2022 a fost un an plin de evenimente care au zguduit lumea. Războiul din țara vecină ne-a șocat pe toți, iar consecințele economice care au urmat au afectat toată lumea. După pandemia COVID, credeam că nu poate fi mai oribil, însă răutatea oamenilor rămâne a fi cel mai periculos virus. Din cauza acesteia, mor copii nevinovați și multe familii au fost nevoite să-și părăsească casa și țara. Din păcate, pacea nu se zărește la orizont. Iar 2023 se anunță a fi la fel de tulburat.

1. Războiul din Ucraina

Evident că e cel mai important eveniment al anului. Poate noi, europenii, suntem ipocriți, căci războiul era o stare de fapt din unele zone ale globului. Însă, odată cu invazia Rusiei ne-am simțit amenințați. Republica Moldova a reușit să gestioneze fluxul enorm de imigranți și să le ofere un adăpost vecinilor noștri. Uniunea Europeană a dat dovadă de unitate prin aprobarea unui pachet de sancțiuni contra rușilor, cu mici excepții.

În viziunea multora, ucrainenii sunt eroii anului 2022, președintele Volodmir Zelenski fiind numită personalitatea anului de către TIME. Acesta a demonstrat că merită să fie liderul ucrainenilor. Curajul și determinarea ucrainenilor ne-a oferit o lecție valoroasă despre sacrificiu și dorința de a-ți apăra patria. datorită lor ne simțim în siguranță.

2. Inflația

Războiul are consecințe economice. Ar trebui să înțelegem că un motiv al inflației și creșterii prețurilor este invazia Rusiei în Ucraina. Din cauza bombardamentelor, ucraineni nu mai puteau exporta produse. Din cauza nesiguranței, perturbării exporturilor de produse agricole și resurse energetice, prețurile au crescut substanțial. Multe familii au fost nevoite să strângă cureaua pentru a supraviețui.

3. Protestul din Iran

Iranienii luptă pentru libertate și cer respectarea drepturilor fundamentale ale femeii. Protestele au început în septembrie, când poliția moralității din Teheran a arestat-o pe Mahsa Amini, o femeie kurdo-iraniană în vârstă de 22 de ani care vizita capitala Iranului, pentru că nu și-a acoperit părul în mod corespunzător. Ea a murit în custodia poliției. Când vestea a ajuns în orașul natal al acesteia, Saqqez, în nord-vestul Iranului, sute de oameni s-au adunat pentru a condamna moartea ei și maltratarea femeilor de către autoritățile din Iran. Protestele s-au răspândit rapid în întreaga țară, iranienii din toate categoriile sociale, de clasă și etnice mărșăluind sub sloganul: ,,Femei, viață, libertate!”.. Până în decembrie, forțele de securitate iraniene uciseseră până la 450 de protestatari pe străzi, iar guvernul a început să execute în mod public protestatarii  pentru crime împotriva statului. Persistența protestelor în fața represiunii guvernamentale a dus la speculații potrivit cărora Iranul se află în primele etape ale unei noi revoluții. Poate. Dar, până acum, regimul nu a dat semne de scindare și nu a apărut nimeni care să conducă opoziția.

4. Protestele din China

Din cauza măsurilor dure ale politicii anti-COVID, oamenii nu mai aveau acces la serviciile de care aveau nevoie. Protestele au fost declanșate de consecințele unui incendiu mortal, care a avut loc în orașul Urumqi, capitala regiunii vestice Xinjiang. Incendiul dintr-un bloc de apartamente a ucis cel puțin 10 persoane și a rănit nouă. Din cauza măsurilor de izolare, pompierii au ajuns prea târziu la locul incidentului. Orașul a fost închis de mai bine de 100 de zile, locuitorii neputând părăsi regiunea și mulți au fost forțați să stea acasă. Temându-se că viața lor se află în pericol din cauza restricțiilor dure, aceștia vor să lupte pentru libertate și siguranță. Protestul public este extrem de rar în China, unde Partidul Comunist și-a înăsprit controlul asupra tuturor aspectelor vieții, disidenții sunt supuși represiunii, iar cetățenii sunt spionați.

5. Curtea Supremă de Justiție din SUA a interzis avortul

Pe 24 iunie, Curtea Supremă de Justiție a revocat hotărârea ,,Roe v. Wade” din 1973, care acorda dreptul femeilor la avort. Decizia a stârnit un val de proteste în SUA, femeile simțindu-se discriminate și nedreptățite.

Una dintre cele mai controversate decizii ale anului vine din țara care se considera model al democrației. Statele Unite ale Americii sunt considerate  un tărâm al progresului, al respectării drepturilor omului. Însă, decizia Curții ne demonstrează că politicienii conservatori au o mare influență și că religia se amestecă cu politica. Voi cita o glumă care circula pe Internet după adoptarea deciziei: În SUA, armele au mai multe drepturi decât femeile.