Pandemia creată de coronavirus a adus panică pe tot globul pământesc. Jumătate de populație fie este în carantină, fie în autoizolare. Recomandăm spre vizionare câteva filme documentare despre alte pandemii ce au avut loc cu 100 de ani în urmă sau mai devreme, doar cu câțiva ani. 

  1. We heard the bells: The influenza of 1918 (2010)

În primăvara anului 1918 au apărut primii oameni infectați cu gripă spaniolă. Pe parcursul unui an și jumătate, în toată lumea s-au infectat aproximativ 500 milioane de oameni. Din acest număr, au decedat până la 50 de milioane de oameni. Numărul decedaților a întrecut numărul jertfelor de război.

În filmul „We heard bells”, martorii povestesc despre cele mai crâncene realități, în 1918 ei erau copii. Relatează cum au trecut peste decesul oamenilor dragi și despre pandemie.

De asemenea, în film participă și câțiva experți pentru a explica numărul mare de infectați, de ce printre ei au fost foarte mulți tineri și de unde a apărut gripa spaniolă.

2. How to survive a Plaque (2012)

În 1980, în America a început epidemia de SIDA, însă puțini i-au acordat atenție. Reprezentații LGBT, diagnosticați cu SIDA, erau refuzați în acordarea ajutorului medical din cauza homofobiei. Filmul merită să fie vizionat nu doar pentru a vedea cum se schimbă lumea, dar și pentru convingerea proprie că un virus se poate răspândi în societăți marginale. Ecranizarea a candidat pentru nominația „Cel mai bun film documentar” la premiul Oscar.

3. Fire in the blood (2013)

Un alt film despre SIDA, doar că în acest film este abordat un alt punct de vedere, în comparație cu ecranizarea anterioară. În acest film, regizorul vorbește mai mult din punctul de vedere juridic și mai puțin social. De asemenea, aveți ocazia de a viziona lupta cu giganții farmaceutici, care încercau să facă tratamentul contra virusului, însă nu conștientizau reacțiile adverse ce pot apărea în urma administrării.

4. Hero with a thousand faces (2016)

În anii 2014-2015 a avut loc un alt val de Ebola în Africa. Boala se răspândea tot mai rapid pe teritoriul continentului și a devenit cel mai serios caz în istorie. Regizorul, împreună cu toată echipa de filmare, a mers într-un focar ca să surprindă momentele în care lucrează cadrele medicale și voluntarii, care indiferent de faptul că erau supuși riscului să rămână infectați, luptau în continuare pentru oameni și sănătatea lor. Pe timp de epidemie, au fost înregistrate mai mult de 30 de mii de cazuri de infectare și peste 11 mii de decesuri.

5. Pandemic: How to prevent an outbrake trailer (2020)

Filmul este despre diverse forme ale gripei, cum să luptăm cu ele și cum să ne pregătim pentru pandemie. Filmările au dat start în 2018, iar premiera a fost exact la începutul valului de coronavirus în Wuhan, China. Ar fi oare o coincidență?

Sursă: mel.fm