac să te simți sătul.

Un studiu care a inclus 270 de adulți cu obezitate a constatat că cei care au urmat o dietă săracă în grăsimi au avut creșteri semnificative ale poftelor de carbohidrați și preferințe pentru alimente bogate în zahăr, în comparație cu un grup care a consumat o dietă săracă în carbohidrați.

Există multe alimente bogate în nutrienți și bogate în grăsimi pe care le poți include în regimul tău alimentar.  Anumite tipuri de grăsimi, cum ar fi trigliceridele cu lanț mediu și acizii grași omega-3, te vor ajuta să reduci pofta de mâncare.

Acizii grași omega-3 se găsesc în peștii grași precum somonul, tonul și sardinele. De asemenea, poți obține omega-3 din alimente pe bază de plante, cum ar fi nucile și semințele de in.

Alte surse de alimente bogate în nutrienți și  în grăsimi includ avocado, uleiul de măsline, ouăle și iaurtul gras.

5. Nu bei destulă apă

Când eram mici, bunicii și părinții ne spuneau să nu bem apă înainte de masă. Însă se recomandă să bei apă atunci când îți este sete. Apa poate reduce pofta de mâncare atunci când este consumată înainte de mese.

Dacă părinții îți zic să nu mai bei apă înainte de a mânca, spune-le că un studiu a demonstrat că persoanele care beau apă înainte de masă, consumă cu aproape 600 de calorii mai puțin decât cele nu au făcut-o.

De asemenea, senzația de sete poate fi confundată cu senzația de foame. Dacă îți este mereu foame, te poate ajuta un pahar sau două de apă.

Distribuie articolul: